Верховна Рада заборонила російські фільми й серіали, вироблені після 1 січня 2014 року (ДОПОВНЕНО)

Верховна Рада заборонила російські фільми й серіали, вироблені після 1 січня 2014 року (ДОПОВНЕНО)

5 Лютого 2015
8140

Верховна Рада заборонила російські фільми й серіали, вироблені після 1 січня 2014 року (ДОПОВНЕНО)

8140
Верховна Рада заборонила російські фільми й серіали, вироблені після 1 січня 2014 року (ДОПОВНЕНО)
Верховна Рада заборонила російські фільми й серіали, вироблені після 1 січня 2014 року (ДОПОВНЕНО)

Сьогодні, 5 лютого, Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», який забороняє розповсюдження в Україні фільмів російського виробництва, а також фільмів, що пропагують правоохоронні органи, збройні сили, інші військові чи силові формування Російської Федерації.

 

За відповідний законопроект № 1317 у другому читанні та в цілому проголосували 259 народних депутатів. Нагадаємо, авторами законопроекту є народні депутати Микола Княжицький і Вадим Денисенко.

 

Законопроект враховано в редакції, підготовленій до другого читання Комітетом з питань культури і духовності, який врахував низку поправок народних депутатів.

 

Водночас депутати підтримали поправку № 28 народного депутата Вікторії Сюмар, за якою заборона не поширюється на фільми, які були вироблені до 1 січня 2014 року. Народний депутат Олег Ляшко закликав депутатів підтримати поправку № 28 як таку, що забороняє трансляцію всіх російських фільмів, не згадуючи при цьому, що заборона не стосується фільмів, знятих до 1 січня 2014 року.

 

Закон передбачає заборону розповсюдження і публічного демонстрування фільмів виробництва Російської Федерації, а також тих, що пропагують діяльність правоохоронних органів, збройних сил, інших військових чи силових формувань Російської Федерації або їх окремих представників, та фільмів, сюжет яких прямо чи опосередковано пов'язаний із діяльністю зазначених органів чи формувань. Однак заборона не поширюється на фільми, які були вироблені до 1 січня 2014 року.

 

Такі фільми не зможуть отримати прокатних посвідчень, а вже наявні прокатні посвідчення мають бути анульовані.

 

За показ заборонених фільмів передбачено штраф у розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат. Порядок накладання штрафів має затвердити Державне агентство з питань кіно. 

 

Запропонована Комітетом з питань культури та духовності редакція передбачала, що будуть заборонені розповсюдження і демонстрування фільмів, вироблених після 1 серпня 1991 року, що містять  популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України, а також визначала критерії таких фільмів.

 

Водночас співавтор законопроекту Микола Княжицький запевнив «Детектор медіа», що новий закон забороняє розповсюдження і демонстрування в Україні всіх фільмів російського виробництва, знятих після 1 серпня 1991 року.

 

За його словами, Верховна Рада підтримала не поправку № 28 народного депутата Вікторії Сюмар, за якою забороняються лише ті російські фільми, які виготовлені після 1 січня 2014 року, а усну поправку народного депутата Олега Ляшка, за якою забороняються всі фільми виробництва Російської Федерації. «А про дати виробництва в його поправці не йшлося», - каже пан Княжицький.

 

Це ж у коментарі «Українській правді» сказала і Вікторія Сюмар. За її словами, в документі враховано поправку вредакції Радикальної партії, згідно з якою забороняється все, що було знято в Російській Федерації з 1991 року.

 

Нагадаємо, законопроект № 1317 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» зареєстрували 9 грудня народні депутати Микола Княжицький («Народний фронт») і Вадим Денисенко («Блок Петра Порошенка»). Він стосується заборони розповсюдження в Україні аудіовізуальних творів, у яких міститься популяризація дій силовиків держави-окупанта. 13 січня парламент прийняв його за основу в першому читанні. 2 лютого Комітет з питань культури і духовності рекомендував Верховнії Раді підтримати цей законопроект.

 

Телеканал «Інтер» вимагає від депутатів зняти з розгляду Верховної Ради цей та інші законопроекти (№ 1317, 1768, 1824 і 1889), що стосуються інформаційної безпеки. Натомість фракція партії «Народний фронт» наполягає на ухваленні пакету цих законопроектів.

 

27 січня ці законопроекти щодо інформаційної безпеки не було включено до порядку денного Верховної Ради через процедурні моменти. За домовленістю учасників коаліції, законопроекти мали бути внесені до порядку денного вже другої сесії Верховної Ради - 3 лютого. На думку Вікторії Сюмар, розгляд цих законопроектів, що стосуються захисту інформпростору, стане тестом на визначення «російської п'ятої колони» в українському парламенті.

 

3 лютого Верховна Рада провалила законопроект № 1889 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення» та перенесла на 5 лютого розгляд законопроекту № 1768 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)», але в порядку денному 5 лютого проекту № 1768 не виявилося.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8140
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володя
3361 дн. тому
Ура! Нарешті!!! Зможемо відпочити від раша-гавно-фільмів!
Лорик
3361 дн. тому
Запрещать что-то по критерию страны происхождения. а не по содержанию- это примерно то же самое. что запретить фильмы, где продюсер, например, еврей... не кажется ли Вам, что законотворцы идут куда-то не туда. Уж больно оттеняет коричневым, если экстраполировать.
мнение
3361 дн. тому
а если учесть, что достаточно большая часть этой продукции по-прежнему производится в украине украинскими компаниями, которые здесь обеспечивают рабочие места тысячам людей, занятых в отрасли и платят приличные налоги в бюджет украины, то это дурость втройне! особенно всвязи с формулировкой под одну гребенку. Ну а Денисенко и Княжицкого не мешало бы отдать под суд и трибунал. ведь это именно их говноЭспресо, выходившее незаконно в эфир, в нарушение всех действующих и сегодня норм, привело к эскалации конфликта внутри страны, к кровавым событиям на майдане, к нарушению целостности страны и к войне, что прямо считается преступлением даже по Конституции. Принятый же закон, опять же, прямо нарушает целый ряд статей Основного Закона и всевозможных международных норм, законов, правил и документов, принятых или ратифицированных парламентом Украины. КНЯЖИЦКОМУ, ДЕНИСЕНКО и СЮМАР - ПОЗОР! А первым двум - тройной позор! Их журналисты и родственники их сотрудников, как Солодовникова например, прямо работают на агрессора, производя для российских СМИ провокационные сюжеты!
Sand
3361 дн. тому
идиоты
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду