«Репортери без кордонів» закликають судити тих, хто оприлюднив персональні дані журналістів

«Репортери без кордонів» закликають судити тих, хто оприлюднив персональні дані журналістів

11 Травня 2016
2795

«Репортери без кордонів» закликають судити тих, хто оприлюднив персональні дані журналістів

2795
Відповідальні за появу персональної інформації працівників ЗМІ у публічному доступі повинні постати перед судом, вважає представник правозахисної організації «Репортери без кордонів» Йоганн Бір.
«Репортери без кордонів» закликають судити тих, хто оприлюднив персональні дані журналістів
«Репортери без кордонів» закликають судити тих, хто оприлюднив персональні дані журналістів

Українській владі необхідно невідкладно притягнути до відповідальності осіб, які оприлюднили особисті дані українських та зарубіжних журналістів, акредитованих при так званих «ДНР» та «ЛНР». Про це в коментарі DW (Deutsche Welle) заявив Йоганн Бір, голова відділу Східної Європи і Центральної Азії міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів».

«Репортери без кордонів» переконані, що відповідальні за появу персональної інформації у публічному доступі повинні постати перед судом. Також, на думку пана Біра, політичні наслідки повинні спіткати і народного депутата фракції «Народний фронт» Антона Геращенка, який привітав оприлюднення цих даних. «Звичайно, цього може бути недостатньо для юридичних дій, але більш ніж достатньо для політичної відповідальності», - зазначив пан Бір.

Він переконаний, що до подібних витоків інформації слід ставитись дуже серйозно, оскільки існує реальна загроза для журналістів, які фігурують у цьому списку. Йоганн Бір наголошує, що журналісти просто робили свою роботу і сам факт того, що вони отримали акредитацію у «ДНР»/«ЛНР», не означає, що вони підтримують місцеву самопроголошену «владу».

Крім того, на думку «Репортерів без кордонів», внаслідок подібних витоків інформації зростає загроза для об'єктивного висвітлення конфлікту на Сході України. «Вказування на когось пальцем і звинувачення у підтримці тероризму може мати дуже серйозні наслідки не лише для тих, хто був у сепаратистських республіках у минулому, але й для тих, хто лише планував це зробити, що лише сприятиме поглибленню інформаційного вакууму у висвітленні подій», - наголосив пан Бір.

Нагадаємо, 7 травня сайт «Миротворець» оприлюднив отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів перелік персональних даних близько 4 тисяч українських та іноземних журналістів і представників ЗМІ, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в так званих «ДНР» та «ЛНР». Перед цим оприлюднення бази даних журналістів анонсував народний депутат фракції «Народний фронт» Антон Геращенко, який, до того ж, виступив за впровадження контролю за контентом, контролю за акредитацією журналістів і можливість блокування інтернет-ресурсів з метою протидії російській пропаганді.

Українські та іноземні журналісти висловили обурення публікацією, виступили з вимогою до сайту «Миротворець» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані співробітників ЗМІ, а також закликали відкрити кримінальне провадження за фактом порушення закону про захист персональних даних, здійснення тиску та погроз журналістам, які зазначені у списку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2795
Читайте також
11.05.2016 11:22
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 656
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду