Савченко виступила на суді у Росії з останнім словом - у Києві та інших містах проходять акції на її підтримку (ДОПОВНЕНО)

Савченко виступила на суді у Росії з останнім словом - у Києві та інших містах проходять акції на її підтримку (ДОПОВНЕНО)

9 Березня 2016
2279
9 Березня 2016
11:38

Савченко виступила на суді у Росії з останнім словом - у Києві та інших містах проходять акції на її підтримку (ДОПОВНЕНО)

2279
Сьогодні, 9 березня, головуючий суддя Донецького міського суду Ростовської області (Росія) повідомив, що вирок у справі народного депутата України Надії Савченко суд почне оголошувати об 11.00 21 березня і закінчить 22 березня. На судовому засіданні також зачитали останнє слово Надії Савченко, у якому вона не визнає себе винною.
Савченко виступила на суді у Росії з останнім словом - у Києві та інших містах проходять акції на її підтримку (ДОПОВНЕНО)
Савченко виступила на суді у Росії з останнім словом - у Києві та інших містах проходять акції на її підтримку (ДОПОВНЕНО)

Про це повідомляє «Медиазона», що веде онлайн-траснляцію засідання.

У залі засідань, в якому розглядається справа Надії Савченко, знаходяться в основному дипломати, помічники і родичі підсудної, в тому числі - її мати. Серед них близько п'яти журналістів - інших судові пристави відправили в зал з відеотрансляцією засідання.

Адвокат Надії Савченко Микола Полозов повідомив у Twitter, що її стан погрішився через голодування.

«Надя каже у неї почалася лихоманка, температура близько 38 градусів. Але виступати в суді має намір не дивлячись ні на що», - написав він.

Водночас кореспондент «Медіазони» повідомляє, що Надія Савченко виглядає бадьоро, пересувається самостійно.

«Майдану в Росії бути! Я хочу показати своїм прикладом, що в Росії тоталітарний режим можна скрутити в баранячий ріг. Ось моє останнє слово!», - сказала вона українською.

Потім у суді зачитали останнє слово Надії Савченко у перекладі на російську, написане нею раніше до попереднього засідання - в ньому вона не визнає ні провини, ні вироку суду.

Після цього Надія Савченко попередила, що у суду є тільки тиждень на винесення вироку.

«Суд забрав у мене тиждень життя, і у вас є тільки тиждень на винесення рішення, і, може, я до цього рішення доживу. Ви можете зробити красиво і визнати свою помилку, але провину не визнаєте. Ви можете зачитати вирок зараз або завтра, або максимум через тиждень», - сказала вона.

Надія Савченко заявила, що продовжить сухе голодування.

«Якщо ви вирішите, що вирок буде через два тижні або в кінці квітня або через півроку... Хочете показати свою силу - показуйте, але пам'ятайте, ви граєте з моїм життям. Я продовжу своє сухе голодування, якщо він буде більше, ніж через тиждень. Все, спасибі!», - заявила вона.

Після цього Надія Савченко заспівала гімнУкраїни.

Сьогодні, 9 березня, у Києві та інших містах України та світу біля посольств та консульств РФ проходять акції на підтримку української льотчиці Надії Савченко.

До посольства РФ у Києві прийшли понад сто людей.

«Зараз біля російського посольства в Києві зібралося більше сотні людей, вони тримають у руках плакати "Свободу Савченко". Власне, вони виступають за те, щоб українську льотчицю звільнили з російського суду і привезли в Україну. Акції під російським посольством тривають вже четвертий день, тут щодня збираються активісти і висловлюють свої думки на підтримку Надії Савченко", - повідомляє корреспондент «112 Україна».

Біля посольства РФ посилили охорону. Зокрема, до будівлі прибули бійці Нацгвардії.

Харків'яни також вийшли до консульства РФ в підтримку Надії Савченко, повідомляє кореспондент «112 Україна».

«Зараз біля консульства РФ продовжується акція на підтримку Савченко. Зараз тут зібралося близько 300 осіб. Планується, що активісти передадуть петицію президенту РФ через консульство з вимогою негайно звільнити Савченка. Однак учасники сумніваються, що їм це вдасться, адже за дві години до початку акції весь квартал навколо консульства оточили щільним кордоном правоохоронці. Також тут присутні близько 30 бійців батальйону спецпризначення. Активісти побоюються, що в консульство їх не пустять», - повідомляє канал.

Як повідомляє «Громадське ТБ», акція на підтримку Надії Савченко пройшла в Одесі. Близько 150 осіб зібралися біля пам’ятника Шевченку, а потім пішли до консульства Росії. Згодом надійшло повідомлення, що активісти в Одесі намагалися взяти штурмом консульство РФ, між ними та поліцією сталася сутичка. Правоохоронці застосували сльозогінний газ

У Дніпропетровську на підтримку Надії Савченко зібралося понад 70 людей.

У Полтаві близько 400 людей також вийшли на мітинг в підтримку Надії Савченко. Мітинг відбувся на площі перед приміщенням обласної державної адміністрації. Деякі з активістів чергували на площі з 6-ї години ранку.

У Черкасах пройшла мовчазна акція #FreeSavchenko. На Соборну площу міста підтримати українську льотчицю прийшли переважно депутати й пенсіонери.

В Івано-Франківську також провели акцію із вимогою звільнити Надію Савченко. В центрі міста депутати обласної і міської рад, громадські активісти, представники «Просвіти» і жіночих громадських організацій тримали в руках плакати з надписом «Україні потрібна Надія», «Волю Надії Савченко», невеликі аркуші із зображенням українки, повідомляє «Радіо Свобода».

У Львові кілька сотень львів'ян зібралися біля пам'ятника Шевченку, щоб підтримати Надію Савченко. Акцію почали з читання віршів Тараса Шевченка. ЗМІ зафіксували, як народний депутат Володимир Парасюк зриває прапор Росії із будівлі консульства РФ.

За кордоном акції на підтримку Надії Савченко відбулись у Варшаві (Польща), Відні (Австрія), містах Австралії, у Мінську (Білорусь) та в інших містах світу, на одиночний пікет вийшла громадянка Росії у Донецьку Ростовської області (Росія).

«Акція проходить спокійно, але вона нечисленна. Зараз на заході близько 15 осіб. Вони тримають розтяжки, плакати з вимогами звільнити Савченко і всіх постраждалих від путінського режиму. Організатор заявив, що акція буде до 6-ї вечора. Також протягом місяця кожен день хтось з активістів буде приходити до посольства РФ», - повідомляє «112 Україна» про акцію у Мінську.

Нагадаємо, 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехвилих репортажів про Україну.

Надію Савченко звинувачують за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина.

У червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Надія Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Вона теж відкидає всі звинувачення.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

23 грудня 2015 року суд у Донецьку Ростовської області (Росія) на засіданні у справі Надії Савченко допитав наукову співробітницю астрономічного інституту Московського державного університету (МДУ) Ольгу Возякову. За висновками експерта, бойовики «ЛНР» взяли Надію Савченко в полон до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин.

Фото: Twitter Марка Фейгіна

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2279
Читайте також
08.03.2016 12:53
Олександр Михельсон
2 394
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду