Микола Мельниченко: Розстріли, гадаю, почнемо з Кучми

4 Вересня 2009
44238
4 Вересня 2009
16:50

Микола Мельниченко: Розстріли, гадаю, почнемо з Кучми

44238
На зустріч із журналістом «УМ» Микола Мельниченко вже звично прийшов у супроводі двох охоронців з СБУ. Утім на запитання, наскільки серйозними є загрози його життю зараз — після передачі Генпрокуратурі плівок, записаних під диваном Кучми, відповідає, що вже не хоче бути свідком під охороною. Мовляв, скільки таких свідків по Україні, але ж їх ніхто не охороняє. Та й узагалі, якщо є мета вбити — обов’язково вб’ють. Микола Мельниченко запевняє, що як тільки зареєструється кандидатом у президенти, одразу відмовиться від «сек’юріті», щоб бути «ближчим до людей». Колишній майор держохорони усе менше говорить про минуле, пов’язане зі справою Гонгадзе, а більше про майбутнє — свої президентські амбіції та... власну фракцію в парламенті. Він відчуває суспільний запит на «сильну руку» й пропонує програму «воєнного стану».
Микола Мельниченко: Розстріли, гадаю, почнемо з Кучми

«Чорний» жовтень для Кучми й Литвина

 

- Пане Миколо, днями заступник Генпрокурора Микола Голомша повідомив, що Генпрокуратура розраховує протягом вересня отримати від іноземних експертів результати фоноскопічної експертизи записів, зроблених вами в кабінеті Президента Кучми. Чи поділяєте ви такий оптимізм ГПУ?

 

- У мене немає підстав не довіряти заступнику Генпрокурора Голомші та слідчому Харченку, зусиллями яких значно просунулася справа Гонгадзе. Але я не хотів би звужувати злочини Кучми, Литвина та інших високопосадовців тільки до цієї справи. Адже на записах є чимало інших злочинних епізодів. Це і викрадення та побиття громадського діяча Олексія Подольського, і факти пограбування України, зафіксовані мною протягом 1998-2000-х років. Переконаний, що після завершення експертизи записів, уже в жовтні, варто порушити кримінальну справу проти Кучми (зокрема, щодо пограбування України), а до парламенту направити подання щодо притягнення до кримінальної відповідальності Голови ВР Володимира Литвина - за злочини, які він скоїв у рамках справи щодо вбивства Гонгадзе.

 

Наголошую, справа Гонгадзе - лише одна ланка в цьому ланцюгу злочинів, здійснених високопосадовцями за часів правління Кучми. Тому легалізація цих записів дасть можливість повернути в бюджет, особливо зараз, під час кризи, десятки мільярдів гривень. Адже станом на 2000 рік сім'я Кучми вкрала в народу України майже 8 млрд. доларів, а це на той час майже 800 тисяч двокімнатних квартир - ледь не житловий фонд столиці. Це багато чи мало?

 

- Наскільки активно ви співпрацюєте зі слідчою групою ГПУ останнім часом?

 

- Наприклад, останні рази спілкувався зі слідчим Харченком минулої суботи та цієї середи. Тільки за минулий рік я давав йому свідчення 57 разів. Він дуже прискіпливий слідчий, але я не можу розголошувати всі обставини.

 

- Чому тоді адвокат вдови Гонгадзе пані Теличенко вимагала змінити слідчу групу?

 

- У мене таке враження, що Валентина Теличенко захищає інтереси не потерпілих, а замовників. І хоча я не бажаю в це вірити, але поставив слідству вимогу, щоб із моїми свідченнями її ні в якому разі не ознайомлювали, доки справу не передадуть до суду. І після того, як прокуратура перестала надавати певну інформацію пані Теличенко, розслідування справи набагато швидше пішло.

 

«Ми з заступником зламали б Медведєву щелепу за такі заяви!»

 

- Повернімося до фоноскопічної експертизи. Для процесуальної «чистоти» слідству важливо взяти зразки голосів головних фігурантів плівок. Натомість відомо, що вони уникають допитів і не надають зразки голосів. Який вихід?

 

- Так, ані Кучма, ані Литвин зразки голосів слідчим не надали, вони кілька місяців ігнорують допити. Сподіваюся, що після завершення фоноскопічної експертизи та зібрання всіх доказів щодо причетності Кучми і Литвина до скоєння особливо небезпечних злочинів їм буде висунуто обвинувачення і в примусовому порядку їх доправлять на допит, де й відберуть зразки голосів.

 

Хочеться вірити, що фракція БЮТ більше не захищатиме цих злочинців і дасть згоду на притягнення Литвина до кримінальної відповідальності. Бо настає момент істини. Юлія Володимирівна неодноразово обвинувачувала Литвина у попередні роки, а нині змінила позицію на догоду своїм меркантильним інтересам щодо збереження коаліції, а значить, і влади. Сама з ними боролася, а тепер бере під захист? Невже і на угоду із самим дияволом піде?

 

Зараз багато хто хоче використати фактор Литвина чи Кучми для своїх особистих піар-компаній. Люди зневірені, а в бандитів крила виросли: той до Юлі побіг, той - до Яценюка тощо. Якби не це, очищення країни відбулося б набагато швидше.

 

- Складається враження, що ви десь внутрішньо відчуваєте, що справа Гонгадзе йде до завершення. На це побіжно вказує й ваше бажання займатися політикою: ви очолили партію, заявили про власні президентські амбіції тощо. Коли в цій справі нарешті поставлять крапку, де буде Микола Мельниченко?

 

- Так, я відчуваю, що ми на фінішній прямій. А щодо політики, то відчуваю в собі великий потенціал, бо я вже виріс зі штанців майора. Водночас бачу, як політики, що виросли під крильцем Кучми, роблять усе, щоб Україна не відбулася як незалежна держава. Мені прикро, що в українському політикумі не було жорсткої відповіді на заяву президента РФ Медведєва. Із моїм заступником по партії, майстром спорту з боксу, ми дійшли висновку, що за такі заяви треба одразу з правої руки ламати щелепу. І це була б нормальна реакція. Бо хто ти такий, щоб указувати, як нам в України жити? І взагалі, зовнішні загрози мають нас об'єднувати, а не навпаки.

 

Перукарня у Василькові, останній день Помпеї та 25 депутатів «ГРУ»

 

- У цьому випадку ви вже говорите як політик. Яка ваша мета?

 

- Я очолюю партію «Громадянський рух України». Скорочено «ГРУ», але не плутайте з Головним розвідуправлінням. Через абревіатуру нам закидали, ніби ми - філіал Москви в Україні. Але мої слова про зламану щелепу, думаю, переконливо доводять, що це не так.

 

Кістяк партії складають офіцери, яких не можна купити, залякати, а можна лише вбити, бо тільки тоді вони мовчатимуть. Наших головних програмних засад лише три. По-перше, обов'язкова люстрація, очищення влади. Не можна допускати до влади таких, як Литвин, - мовляв, перебуваючи поза владою, вони виправилися. Виправлення для таких можливе лише у в'язниці після конфіскації майна. Той же Литвин, думаю, має відсидіти років 12-15, хіба за належну поведінку та гарну працю йому з часом можна буде скоротити термін. Але без права повернення у владу. Таке очищення принесе найбільший ефект, адже можливості грабувати країну в можновладців не буде.

 

По-друге, Україні потрібна єдина помісна церква. І третє: національна ідея. Саме ці три складові лише за півроку можуть спричинити шалений прорив у розвитку країни.

 

- Ви вже заявили про наміри балотуватися в президенти. З чим пов'язане це рішення і на яку електоральну підтримку розраховуєте?

 

- Якщо партія «Громадянський рух України» висуне мене кандидатом у президенти, то я буду балотуватися. Наразі в нас уже у 18 областях створені осередки партії.

 

На що розраховую? Влада повинна оновлюватися, тому, як мінімум, розраховую на те, що в наступному році ми матимемо власну фракцію у Верховній Раді - мінімум 25 депутатів.

 

Наразі, згідно з дослідженнями, на Черкащині ми маємо рейтинг 8%, на Запоріжжі - 5,5% тощо. Від того, як ми зможемо донести програму партії до людей, залежить рівень нашого представництва у владі. Переконаний, що в майбутньому ми зможемо вплинути на призначення достойних аполітичних людей на посади Генпрокурора і голови СБУ. Ми не обіцяємо підвищити ВВП, підняти промисловість чи сільське господарство. Але ми кажемо: це справа самих металургів, гірників, селян, а ми лише зробимо так, щоб їх не грабували, не обкладали хабарами, а давали нормально працювати.

 

Наприклад, днями у Василькові зайшов я в перукарню, бо в Києві стрижка коштує під 200 гривень, а у Василькові - під 30. Від власниці дізнався, що на клаптику землі біля салону вона хоче облаштувати парковку, щоб її клієнтів не штрафувала ДАІ. А від неї вимагають хабара! При цьому більшість в органі місцевого самоврядування складає БЮТ! Що це таке? Живуть, як в останній день Помпеї!

 

«Готовий розстрілювати власноруч»

 

- Оскільки ваша мета - фракція «ГРУ» в парламенті, президентські перегони ви розглядаєте лише як пробу сил?

 

- Щодо президентства скажу так: якщо не віриш у перемогу, не варто ув'язуватися в бій. Мельниченко і його партія на президентських виборах 2010 року переможуть!

 

Щоб усі чітко усвідомлювали, що буде далі, попереджаю: після перемоги ми тимчасово вводимо воєнний стан. Одразу ініціюємо внесення змін до КПК щодо відновлення смертної кари і складаємо списки тих, хто підлягатиме люстрації. Корупціонери не встигнуть утекти з України, і вже за кілька днів бюджет буде наповнений. До вищої міри покарання достатньо засудити декількох чиновників, інші сидітимуть у в'язниці. Бо корупціонера, що вже має смак надприбутків, не переконаєш не красти. Можна руку відрубати, якщо не зрозумів, - публічний розстріл на стадіоні «Олімпійський». Почнемо, думаю, з Кучми.

 

Військові приходять, наводять порядок і передають владу цивільним. Проведіть історичні паралелі із Шарлем де Голлем у Франції або Аугусто Піночетом у Чилі. Так, там пролилася кров, але корупція впала.

 

- За такі плани жорстких дій вас можуть звинуватити у підготовці перевороту військовою хунтою...

 

- Хто?! Я чітко кажу про демократичний шлях: внесення змін до КПК щодо смертної кари, введення військового стану. Із цими програмними засадами я йду до людей, і їм вирішувати - підтримувати нас чи ні. Якщо підтримають і ми переможемо на виборах, хто мене звинуватить? Пінчук, Тимошенко, Ахметов? Для введення військового стану та арешту покидьків, які пограбували Україну, мені вистачить кілька тисяч підпорядкованих Президенту охоронців з УДО.

 

І я це зроблю, я дам наказ. Буде потрібно - я особисто приводитиму смертний вирок до виконання. Я до цього готовий, і вони знають, що я на це піду. Скільки разів мене намагалися підкупити, залякати, вбити. Вдалося? Ні. Мельниченко йде далі, Мельниченко - скеля непорушна.

 

Досьє «УМ»

 

Микола Мельниченко

 

Народився 18 жовтня 1966 р. у с. Западинка Васильківського району, що на Київщині.

У 1984 році був призваний на строкову військову службу, яку проходив у дев'ятому управлінні КДБ СРСР, що займалося охороною вищих посадових осіб. Закінчив Київське вище інженерно-радіотехнічне училище. У 1992-2000 рр. працював в Управлінні державної охорони України, дослужився до майора.

 

Через участь у «касетному скандалі» (несанкціоновані записи розмов у кабінетах Президента Кучми) залишив Україну; у 2001 р. отримав політичний притулок у США. Неодноразово звинувачував у різноманітних злочинах Леоніда Кучму та його оточення.

У червні 2007 р. домігся проведення слідчого експерименту у справі Гонгадзе. У грудні 2008 р. Мельниченко передав оригінали фрагментів своїх записів, що стосуються обставин убивства журналіста Гонгадзе, на території Посольства України в США слідчій групі Генпрокуратури України та європейським експертам.

 

Повернувся в Україну й очолив партію «Громадянський рух України», яка створена восени минулого року.

 

Одружений. Виховує доньку Лесю.

 

Іван Леонов, «Україна молода»

 

Фото -  «Україна молода»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Іван Леонов, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
44238
Читайте також
10.12.2009 17:31
Мілан Лєліч, «Главред»
16 593
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Наталья
5358 дн. тому
Последнее десятилетие поочередно власть была в руках и оранжевых, и синих, и белых с сердечком... Какой результат? Никакого. Давайте пустим новых людей со свежими идеями. Давайте поддержим Мельниченко.
medved
5358 дн. тому
аааааааа! жесть! аццкій чувачок!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду