Диванні авіатори. Чого наслухалися українці після збиття літака в Ірані

Диванні авіатори. Чого наслухалися українці після збиття літака в Ірані

14 Січня 2020
5082
14 Січня 2020
13:30

Диванні авіатори. Чого наслухалися українці після збиття літака в Ірані

5082
Американські ракети, таємні перемовини Зеленського в Омані та інсайди Мосійчука.
Диванні авіатори. Чого наслухалися українці після збиття літака в Ірані
Диванні авіатори. Чого наслухалися українці після збиття літака в Ірані

Хоча жодна трагедія не може трапитися вчасно, збиття українського літака в Ірані відбулося в особливо невдалий момент — політичне та журналістське міжсезоння. Більшість токшоу ще не повернулися з канікул, а записані під свята програми зовсім не відповідали ситуації. 11 січня, коли Іран визнав свою провину, на Прямому вийшло заздалегідь відзняте інтерв’ю з Павлом Клімкіним. Де ексміністр МЗС вчив журналістку смажити стейки.

Другою проблемою для ЗМІ стала невизначеність: поки на запитання «що сталося з літаком?» не було офіційної відповіді, кожен канал міг шукати власні пояснення. А деякі ЗМІ вирішили продовжити конспірологію навіть після заяви Ірану: на «Нашому» ще 12 січня задавалися питанням, чи не могла це бути американська ракета?

Проте найбільшою бідою для ефірів стала піарна спрямованість телеканалів, яка не відійшла на другий план навіть під час такої катастрофи. Наприклад, В’ячеслав Піховшек на NewsOne 12 січня вирішив процитувати співчуття від Медведчука та нагадати про співчуття українцям від Путіна. Жаль, Сталін не дожив.

Експерти низького польоту

Трамп через кілька годин оголосить про початок війни з Іраном, — цей гучний інсайд від Ігоря Мосійчука повідомили в ефірі NewsOne 8 січня. Навіть внутрішньоукраїнські інсайди від Мосійчука — це вже мем (не хочете нових мінських угод?), і незрозуміло, ким треба бути, щоби посилатися на нього в питаннях американської політики. Проте ця абсурдна ситуація добре ілюструє загальну тенденцію: деякі українські телеканали давали коментувати збиття українського літака ледь не випадковим перехожим.

Дмитро Корнійчук на NewsOne 10 січня стверджував, що якщо український літак і збили, то «ручною ракетою». Менше ніж за добу виявилися, що це неправда: постріл здійснив оператор ППО. Звісно, навіть найкращі військові експерти можуть помилятися, тільки от Корнійчук не військовий експерт: він директор піарного центру з 53 лайками на фейсбуку.

На Прямому провели включення з якимось «громадським діячем» Вадимом Лабасом, що висунув таку теорію: це Росія збила український літак, щоб натиснути на Зеленського під час таємних перемовин в Омані. Ведуча поставилася до версії зв'язку прильоту літака з Росії до Оману під час перебування там Зеленського та збиття українського літака в Тегерані скептично, але залишається питання, навіщо Прямий узагалі давав цьому чоловікові ефірний час? Просто щоби вкотре прив'язати Зеленського до Росії?

На ZIK прямо в назву відео винесли особисту думку Надії Савченко, що руйнація літака почалася зсередини. Ілля Кива просто захопив ефір NewsOne та істерично кричав щось про масові відставки.

Будемо сподіватися, що ця ситуація принаймні трішки навчить гостьових редакторів, що обговорювати вузькопрофільні теми потрібно з вузькопрофільними експертами. Адже пілоти / авіаспеціалісти / галузеві чиновники практично не допускали настільки помилкових прогнозів.

Адвокати Ірану

Зрозуміло, що якщо російські ЗМІ виправдовують Іран, то й українські проросійські ЗМІ теж його виправдовуватимуть.

До того, як Тегеран офіційно взяв на себе вину, NewsOne, наприклад, розповідав про інспіровану Заходом парадигму. Про тиск американців на Зеленського. Штучне розкручування версії про російську ракету. На «112» уже після визнання Іраном вини пропонували не поспішати. Закидали тезу, що Україною можуть грати. Натякали, що збитий літак був вигідний США. Для найвідданіших фанатів усього антиамериканського Михайло Погребинський в ефірі «112» 9 січня розповідав про «ляпас США від Ірану» у вигляді обстрілу військових баз. І, звісно, проросійські експерти (зокрема на ZIK) хвалили українську владу, яка буцімто не стала на бік Америки, і саме тому Іран визнав свою вину.

Загалом, складається враження, що проросійські українські журналісти намагалися зробити катастрофу в Ірані черговою «неоднозначною» ситуацією: такою ж неоднозначною, як в уяві медведчуківців є Революція гідності, російська агресія, збиття малайзійського «боїнга», захоплення в полон українських катерів і так далі. Будь-які звинувачення на адресу Ірану намагалися виставити підігруванням Заходу (див. русофобію та «соросят»), а саму ситуацію подати як прямий наслідок конфлікту США та Ірану (див. «америко-російську війну в Україні»). Єдине, що завадило відпрацьованій роками схемі, — визнання Іраном свої вини. Але навіть цей факт якимось чином не зупинив канал «Наш» від подальшої ескалації абсурду.

Уже 12 січня місцевий ведучий на пару з універсальним коментатором Михайлом Чаплигою вирішили, що Іран взяв на себе вину, щоби повести розслідування хибним шляхом. І заговорили про «Боїнг-майдан студентський». Іншим гостям ведучі ставили запитання, чи впевнені вони, що це Іран? Чи могли Іран змусити взяти на себе відповідальність? Чи вигідно це США? Також ведуча каналу «Наш» сказала, що ми досі не знаємо істини щодо збиття MH17. Хоч суду поки що не було, але Міжнародна слідча група ще півроку тому зробила висновки щодо вини Росії. Можливо, співробітникам «Нашого» просто забороняється користуватися мережею, щоб вони не усвідомили правди про те, де працюють? 

Катастрофа Зеленського

У телеканалу Прямий є серйозна психологічна проблема — він одержимий Зеленським. Зазвичай, коли місцеві ведучі та коментатори зводять до «проклятої монобільшості» будь-які теми (включно з Новим роком), це викликає сум або сміх. Але коли в Ірані збили український літак, а Прямий ніяк не може перестати поливати брудом владу, це вже починає дратувати.

Ось профільна програма TheWeek про міжнародну політику, де після тематичного сюжету спочатку звинуватили Зеленського в поганій комунікації, потім посміялися з його географічних помилок, потім заявили про відсутність «притомних версій та пояснень» і ще раз нагадали, що раніше команда президента «писала гуморески». На 15-й хвилині нарешті почали говорити про стосунки Ірану, США та Росії, щоб уже на 19-й повернутися до паршивої влади, яка була на відпочинку й не ставиться до керування державою серйозно.

І це далеко не поодинокий випадок. Влада покладає відповідальність за катастрофу на Україну. Влада недостатньо реагує. Влада не пройшла тест. Влада або не має досвіду, або підігрує Росії. Тут навіть у сюжетах нагадують, що визнання вини Іраном стало можливим через тиск західних країн. І цитують якісь телеграм-канали про конфронтацію в команді Зеленського.

Залежно від ваших політичних поглядів, сама по собі кожна з цих думок має право на існування. Але чому на фоні збиття українського літака іранською ракетою під час конфлікту зі США Прямий цілими днями обговорює, де там ще налажав Зеленський? Просто уявіть, що ви пересічний глядач, який вмикає телевізор, щоб розібратися в катастрофі. Можливо, ви намагаєтеся зрозуміти, як таке взагалі могло статися. Можливо, ви розлючені й хочете дізнатися, яке покарання понесе Іран. Можливо, вам просто страшно. Але в Прямого свій порядок денний: Зеленський, Зеленський, Зеленський, поради Порошенка. На ZIK у рамках катастрофи теж вирішили обговорити з Андрієм Портновим, де в цей час «аморально» відпочивав Святослав Вакарчук. До такого рівня котиться Прямий?

І трішки про хороше

Євген Кисельов, який, до речі, пішов із Прямого, завів власний влог і за півгодини чітко, детально та цікаво розповів про головні іранські перипетії. Якщо хочете розібратися, що ж відбувається в цій державі, можливо, це один із найкращих актуальних варіантів.

«ТСН» 8 січня зреагувала неймовірно оперативно та присвятила авіакатастрофі в Ірані спецвипуск о 12:00. Були в «ТСН» й ексклюзиви, 11 січня, безпосередньо з місця катастрофи.

«Європейська правда» зробила огляд інших нападів військових на цивільні літаки та розбиралася із шансами на покарання винних за нинішню трагедію.

Якщо ж вам цікаво, як живеться в сучасному Ірані, радимо подивитися фільм «Таксі» Джафара Панагі.

***

У більшості трагедій є всього два позитиви. Перший — це консолідація. Коли Росія атакувала Україну зброєю, громадяни об’єдналися, організували волонтерський рух та вирушили на захист держави в добровольчих батальйонах. Аби нівелювати цю неприємність, агресор зробив акцент на інформаційних баталіях: інспірував суперечки, які тільки роз’єднують українців.

І збиття українського літака в Ірані, хоч і повинно було консолідувати суспільство, теж може такими темпами перетворитися на ще одну зручну «точку розколу». Причому не лише тому, що його відверто політизують Прямий канал та ЗМІ Медведчука. А ще й тому, що українці не відповідально ставляться до поширюваної інформації. Хтось репостить фейки, хтось повторює їх в ефірі, хтось дає коментувати авіакатастрофу всім підряд. У потоках сміття громадяни губляться, довіра втрачається, ситуація стає неоднозначною. І далі на цьому лишається тільки зіграти, чим уже займається, наприклад, «Наш». Думаєте, це не працює? Стараннями пропагандистів, приблизно кожен четвертий українець не вважає Росію агресором.

Другий позитив трагедій — це можливість навчитися на помилках і стати кращими. І збиття українського літака дає для цього майже унікальну нагоду, адже від початку розмов про катастрофу до розкриття її причин минуло всього три дні. І є шанс, що в пам’яті глядачів не встигли розмитися і стертися всі помилкові прогнози, теорії змови та фейки, які однозначно спростувалися. А в пам’яті журналістів не встигли перемішатися всі сумнівні коментатори, експерти та інсайдерські телеграм-канали.

І надалі пересічні споживачі та медійники будуть обережніше ставитися до тих джерел, які встигли себе дискредитувати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5082
Читайте також
08.02.2020 15:00
Ярослав Зубченко
5 696
05.02.2020 12:00
Ярослав Зубченко
7 753
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Матильда Карловна
1535 дн. тому
І до речі, я вже готова приймать в любом колічестве і з любой сторони.
Матильда Карловна
1535 дн. тому
Який розумний і дотепний цей хлопчина Зубченко,пропоную виписати йому премію, нехай купить собі щось смачненьке))) досить рідко буває, щоб у серйозніх матеріалах було видно непересічне почуття гумору автора))) а отой Кузя психує, бо в нього всіляка фігня виходила про катастрофу, я читала)))
Кузя
1536 дн. тому
От вашего белого пальто уже глаза слезятся.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду