У світі відбуваються численні акції на підтримку Надії Савченко – готуються нові 8-9 березня

У світі відбуваються численні акції на підтримку Надії Савченко – готуються нові 8-9 березня

7 Березня 2016
2823
7 Березня 2016
14:12

У світі відбуваються численні акції на підтримку Надії Савченко – готуються нові 8-9 березня

2823
6 березня у різних країнах світу – у тому числі й у Росії - пройшли акції за звільнення Надії Савченко, яку в РФ судять за сфабрикованим звинуваченням у загибелі журналістів каналу «Россия 1» у зоні АТО на Луганщині. Адвокати української громадянки закликають провести нові акції 9 березня - у цей день у Росії повинен продовжитися суд над Надією Савченко.
У світі відбуваються численні акції на підтримку Надії Савченко – готуються нові 8-9 березня
У світі відбуваються численні акції на підтримку Надії Савченко – готуються нові 8-9 березня

Сьогодні, 7 березня, у Києві відбувається пікет біля посольства РФ в Україні з вимогою звільнення Надії Савченко.

У Лондоні (Велика Британія) акції за звільнення Надії Савченко відбудуться протягом трьох днів: 7 березня навпроти Російського посольства, 8-9 березня - навпроти Британського парламенту.

«Український пілот, депутат і член української делегації ПАРЄ Надія Савченко розпочала сухе голодування, щоб виразити протест проти незаконного утримання, знущань і сфальсифікованого суда. Надія розпочала голодування 3-го березня у зв’язку з перенесенням її судового засідання в той момент, коли вона мала сказати своє завершальне слово. Сухе голодування означає, що вона відмовляється від води і іжі, і має тільки один тиждень, щоб вижити», - йдеться у зверненні організаторів акції у Лондоні.  

9 березня акція на підтримку Надії Савченко відбудеться у столиці ЄС Брюселі (Бельгія), повідомляє «Укрінформ». 6 березня у бельгійському Антверпені пройшов мітинг за звільнення української льотчиці.

У Таллінні (Естонія) мітинг на підтримку Надії Савченко відбудеться 9 березня о 16.00 навпроти російського посольства, повідомляють у Facebook організатори акції.

Увечері 6 березня  українці Нью-Йорка (США) закликали Володимира Путіна прибрати руки від України та звільнити Надію Савченко, повідомляє «Громадське ТБ».

Журналістка Марта Дичок повідомила про акцію «Свободу Надії Савченко» у Торонто (Канада) 6 березня біля посольства Росії у Канаді.

Як повідомила у Facebook журналістка російської «Новой газеты» Ольга Мусафірова, низка акцій і пкетів на підтримку Надії Савченко відбулись у кількох містах Німеччини - Дортмунді, Кельні, Лейпцигу, Берліні.

6 березня понад 100 людей зібрались біля Бранденбурзьких воріт у столиці Німеччини, повідомляє «Преса України». Вони спільно помолилися за Україну і висловили свою підтримку Надії Савченко.

Голова Центральної спілки українців у Німеччині Людмила Млош повідомила про мету зібрання: «Надіє! Ми прийшли тебе рятувати, Щоб сказати правдиві слова, Щоб руку любові тобі податі, Щоб ти залишилась жива!»

Після рішення суду перенести дату оголошення вироку берлінські активісти організували Facebook -групу «Я – Надія Савченко. Вбийте й мене теж!», яка за лічені години зібрала понад 500 учасників з Німеччини та інших країн. З метою привернути увагу влади ФРН до справи Надії Савченко кілька представників діаспори написали листа канцлеру Ангелі Меркель.

Журналістка Ольга Мусафірова також повідомила про акцію за звільнення Надії Савченко у Тбілісі (Грузія) 6 березня, де живий ланцюг протестувальників з’єднав посольство РФ в Грузії і центр міста.

У неділю, 6 березня, відбулась акція на підтримку Надії Савченко пройшла у Хельсінки (Фінляндія).

Ольга Мусафірова повідомила також про пікет за візльнення української громадянки у Празі (Чехія).

6 березня серію одиночних пікетів провели жителі Ростова-на-Дону (Росія) в підтримку української льотчиці Надії Савченко. Учасники пікетів зажадали звільнення української громадянки, передає «Кавказький вузол».

Поодинокі пікети пройшли на вулиці Пушкінській і в районі парку імені Горького. Учасники стояли з плакатами: «Свободу Надії Савченко!», #Free Savchenko і «Живи, Надія!».

Учасниця пікету Лариса Баскакова, у якої невідомий вирвав з рук плакат, заявила, що не впевнена в об’єктивному розгляді справи Надії Савченко. «Я вийшла, тому що я проти цього абсолютно безглуздого судового процесу, заснованого на брехливих свідченнях свідків звинувачення і нерозгляді абсолютно логічних доказів захисту», – пояснила вона.

За її словами, будь-кому зрозуміло, що Надія Савченко «не має ніякого відношення до осудних їй дій, більш того, вона знаходиться в катівнях вже майже два роки – це ганьба для країни».

Поодинокі пікети пройшли також у Санкт-Петербурзі, Самарі, повідомляє у Facebook Ольга Мусафірова.

Надія Савченко входить в число осіб, визнаних російським правозахисним центром «Меморіал» політв’язнями.

Як відомо, Надія Савченко оголосила сухе голодування 3 березня після того, як суд не дав їй виступити з останнім словом і переніс засідання на 9 березня.  При цьому вона заборонила годувати себе силоміць, однак, як пояснювали адвокати, за російським законодавством їй не можуть дозволити померти.

Нагадаємо, 6 березня на Майдані Незалежності в Києві відбулася акція на підтримку Надії Савченко, у якій взяло участь понад 2 тис. громадян.5 березня засновниця російської телекомпанії РЕН-ТВ Ірена Лісневська закликала президента Росії Володимира Путіна звільнити українську льотчицю Надію Савченко. 8 березня о 12.00 у Києві та Львові пройдуть нові акції «Свободу Надії».

17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехвилих репортажів про Україну.

Надію Савченко звинувачують за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина.

У червні минулого року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Надія Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Вона теж відкидає всі звинувачення.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

23 грудня 2015 року суд у Донецьку Ростовської області (Росія) на засіданні у справі Надії Савченко допитав наукову співробітницю астрономічного інституту Московського державного університету (МДУ) Ольгу Возякову. За висновками експерта, бойовики «ЛНР» взяли Надію Савченко в полон до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин.

Фото: Facebook Ольги Мусафірової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2823
Читайте також
08.03.2016 12:53
Олександр Михельсон
2 396
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду