Темники повернулися

30 Квітня 2010
45327
30 Квітня 2010
12:53

Темники повернулися

45327
Голодомор – заборонена тема на каналі «1+1»
Темники повернулися

У вівторок президент України здійснив ще один свідомий крок для розколу країни. У ПАРЄ Віктор Янукович поставив під сумнів факт геноциду українського народу.

 

Факт, який визнали парламенти багатьох країн світу. До того ж в Україні існує відповідний закон, у якому сказано: «Публічне заперечення Голодомору 1932-1933 років в Україні визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним».

 

Таким чином, на думку експертів, Віктор Янукович здійснив протиправну дію.

 

Однак, за неї не передбачено покарання. Запропоновані зміни до Кримінального кодексу, де б були б передбачені санкції, досі не ухвалив парламент. І тепер навряд чи ухвалить.

 

Таким чином, згідно з українським законодавством, максимум на що заслуговує президент України Віктор Янукович, так це на суспільний осуд. Як кожна інша людина, яка дозволяє собі принижувати гідність українців і здійснювати наругу над жертвами Голодомору.

 

Втім, я впевнений, що в представників адміністрації президента полярна точка зору. Мовляв, не треба привласнювати горе багатьох народів. Люди гинули й на Поволжі й у Казахстані.

 

Так, це правда. Але хто заважає казахам чи росіянам поставити аналогічне питання перед світовою спільнотою?

 

Ми дослідили власну історію. Український суд виніс вирок дев'яти особам за звинуваченням у геноциді. З-поміж них - Сталін, Косіор, Постишев...

 

Нині справа закрита. Вирок суду оскарженню не підлягає, винні особи реабілітації теж.

 

Згідно висновку проведеної під час досудового слідства Інститутом демографії і соціальних досліджень імені Михайла Птахи НАН України судової науково-демографічної експертизи, у результаті скоєного геноциду в Україні загинули три мільйони 941 тисяча чоловік.

 

То ж, чи є зміст провести правовий аналіз заяви президента в ПАРЄ на такому тлі? Очевидно що так!

 

Саме це я й запропонував редакторам Телевізійної служби новин (ТСН) на каналі «1+1». Коментарі експертів, позиція сторін «за» і «проти». За бажанням коментарі експертів можна «виміряти лінійкою» - щоб у кожного були рівні можливості.

 

Далі пропоную лише фактаж. Кухня новин ТСН станом на сьогодні.

 

На першому етапі тему затвердили випускові. Втім, обмовились, мовляв, «шеф-редактора переконай сам». Вочевидь, турбувати начальство з такими темами нині не в моді.

 

Дзвоню до шеф-редактора, коротко викладаю суть пропозиції. У трубці чую таке: «Item интересный, но надо утвердить директивы».

 

І тут увага! Саме за такою схемою «затвердження директив» ТСН працює із дня усунення Максима Шиленка від виконання обов'язків шеф-редактора новин на 1+1.

 

Для тих, хто ще не зрозумів: «директиви» це ті самі темники, тільки озвучують їх усно.

 

Уже в обід стало відомо: після наради з топ-менеджером каналу з'явилась «директива» - сюжет зняли з випуску. Начебто з тим, щоб показати пізніше, в «Підсумках».

 

Згодом випусковий повідомив - максимум «начитка», короткий текст ведучого з одним або двома інтерв'ю.

 

За прогнозами редакторів, до ефіру в цю неділю матеріал із правовим аналізом заяви президента не потрапить у жодному вигляді. На запитання «Чому?» - усі змовницьки посміхаються і кивають на стелю.

 

Таким чином,  на тему Голодомору накладено цензуру.

 

Тоді як для мене ця тема стала рубіконом, після якого мовчати НЕ МОЖНА.

 

Почуття совісті перемагає страх.

 

Знаю, «виносити сміття з хати» завжди важко. Втім, це не депеша - це застереження холуям. Ще одна спроба завадити викинути тему геноциду українців з ефіру телебачення.

 

Продавати за зарплату пам'ять, біль і страждання свого народу - ЗЛОЧИН!

 

Прикро що досвідчений журналіст, талановитий ведучий, і, зрештою, людина, яка стояла біля витоків ТСН, нині так запопадливо служить політичному режиму. Байдуже якому!

 

Ще трохи, і його ім'я можна буде писати поруч із метрами цензури - Піховшеком чи Джангіровим.

 

Обидва, до речі, нині курують інформаційну політику президента України.

 

Мирослав Откович, кореспондент ТСН, спеціально для УП

 

«Українська правда»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Мирослав Откович, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
45327
Читайте також
07.05.2010 17:34
Сергій Кудімов, для «Детектор медіа»
69 291
07.05.2010 17:10
Ольга Червакова, для «Детектор медіа»
76 260
07.05.2010 14:42
Отар Довженко
32 819
06.05.2010 09:24
Мирослав Откович, для «Детектор медіа»
95 595
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Коко
5100 дн. тому
Дивно!! Дивно, господа харошиє! Якщо ти не згоден з політикою каналу чи з редакційною політикою - шукай собі роботу у відповідних ЗМІ. У "Свободи" є своя газета, там вкрай потрібні журналісти і там залюбки публікуватимуть подібні теми!! Але якщо ця тема набридла усім?? Якщо вона не рейтингова??? Якщо мільйони глядачів перемикатимуть канал на цьому сюжеті - хто скаже авторові, що він молодець??? Ніхто!!! Крім політично заангажованих людей і опозиції... Ви шановний працюєте на комерційному каналі - де усе робиться задля рейтингу! В таких умовах ми живемо! У партій є свої газети - можете туди відсилати свій творчий доробок!!! А тема геноциду була дуже заплямована попередниками - про неї говорили де треба і не треба! Як з Гонгадзе!! На ній спекулювали!!! Тож шановні - не плутайте свободу слова із редакційною політикою!! Ви вдумайтесь - якщо кожен журналіст почне кричати про своє, яке йому не дають висвітлювати на ТБ!!!??? Це ж хаос - хтось буде готом, почне кричати що це добре, а хтось емо - і теж буде про це знімати, а хтось витсупає проти носіння стрінгів - так що такі цікаві теми редактор змушений ставити в ефір, бо про них заявив автор і у нас свобода слова????? Брєд!!!!! Брєд!!! Я не порівнюю Голодомор звісно з готами і стрінгами, але ця тема вичерпала своє. Критикувати президента за заяву на ПАСЕ... Це мають робити або ж історики, або ж опозиція. І до того ж суд визнав голодомор, а не геноцид! І в законі сказано про заперечення голодомору, а не геноциду - тож ніхто нічого і не порушив! Геноцид це коли конкретно вирізають один вид нації, як у Нагорному Карабаху наприклад... Там не різали всіх, там різали тільки армян, а курдів? Турки вирізали тільки їх, своїх не чіпали! Там де був хліб - звідти його і забирали, ось і виник страшний голод!!! ТАк і винних покарали посмертно!!! Але це полеміка для вчених і великих журнальних статей, а не сюжету - навіть в підсумковий випуск!!!
ТСНівець
5101 дн. тому
Журналісту: Мирослав Откович - не "националистически настроенная особь", а талановитйи досвідчений журналіст! І хто взагалі вам давав право вживати слово "особина" щодо людини??????
natamay
5102 дн. тому
Свобо́да сло́ва — право человека свободно выражать свои мысли. (wikipedia.org) Шановний Журналіст! Мирослав якраз вільно висловив свою власну думку відносно подій, в яких безпосередньо приймав участь, до чого тут "западенський гонор"? Образити автора - аргумент не надто вагомий. Ваш коментар не є конструктивним.
Журналист
5102 дн. тому
Уважаемый, автор! Смею напомнить Вам о главном правиле журналистике - незаангажированности собственных взглядов на событие. Вы - явно националистически настроенная особь, которая дальше собственного западенского гонора ничего не видит. Голодомор был, его никто не отрицает. и удел историков изучать, по чьей вине это случилось. А Вам, уважаемый Мирослав, вместо того, что бороться за "свободу слова", лучше бы подъучиться что же это вообще такое "свобода слова"!
tt
5103 дн. тому
цензура і темники вже давно процвітають у регіонах ОДТРК - і таких піховшиків місцевого рівня хоч греблю гати.
Катрін Дніпропетровськ
5105 дн. тому
Спасибі від усих патріотів України Мирославу Отковичу за те, що виніс цю складну і болючу для нас тему на загал. Ми просто не знаємо, що робити в такій бандитській країні -страшно і принизливо. А Мирославу залишається побажати Божої допомоги у судовій боротьбі з триголовим змієм -Піховшиком
Борець
5106 дн. тому
Мирославе, тримайся!
Григорій Жигалов, ТСН
5106 дн. тому
Мирославе! Щойно прочитав! ти молодець! ПІДПИСУЮСЬ ПІД КОЖНИМ ТВОЇМ СЛОВОМ!
психолог
5106 дн. тому
про психологічні причини того, чому говорити про голодомор так важко http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/ppp/2009_9/Naidenova.htm
психолог
5106 дн. тому
Першому дописувачу, шановній Вікторії, яка втомилась від теми голодомору. Дуже прошу, контролюйте своє роздратування, бо від нього боляче іншим людям. А тим, хто сумнівається, почитайте цікавий матеріал "Голодомор: психологічні страждання, спричинені політичними технологіями" http://www.ispp.org.ua/files/1270201800 (пошук по слову голодомор).
Голова
5106 дн. тому
Для "здравомислящего человека": чи не був таким Сахаров? чи не є такою частина політичної еліти Росії (не путінські холуї) чи не є такими парламенти кількох десятків цивілізованх країн світу, які визнали голодомор 30-их ГЕНОЦИДОМ українців???? Люди, прокиньтеся? Ви подуріли?
Глядач, просто глядач
5106 дн. тому
Отковичу, ти - молодець. Тримайся! Сподіваюся, тебе підтримають колеги. Хай і не усі, але і холуями ж зовсім усі стати не можуть. 2004-го теж таке було - холуї позапихали язики у свої дупи, а нормальні люди і протестували, і підписували, і оприлюднювали. І хай ті нормальні з цього нічосінько не заробили, крім "почуття глибокого морального задоволення", але їм хоч у дзеркало сьогодні дивитися не гидко.
Валентина
5106 дн. тому
«Публічне заперечення Голодомору 1932-1933 років в Україні визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним». Замечание для автора статьи: Насколько я услышала, в выступлениях Януковича нет ни слова о возражении против термина "голодомор", он его как раз признает. Возражение вызывает у него и у каждого здравомыслящего человека термин "геноцид против украинского народа",т.к. Глодомор не был ограничен территориально и по национальному признаку.
Nik
5107 дн. тому
Не знаю, як маю тобі допомогти, але ти, Мирославе, чесна людина. Тримайся!!!
Доктор Хайдер
5107 дн. тому
Привыкайте, вы сами к этому стремились все предыдущие пять лет.
Popov
5107 дн. тому
Вот ех, были "темники" - в 2004, а в 2010 - надо ж было термин такой приласкать - "директивы". Какой - то СССР хренов
Lilya
5107 дн. тому
Держись Миро, правду не задушишь. А дорулились за 50 дней до ручки без совести продавая оптом все: Севастополь, Ан 148, ГТС, , транспортные коридоры, точное машиностроение, АПК, атомную и космическую отрасль. Теперь и душами замученых предков торганули. А что продавать будете осенью? Осталось церкви выставить на аукцион. А где каяться будете, под вымощеными 3 метровыми заборами?
Bob
5107 дн. тому
Старикам есть нечего ??? Голодомор пенсионеров ! Влада докэрувалася !
Виктория
5107 дн. тому
Задолбали уже голодомором. Старикам сейчас есть нечего, а вы про голод 33-го всё ему мусолите
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду