Кириленко прагне витіснити російський кіно- і телепродукт польськими фільмами і серіалами

Кириленко прагне витіснити російський кіно- і телепродукт польськими фільмами і серіалами

24 Лютого 2015
3878
24 Лютого 2015
10:23

Кириленко прагне витіснити російський кіно- і телепродукт польськими фільмами і серіалами

3878
Кириленко прагне витіснити російський кіно- і телепродукт польськими фільмами і серіалами
Кириленко прагне витіснити російський кіно- і телепродукт польськими фільмами і серіалами

Україна може скористатись з досвіду Польщі у реформуванні культури і використати польську кіно- і телепродукцію для заміщення у кінотеатрах та на телеекранах контенту російського виробництва, не відмовляючись при цьому від справжньої російської культури. Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр культури України В'ячеслав Кириленко в інтерв'ю Польській агенції преси РАР, переклад якого опублікував сайт Мінкульту.

 

За його словами, Україна занадто пізно почала боротися з впливом російських медіа,  діяльність багатьох з яких є частиною агресивної імперської політики Росії. «Ми вирішили відключити найбільш агресивні російські телеканали, відбираємо ліцензії на мовлення фільмів, що просувають російський імперіалізм і мілітаризм. Не вирішена проблема "жовтої" російської літератури, якою затоплений наш ринок і яка також часто є інструментом пропаганди. Це не стосується, наприклад, наукової літератури, але те, що продається на наших базарах, за своїм змістом часто є антиукраїнським і антиєвропейським», - сказав віце-прем'єр.

 

Водночас він запевняє, що необхідно відокремити російську культуру від російського імперіалізму. «Ми поважаємо творців російської культури, російська культура і російська мова в Україні присутні. У Києві працює і фінансується російський драматичний театр, у нас є російські музеї. Під час революції гідності вони були захищені самообороною Майдану. Під час революції в Києві не було жодної антиросійської акції», - сказав урядовець.

 

В'ячеслав Кириленко пояснив, що рішення про відключення російських каналів та позбавлення права показу російських фільмів спрямовані на те, щоб зупинити просування російського імперіалізму та мілітаризму, адже, на його думку, багато українців  не можуть оцінити такий продукт як загрозу. Водночас віце-прем'єр підкреслив роль польської культури в Україні як європейської.

 

«Ми здійснюємо спільні проекти з поляками і разом ми працюємо, щоб захистити культурну спадщину. У Львові стоять пліч-о-пліч пам'ятники Міцкевича та Шевченко. Поділяємо загальну боротьбу за інтелектуальну свободу, до якої ми йшли часто по-різному, тому що в Україні часто доводилося мати справу з так званим внутрішнім опором. На жаль, ще є відгомони Переяславської угоди 1654 року, багато українців досі вважали, що так звані "брати" з Росії захищатимуть нас. Ці "брати" сьогодні не соромляться стріляти в нас», - сказав пан Кириленко.

 

На його погляд, Україна може скористатись з польського досвіду реформування культури, а також може купувати польські фільми і серіали, аби витіснити російський кіно- і телепродукт. «Так, ми хочемо прищепити його (польський досвід - ТК) на нашій землі. Зокрема, у кінематографі. Я говорив про це останнім часом з Кшиштофом Зануссі. Ми хотіли б представити аналогічні правила для фінансування кіновиробництва. Це необхідно для того, щоб витиснути з ринку російське кіно. Відомо, однак, що ми самі виробляємо недостатньо, а Польща виробляє багато серіалів, які є привабливими для української аудиторії. Тож ми хочемо купляти польські фільми і ми будемо це робити», - заявив В'ячеслав Кириленко.

 

Нагадаємо, 17 лютого віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко заявив, що уряд планує розпочати реформи на підтримку вітчизняного кіно і телепродукту. Урядовець також нагадав, що парламент ухвалив закон, який забороняє російські мілітарні серіали, зняті після 1991 року, і всі російські серіали, які вийшли після 1 січня 2014 року. За його словами, уряд підтримуватиме і вітчизняне телевиробництво - щоправда, не пояснив, у який спосіб.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3878
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду