detector.media
07.03.2016 14:12
У світі відбуваються численні акції на підтримку Надії Савченко – готуються нові 8-9 березня
У світі відбуваються численні акції на підтримку Надії Савченко – готуються нові 8-9 березня
6 березня у різних країнах світу – у тому числі й у Росії - пройшли акції за звільнення Надії Савченко, яку в РФ судять за сфабрикованим звинуваченням у загибелі журналістів каналу «Россия 1» у зоні АТО на Луганщині. Адвокати української громадянки закликають провести нові акції 9 березня - у цей день у Росії повинен продовжитися суд над Надією Савченко.

Сьогодні, 7 березня, у Києві відбувається пікет біля посольства РФ в Україні з вимогою звільнення Надії Савченко.

У Лондоні (Велика Британія) акції за звільнення Надії Савченко відбудуться протягом трьох днів: 7 березня навпроти Російського посольства, 8-9 березня - навпроти Британського парламенту.

«Український пілот, депутат і член української делегації ПАРЄ Надія Савченко розпочала сухе голодування, щоб виразити протест проти незаконного утримання, знущань і сфальсифікованого суда. Надія розпочала голодування 3-го березня у зв’язку з перенесенням її судового засідання в той момент, коли вона мала сказати своє завершальне слово. Сухе голодування означає, що вона відмовляється від води і іжі, і має тільки один тиждень, щоб вижити», - йдеться у зверненні організаторів акції у Лондоні.  

9 березня акція на підтримку Надії Савченко відбудеться у столиці ЄС Брюселі (Бельгія), повідомляє «Укрінформ». 6 березня у бельгійському Антверпені пройшов мітинг за звільнення української льотчиці.

У Таллінні (Естонія) мітинг на підтримку Надії Савченко відбудеться 9 березня о 16.00 навпроти російського посольства, повідомляють у Facebook організатори акції.

Увечері 6 березня  українці Нью-Йорка (США) закликали Володимира Путіна прибрати руки від України та звільнити Надію Савченко, повідомляє «Громадське ТБ».

Журналістка Марта Дичок повідомила про акцію «Свободу Надії Савченко» у Торонто (Канада) 6 березня біля посольства Росії у Канаді.

Як повідомила у Facebook журналістка російської «Новой газеты» Ольга Мусафірова, низка акцій і пкетів на підтримку Надії Савченко відбулись у кількох містах Німеччини - Дортмунді, Кельні, Лейпцигу, Берліні.

6 березня понад 100 людей зібрались біля Бранденбурзьких воріт у столиці Німеччини, повідомляє «Преса України». Вони спільно помолилися за Україну і висловили свою підтримку Надії Савченко.

Голова Центральної спілки українців у Німеччині Людмила Млош повідомила про мету зібрання: «Надіє! Ми прийшли тебе рятувати, Щоб сказати правдиві слова, Щоб руку любові тобі податі, Щоб ти залишилась жива!»

Після рішення суду перенести дату оголошення вироку берлінські активісти організували Facebook -групу «Я – Надія Савченко. Вбийте й мене теж!», яка за лічені години зібрала понад 500 учасників з Німеччини та інших країн. З метою привернути увагу влади ФРН до справи Надії Савченко кілька представників діаспори написали листа канцлеру Ангелі Меркель.

Журналістка Ольга Мусафірова також повідомила про акцію за звільнення Надії Савченко у Тбілісі (Грузія) 6 березня, де живий ланцюг протестувальників з’єднав посольство РФ в Грузії і центр міста.

У неділю, 6 березня, відбулась акція на підтримку Надії Савченко пройшла у Хельсінки (Фінляндія).

Ольга Мусафірова повідомила також про пікет за візльнення української громадянки у Празі (Чехія).

6 березня серію одиночних пікетів провели жителі Ростова-на-Дону (Росія) в підтримку української льотчиці Надії Савченко. Учасники пікетів зажадали звільнення української громадянки, передає «Кавказький вузол».

Поодинокі пікети пройшли на вулиці Пушкінській і в районі парку імені Горького. Учасники стояли з плакатами: «Свободу Надії Савченко!», #Free Savchenko і «Живи, Надія!».

Учасниця пікету Лариса Баскакова, у якої невідомий вирвав з рук плакат, заявила, що не впевнена в об’єктивному розгляді справи Надії Савченко. «Я вийшла, тому що я проти цього абсолютно безглуздого судового процесу, заснованого на брехливих свідченнях свідків звинувачення і нерозгляді абсолютно логічних доказів захисту», – пояснила вона.

За її словами, будь-кому зрозуміло, що Надія Савченко «не має ніякого відношення до осудних їй дій, більш того, вона знаходиться в катівнях вже майже два роки – це ганьба для країни».

Поодинокі пікети пройшли також у Санкт-Петербурзі, Самарі, повідомляє у Facebook Ольга Мусафірова.

Надія Савченко входить в число осіб, визнаних російським правозахисним центром «Меморіал» політв’язнями.

Як відомо, Надія Савченко оголосила сухе голодування 3 березня після того, як суд не дав їй виступити з останнім словом і переніс засідання на 9 березня.  При цьому вона заборонила годувати себе силоміць, однак, як пояснювали адвокати, за російським законодавством їй не можуть дозволити померти.

Нагадаємо, 6 березня на Майдані Незалежності в Києві відбулася акція на підтримку Надії Савченко, у якій взяло участь понад 2 тис. громадян.5 березня засновниця російської телекомпанії РЕН-ТВ Ірена Лісневська закликала президента Росії Володимира Путіна звільнити українську льотчицю Надію Савченко. 8 березня о 12.00 у Києві та Львові пройдуть нові акції «Свободу Надії».

17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехвилих репортажів про Україну.

Надію Савченко звинувачують за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина.

У червні минулого року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Надія Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Вона теж відкидає всі звинувачення.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

23 грудня 2015 року суд у Донецьку Ростовської області (Росія) на засіданні у справі Надії Савченко допитав наукову співробітницю астрономічного інституту Московського державного університету (МДУ) Ольгу Возякову. За висновками експерта, бойовики «ЛНР» взяли Надію Савченко в полон до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин.

Фото: Facebook Ольги Мусафірової

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY