Надія Савченко заявляє, що буде виходити з російської тюрми на своїх умовах

Надія Савченко заявляє, що буде виходити з російської тюрми на своїх умовах

7 Березня 2016
1716
7 Березня 2016
15:09

Надія Савченко заявляє, що буде виходити з російської тюрми на своїх умовах

1716
Утримувана в російському СІЗО громадянка України Надія Савченко, яка напередодні оголосила сухе голодування, заявляє, що не хоче чекати невизначеності і буде виходити з в’язниці на своїх умовах. Петро Порошенко просить ЄС і США посилити тиск на Росію заради звільнення української льотчиці, яку у Росії судять за сфабрикованим звинуваченням у загибелі журналістів каналу «Россия 1».
Надія Савченко заявляє, що буде виходити з російської тюрми на своїх умовах
Надія Савченко заявляє, що буде виходити з російської тюрми на своїх умовах

Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на лист Надії Савченко, який є в розпорядженні редакції.

«Щоб всі, хто може мене звідти витягти, доклали всіх зусиль і зробили нарешті це. Я не хочу чекати невизначеності. Тепер я буду виходити з в’язниці на своїх умовах, щоб всьому світу показати, що Росію можна "скрутити в баранячий ріг". Якщо не боятися і бути незламаними як я», – йдеться в листі.

«Живою чи мертвою, я вже перемогла», – наголошує Надія Савченко. 

Раніше адвокат Микола Полозов повідомив, що у неї з’явилися ознаки погіршення стану здоров’я. 

Адвокати Надії Савченко після відвідування її у СІЗО оприлюднили її лист від 4 березня. У ньому вона написала, що не відмовилася від рішення оголосити сухе голодування і починає його 4 березня, вимагаючи повернення в Україну «живою чи мертвою».

Водночас Президент України Петро Порошенко заявляє, що Україна звернулася з листом до країн ЄС і США з проханням посилити тиск на Росію для звільнення українки, народного депутата Надії Савченко. Про це він написав на своїй сторінці в Тwitter.

Як повідомляє у Facebook речник глави держави Святослав Цеголко, Генконсул України в Ростові-на-Дону (Росія), який за дорученням Президента України 7 березня відвідав Надію Савченко, доповів про стан її здоров’я. За його словами, завтра він знову намагатиметься до неї потрапити.

Як повідомляє ТСН, Надію Савченко у СІЗО відвидали генеральний консул України в Ростові-на-Дону Анатолій Москаленко і віце-консул Олександр Ковтун. Вони розповіли, що в неї спостерігаються перші ознаки погіршення стану здоров'я: прискорене серцебиття і холодні руки. 

Українським дипломатам Надія Савченко заявила, що має намір дотягнути до судового засідання, яке відбудеться 9 березня в російському Донецьку. Українка планує виступити з останнім словом.

При цьому українка відвідує медика СІЗО, який міряє тиск. Приймати їжу і воду льотчиця відмовляється.

Як повідомляв «Детектор медіа», 6 березня у різних країнах світу – у тому числі й у Росії - пройшли акції за звільнення Надії Савченко. Адвокати української громадянки закликають провести нові акції 9 березня. У цей день у Росії повинен продовжитися суд над Надією Савченко.

8 березня о 12.00 у Києві та Львові пройдуть нові акції «Свободу Надії».

Нагадаємо, 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехвилих репортажів про Україну.

Надію Савченко звинувачують за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина.

У червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Надія Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Вона теж відкидає всі звинувачення.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

23 грудня 2015 року суд у Донецьку Ростовської області (Росія) на засіданні у справі Надії Савченко допитав наукову співробітницю астрономічного інституту Московського державного університету (МДУ) Ольгу Возякову. За висновками експерта, бойовики «ЛНР» взяли Надію Савченко в полон до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин.

Фото: Антон Наумлюк, «Радіо Свобода»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1716
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду