Медведчук-спаситель. Моніторинг інформаційних каналів 24–30 червня 2019 року

Медведчук-спаситель. Моніторинг інформаційних каналів 24–30 червня 2019 року

6 Липня 2019
4614

Медведчук-спаситель. Моніторинг інформаційних каналів 24–30 червня 2019 року

4614
Медведчук самотужки несе мир та знімається в кіно, Кива підкорює ZIK, Зеленський і трансгендери винні в поверненні Росії в ПАРЄ.
Медведчук-спаситель. Моніторинг інформаційних каналів 24–30 червня 2019 року
Медведчук-спаситель. Моніторинг інформаційних каналів 24–30 червня 2019 року

Віктор Медведчук. Вісник миру, кум народів, отець каналів, повелитель журналістів, магістр темників, аватара Путіна. Немає такого пафосу, який зміг би описати цю постать. Але, бачить Бог, тріада NewsOne, «112» та ZIK намагалася. Майже щодня. З усіма гостями. Інші ЗМІ протягом тижня обговорювали друзів Медведчука, що якраз повернулися в ПАРЄ.

Полонені Медведчука

Канали кума Путіна тримають глядачів за ідіотів. Із четверга по неділю майже всі гості цих ЗМІ обговорювали тему звільнення українських полонених і нав’язували дві думки: по-перше, українці мають радіти, адже Росія повернула військових просто так. По-друге, це не піар, адже Медведчук і раніше повертав полонених. Тобто Росія напала на Україну, вбила тисячі людей, захопила території, набрала полонених, порушила купу міжнародних договорів, звинуватила Україну в усіх мислимих гріхах, регулярно порушує мінські угоди, планує відрізати нас від газового транзиту і просто так, без жодних умов чи злих умислів, повертає військових? Із точки зору NewsOne, «112» та ZIK — звісно. Абсолютно природно для цих каналів і те, що Путін віддає своєму куму українців за три тижні до виборів, хоча до цього не відпускав нікого два роки. Ніхто не запитав, що змінилося тепер.

Про що ж тоді говорили ці ЗМІ? Про те, що Зеленський та націоналісти невдячні і критикою Медведчука хочуть заробити бали на виборах. Про те, що Медведчук і не має вам подобатися, він же не сто доларів. Про те, що президент мав би запросити Медведчука в Офіс президента (ОП) й подякувати йому на камеру. Про те, що Медведчук показав приклад, як треба знаходити сили й переступати через амбіції. Переступи амбіції — попроси кума допомогти на виборах! Ілля Кива заявив, що «у них» Медведчука називають «медведь». Нагадаємо Киві, що він уже у списку, тож не треба так старатися. Також канали Медведчука показали зустріч хазяїна з терористами. Вадим Рабінович гарантував повернення ще десятків людей і стверджував, що «Опозиційна платформа — За життя» займається тим, що обіцяв Зеленський. Одразу кілька спікерів нав’язували думку, що Росія «робить жести» і проявляє готовність до перемовин. А В’ячеслав Піховшек розповідав, що мирний план втілюється зусиллями однієї людини. Путіна?

Проте найкращий момент тижня — це сюжет NewsOne про повернення полонених. Стиль його подачі настільки вкрадений із матеріалів про благодійність Ахметова на каналі «Україна», що рідні в’язнів навіть дякують на камеру «Фонду Медведчука». Проте найсмішніше — це музичний супровід ролика. Композицію Protectors of the Earth написали у студії під назвою «За два кроки від Пекла».

Російський кінь у ПАРЄ

Найактивніше ситуацію з поверненням російської делегації в ПАРЄ обговорювали на Прямому каналі. І, думаємо, ви вже знаєте, хто був у всьому винен. Це слабкість та інтелектуальний рівень Зеленського призвели до проблем. Це він не зустрівся з українською делегацією. Це він думає про вибори, а не про Україну. Це для нього присутність РФ у ПАРЄ — нормальна. А от за Петром Порошенком на Прямому постійно відчувається світлий сум. «Він умів переконувати», «dін зубами вигризав», «Зеленський не захотів його слухати», — ці та інші заяви звучали на Прямому так, наче коментатори передивилися «Месників» із їхнім: «Ми втратили нашого найкращого захисника». При тому, що протягом тижня Петро Порошенко двічі з’являвся тут у включеннях і пропонував Зеленському допомогу. Конфлікт між нинішнім президентом та Павлом Клімкіним Прямий, зрозуміло, подавав у такому ж ключі: МЗС мало право не повідомляти Зеленського про свої дії, пропозиція Росії була неприйнятною, може нам тоді взагалі скасувати МЗС (остання ідея пролунала від Миколи Вересня)? Крім подібних маніпуляцій, лунали у студіях і інші думки, але вони були у критичній меншості.

А от на каналах Медведчука обрали інший підхід і критикували... Україну. Глашатай «ОПЗЖ» політтехнолог Михайло Погребінський закидав нашій делегації некрасиву поведінку і стверджував, що вона просто знущалася з інших парламентерів своїми правками. Ілля Кива критикував кадровий склад делегації, мовляв, там люди Порошенка, перед якими ми грюкнули дверими. Дуже радимо Киві ознайомитися з реальним складом делегації, а то в ньому є його однопартійці. Що ж до реакції українських представників на рішення Асамблеї, то її радикальності обурювалися й Кива, й інші його колеги по «ОПЗЖ». Це дуже дивно, враховуючи, що ці ж політики постійно закликають нас бути незалежними від Європи.

Інші яскраві тенденції та маніпуляції тижня

Канал ZIK боровся. Але спочатку, немов температура, тут зросла кількість членів «ОПЗЖ». Потім стали з’являтися характерні включення Михайла Погребінського. Одного разу прямо під час студійного обговорення в «Кінці дня» вирвалося включення Миколи Скорика щодо суду про балотування Юрія Бойка. Віктор Медведчук єдиний коментував своїх полонених у «Деталях». Відмучився ZIK 24 червня о 22:02, коли в ефір телеканалу вийшла програма «Запитай Киву». У ній новоспечений «опозиціонер» щодня по годині розповідає глядачам про те, як треба виховувати дітей, бути чоловіком, вести політику. І, звісно, піарить Медведчука та виправдовує Росію. Ось, наприклад, Кива висуває гіпотезу про те, що «проблему» (війну) штучно створили українські клани, щоби користуватися образом ворога. Росіяни, мабуть, і досі думають, що ввели в Україну війська зі своєї ініціативи. А це Ілля Кива реагує на програний суд батьку Катерини Гандзюк. Останній подав позов, аби Кива спростував свої слова: «Я знаю, что Гандзюк сидела на разворовывании городского бюджета». Політик заявив, що виплатить судовий збір і, як християнин, бажає Катерині Царства Небесного. Доведену судом брехню Кива так і не спростував, вибачення не попросив.

Сергій Поярков цього тижня не вийшов в ефір, тож його квоту взяти на себе інші обличчя Прямого. Про Саакашвілі, який «трубу шатав, шайтан» розповідав Тарас Загородній. Роман Реведжук заявив, що в Зеленського скасували блокаду торгівлі з Росією, від чого виграють олігархи. Насправді скасувала Росія, і не блокаду, а заборону транзиту, і не до себе, а через свої території. Оксана Корчинська критикувала «збоченців», адже, мовляв, постанову «на Україну про зняття санкцій» у ПАРЄ подав транссексуал. Юлія Ковалевська розповідала про бідність в Україні, але Світлана Орловська, до речі, нова керівниця Прямого, тричі запитала в неї, чи «вбивати людей — це не порушення прав людини?». Врешті Орловська заявила, що, на думку гості, вбивство — це не порушення, адже та проігнорувала запитання ведучої.

На 24 каналі члени «Самопомочі» у своїх авторських програмах знову хвалили «Самопоміч». Цього разу за те, що партія пообіцяла показати декларації кандидатів. В іншій програмі член «Самопомочі» Роман Семенуха відповідав на такі «гострі» запитання ведучої, як «чого люди не голосують за якісних системних політиків?» та «чи будуть у вас мажоритарники?».

На ZIK приходив Ігор Мосійчук і розповідав інколи досить цікаві речі. Ось, зокрема, повна історія того, як Мосійчук покинув Радикальну партію. Якщо коротко, то він не підтримував стратегію Ляшка щодо критики Зеленського, а з політсили вийшов, коли йому заборонили ходити на ефіри, бо він похвалив Андрія Богдана на «1+1». Із веселого: Мосійчук вважає, що те саме відео завадило Ляшку на президентських виборах і, взагалі, стримує його рейтинг.

Прямий канал присвятив частину свого «Прямого ефіру» обшукам у Юрія Бірюкова. Нова опозиція зробила все за золотими стандартами старої: Віталій Гайдукевич розказує, що «завтра прийдуть до вас». Бірюков іронізує зі слідчих, мовляв, вони самі не знали, що робили, й допомогли йому знайти ключі. Ігор Лапін заявляє, що Портнов та Зеленський працюють разом. Володимир Горбач каже, що Портнов бере на себе відповідальність як «Хамас». Світлана Орловська акцентує увагу, що обшуки відбуваються в однієї політсили й це робиться під вибори. Віктор Кривенко не розуміє, чого обшукують волонтера, а не когось серйознішого. Мабуть, дивно почуватися на цьому боці «політичного тиску».

Тарас Козак прокоментував звільнення полонених із працюючого приватного літака, говорячи в мікрофони своїх каналів «112» та NewsOne. Жовта преса могла би зробити з цього польоту прекрасну новину.

У неділю, 30 червня, канали «112» та NewsOne раптом перетворилися на головних кінокритиків країни, ведучі вели прямі включення з фестивалю в Таорміні. Причина для такої раптової зміни редакційної політики банальніша за амнезію у фільмах — Медведчук. Путінізований режисер Олівер Стоун мав презентувати на цьому фестивалі нову російську брехню про Україну, а хто ж розуміється на цьому краще, ніж кум Путіна? Тож Медведчук знявся у стрічці, а його ЗМІ спробували говорити про кіно. Вийшло в них — як і про все інше. Виявилося, що зйомки нової «Людини-павука» стартували в 2016 році, тобто за рік до виходу першої частини. «Чорнобиль» став «найпопулярнішим в історії серіалом», хоча насправді одним із найкраще оцінених. Олівер Стоун — це «великий художник» і три його «Оскари» тридцятирічної давнини щось значать. Нагадаємо, що Гарві Вайнштайн доклав руку до 80 «Оскарів» і його все одно вигнали з Кіноакадемії, бо так працює репутація. «Донбас» натомість експертам каналів не сподобався, бо, мовляв, дегуманізує «ту сторону». Також Олег Волошин наголосив, що саме люди у «Володарі перснів» мають вільну волю та можуть обирати сторони. Насправді сірою мораллю наділені абсолютно всі раси Середзем’я, а майари навіть переходили на бік Саурона. Загалом, дарма «112» та NewsOne у це полізли, краще би просто піарили Медведчука та Росію.

До речі, про Росію. Санкції проти агресора Україні не потрібні, блокаду ОРДЛО варто зняти, для ультиматумів ми недостатньо сильні, а Зеленський роздав громадянство найманцям (відео) — цим, крім усього іншого, годували своїх глядачів «112» та NewsOne протягом тижня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4614
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду