Багато шуму з нічого. Реальне місце Росії

Багато шуму з нічого. Реальне місце Росії

7 Травня 2022
3453
7 Травня 2022
15:50

Багато шуму з нічого. Реальне місце Росії

3453
Росія видає себе за супердержаву. Але що кажуть про неї рейтинги та статистика?
Багато шуму з нічого. Реальне місце Росії
Багато шуму з нічого. Реальне місце Росії

Матеріал підготовлено для проекту міністерства закордонних справ War in Ukraine. Читайте англомовну версію тут та діліться з друзями-іноземцями.

Немає нічого жалюгіднішого, ніж зірка, яка не розуміє, що втратила популярність. Якщо послухати політиків у Москві, вони досі керують одним із геополітичних полюсів планети. Якщо подивитися на статистику, кожен п’ятий росіянин ходить у туалет на вулиці. Реальне місце Кремля вже давно не серед найуспішніших країн світу. Його місце, цитуючи популярний у Росії фільм, «возле параши».

Путінський режим роками вдає, що може конкурувати з США. Але ви знали, що вся Росія має менший ВВП, ніж один штат Каліфорнія? Чи Техас. Чи Нью-Йорк. Що вже там, ринкова капіталізація Apple більша, ніж виробництво всієї Росії за рік. Можливо, тому, що нащадок СРСР не випускає перехідників для навушників. Хоча щиро намагається робити смартфони: останній продався накладом триста сімдесят, ні, не тисяч, — штук.

Фактично єдиний цінний внесок сучасної Росії у світову економіку — це нафта та газ. На копалини припадає 60% російського експорту та, як наслідок, близько 40% бюджету. Недарма американський сенатор Джон МакКейн казав: «Сьогоднішня Росія — це заправка, яка вдає країну». Інші держави з подібною залежністю від енергоресурсів, на кшталт Об’єднаних Арабських Еміратів, намагаються диверсифікувати свою економіку. Проте Кремль лишається бензиновою заправкою у світі, який переходить на електромобілі.

Частково це пов’язано з тим, що Росія насправді не може нічого змінити. Так, її науковці посідають сьоме місце на планеті за кількістю академічних робіт. Але, типово для колишнього СРСР, є маленька деталь. Розумієте, попри обсяги статей, цитованість росіян нижча за середню у світі. Тому що, виявляється, вченим просто доплачують за кількість публікацій. А власне розслідування російської Академії наук свідчить про плагіат у 541 науковому журналі. Росія на 45 місці у Global Innovation Index та втілює інновації гірше від Малайзії, Болгарії чи Кіпру.

Навіть космічні польоти — давня гордість Радянського Союзу — у сучасній Росії перетворилися на фарс. Путін може стільки завгодно нагадувати світові про Гагаріна, але зараз його ракети розбиваються, бо датчик швидкості встановили догори ногами. Ще дев’ять ракет цієї ж серії — разом із вантажем — вибухнули з інших причин. Проте навіть успішні польоти Росія здійснює лише в межах земної орбіти. І якщо йдеться про людей, то лише на кораблях «Союз» 1967 року. Вони на чотири роки старші за Ілона Маска.

Можливо, вас цікавлять актуальніші досягнення? Ласкаво просимо до російської вакцини від коронавірусу. Путінський режим дуже пишався, що зареєстрував перший подібний препарат у світі. Що насправді не дивно, адже лише російську вакцину зареєстрували без третьої фази тестів, публічного протоколу випробувань та з вибіркою у 76 людей. В аналогічному дослідженні Moderna взяло участь трішки більше кандидатів — 600. Подібні обставини не додали балів препарату, тож, окрім реклами власного виробу, Кремль розгорнув масовану дискредитацію західних вакцин. Особисто прессекретар Володимира Путіна називав AstraZeneca «обезьяньей вакциной». Відчуваєте рівень «супердержави»?

В цьому вся Росія. Вона виставляє на показ гучні досягнення, проте за ними майже завжди ховається «маленька деталь». Так, пострадянська Москва має восьму найбільшу кількість олімпійських медалей в історії. Але також вона — з п’ятикратним відривом —  лідирує у кількості медалей, які забрали через допінг. Економіка Росії показує, хоч і дуже повільне, але зростання. Проте реальні доходи громадян у 2020 році були на 10% меншими, ніж у 2013 році. Росія може мати третю найбільшу залізницю у світі. Але за концентрацією автомобільних доріг вона 154-та: за межами найбільших міст асфальту майже немає.

Ця ситуація стала можливою та зберігається через неймовірну корупцію, придушення свобод та прав людини. Одні з небагатьох галузей, у яких путінський режим чесно лідирує. Свобода преси? Двадцята найгірша у світі. Корупція? Сорок четверта найгірша у світі. Демократія? Сорок третя найгірша у світі. І всі ці рейтинги враховують понад 160 країн. Мабуть, найбільш показовий у цьому сенсі індекс «Свободи» від FreedomHouse, який розраховується на основі 25 критеріїв по 4 бали кожен. Росія має нуль за чесність виборів, свободу громадських організацій, захист від насильства поліції, рівність суспільства. Усі ці історії про «величність» та «досягнення» якраз покликані відволікти росіян від проблем.

А вони є. Ніколи не задумувалися, як відчувається життя в одному з самопроголошених «лідерів світу»? За даними власного державного Росстату, 63,5% громадян заробляють лише на їжу, одяг та інші мінімально необхідні речі. За даними державного Центрального банку, 75% росіян не відкладають гроші, бо їх немає. Ситуація з бідністю, насправді, навіть комічна, у тому сенсі, що постійно призводить до мемів. То ведуча новин засміється через розміри соціальних виплат. То прем’єр-міністр скаже громадянам на прощання: «Денег нет, но вы держитесь здесь. Всего доброго, хорошего настроения!» Для умовного «середнього класу» життя в Росії теж не цукор. Із цукром там узагалі проблеми. А більше половини бізнесменів стверджує, що їм легше працювалося в бандитських 90-х. Найкращий університет Росії посідає 202 місце у світовому рейтингу вишів. З іншого боку, можливо, росіяни й не встигають відчути ці проблеми, адже їхня середня тривалість життя — 113 у світі. І під час війни з Україною лише скорочується.

Останні тридцять років воєнна міць була головним аргументом Росії. Це «досягнення» підтримувало гордість громадян та залякувало ворогів Москви за кордоном. У Кремлі переконували, що їхня армія друга у світі за могутністю й може кинути виклик НАТО. Проте, знову ж таки: оборонний бюджет лише Сполучених Штатів більший, ніж увесь бюджет Росії. Практично вдвічі.

Реальне становище своєї армії Путін у всій красі продемонстрував в Україні. Тут вам і логістика: експорт Росії може на 60% складатися з палива, але вона не змогла експортувати його в танки біля власного кордону. І нездатність захиститися від сучасної зброї: ви вже бачили «cope cages» для танків? І, можливо, найболючіше для Кремля: його власна сучасна зброя, про яку пропагандисти любили повторювати «аналогов нет», продемонструвала себе зовсім не сучасною. Наприклад, дрони «Орлан-10» виявилися зробленими з фотоапарата Canon та пластикової пляшки. Аналогів такого справді більше ні в кого немає.

Хоча насправді дивно не це, а що хтось вірив Кремлю раніше. Як країна, що не може зробити нову космічну ракету, модерну електроніку чи хоча б туалет у домі, взагалі мала виробляти суперсучасну зброю? Через це військові експерти ставили під сумнів заяви Росії про гіперзвукові ракети. А в тих галузях, де Москва справді мала нові розробки, вона просто не могла масово виробляти їх через обмежений бюджет. Наприклад, Путін пишається винищувачем Су-57, але за одинадцять років його армія отримала їх усього дві штуки. Здебільшого Росія досі воює зброєю Радянського Союзу. І цей факт теж дає про себе знати. Бо поки США використовує 11 авіаносців із ядерними реакторами, Росія використовує один і він працює на мазуті. «Адмірал Кузнєцов» лишається флагманом флоту, проте з ним трапилося уже стільки негараздів, що тепер бойовий авіаносець завжди супроводжує ремонтний корабель. Це не жарт.

Росія страждає розладом особистості: не в змозі прийняти своє становище сьогодні, вона живе минулими досягненнями Радянського Союзу. Найбільше місцеве свято — це «День перемоги» над Німеччиною 80 років тому. Найбільшу підтримку серед росіян має Йосип Сталін. Принаймні тепер ви розумієте, навіщо Кремль веде всі ці війни та намагається загарбати сусідів. Бо без них Росія — ніщо. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3453
Теги:
Читайте також
22.07.2022 10:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
16 527
04.07.2022 08:13
Валерій Степаненко
«Детектор медіа»
5 078
10.05.2022 11:11
Отар Довженко
«Детектор медіа»
5 654
14.03.2022 17:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду