Антон Геращенко вимагає припинення розслідування публікації даних журналістів на сайті «Миротворець»

Антон Геращенко вимагає припинення розслідування публікації даних журналістів на сайті «Миротворець»

16 Травня 2016
2354
16 Травня 2016
12:59

Антон Геращенко вимагає припинення розслідування публікації даних журналістів на сайті «Миротворець»

2354
Народний депутат («Народний фронт»), радник очільника МВС Антон Геращенко заявляє, що домагатиметься припинення розслідування щодо порушення законодавства України публікацією сайтом «Миротворець» персональних даних журналістів різних країн, які отримували так звану «акредитацію» в «ДНР».
Антон Геращенко вимагає припинення розслідування публікації даних журналістів на сайті «Миротворець»
Антон Геращенко вимагає припинення розслідування публікації даних журналістів на сайті «Миротворець»

Про це він написав у своєму Facebook.

«Кримінальну справу проти волонтерів проекту "Миротворець" має бути негайно закрито! Звернувся до генерального прокурора, міністра внутрішніх справ і голови СБУ з вимогою закрити кримінальну справу розпочату проти волонтерів проекту "Миротворець" за публікацію контактних, а не персональних даних журналістів, акредитованих в так називаємо ДНР, як необґрунтоване і незаконне», - написав Антон Геращенко.

Він також заявляє, що сайт «Миротворець» мав законне право розповсюджувати інформацію щодо персональних даних журналістів.

«Волонтери проекту Миротворець не порушували Конституцію і Законів України! У них, як і у кожного громадянина і журналіста, є право поширювати будь-яку інформацію не заборонену Законом. У тому числі і інформацію отриману в результаті злому баз даних терористичної організації ДНР», - написав нардеп і закликав підтримати його вимоги.

Раніше Антон Геращенко заявив, що публікація персональних даних журналістів різних країн, які були свого часу «акредитовані» в «ДНР» для отримання доступу на окуповані терористами території, є «правом хакерів».

Як відомо, Прокуратура Києва зреагувала на повідомлення у ЗМІ щодо оприлюднення в інтернеті персональних даних журналістів. За фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів шляхом оприлюднення їх персональних даних (на сайті «Миротворець» - Ред.) розпочато кримінальне провадження.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Служби безпеки України та голови Національної поліції України Хатії Деканоїдзе з рекомендацією вжити заходів щодо припинення незаконного збору та поширення персональних даних осіб на інтернет-сайті «Миротворець», а також забезпечити блокування доступу до зазначеного сайту на території України.

Нагадаємо, 7 травня на сайті «Миротворець», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, був оприлюднений отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів перелік персональних даних близько 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». При цьому сайт «Миротворець» звинувачує усіх цих журналістів у співпраці із сепаратистами.

36 українських та іноземних журналістів виступили із вимогою до сайту «Миротворець» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані співробітників ЗМІ, які отримували акредитацію на окупованих сепаратистами територіях України.

Представник правозахисної організації «Репортери без кордонів» Йоганн Бір заявив, що відповідальні за появу персональної інформації працівників ЗМІ у публічному доступі повинні постати перед судом.

Народна депутатка (БПП), заступниця голови парламентського Комітету свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова заявляє, що опублікування сайтом «Миротворець» переліку акредитованих в «ДНР» журналістів з різних країн світу є порушенням українського законодавства.

11 травня український журналіст-фрілансер Роман Степанович  заявив про погрози невідомих, які почали надходити після оприлюднення сайтом «Миротворець» списку журналістів.

Посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінські заявляє, що публікація на сайті «Миротворець» персональних даних журналістів порушує міжнародні норми та українське законодавство.

Як заявила координатор програм Комітету захисту журналістів у Європі й Середній Азії Ніна Оґнянова, публікація приватних даних журналістів наражає їх на ризик і може сприйматися й як погано прихований заклик узяти їх за ціль, а те, що ці безвідповідальні дії підтримав член парламенту Антон Геращенко («Народний фронт»), обурливо.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович висловилазанепокоєння оприлюдненням персональних даних журналістів різних країн світу, які отримували так звану «акредитацію» в «ДНР». «Це дуже тривожна подія, яка може створити додаткову загрозу для ситуації з безпекою журналістів», – сказала Дуня Міятович, додавши, що журналісти не повинні зазнавати переслідувань за виконання своєї роботи.

11 травня члени Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики прийняли заяву щодо неприпустимості порушення права на захист персональних даних та публікації персональних даних журналістів на сайті «Миротворець».

Багато закордонних видань критикують дії української влади та зазначають, що хакери «Миротворця» помилково зводять всю журналістику до пропаганди. Іноземні медіа нагадують, що в опублікованому списку опинились імена тих журналістів, які зіграли важливу роль у висвітленні збройного конфлікту на сході України.

13 травня проект «Миротворець», який опублікував персональні дані журналістів з різних країн світу, що отримати «акредитацію» в так званих «ДНР/ЛНР», оголосив про своє закриття.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука пообіцяв повернути роботу сайту «Миротворець», «попри будь який тиск».

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд направив Президентові України Петру Порошенку листа, у якому висловив стурбованість з приводу публікації на веб-сайті особистих даних тисяч журналістів, які висвітлювали події на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Фото: з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2354
Читайте також
19.05.2016 20:31
Гала Скляревська
4 934
14.05.2016 15:19
Дмитро Донський, Тетяна Якубович, «Радіо Свобода»
2 024
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду