Генпрокуратура: розслідування у справі Ґонґадзе гальмують дії Мельниченка

23 Квітня 2008
7601
23 Квітня 2008
16:09

Генпрокуратура: розслідування у справі Ґонґадзе гальмують дії Мельниченка

7601
Генпрокуратура: розслідування у справі Ґонґадзе гальмують дії Мельниченка

Розслідування кримінальної справи по замовниках убивства журналіста Георгія Ґонґадзе гальмує відсутність оригіналів запису екс-майора державної охорони Миколи Мельниченка і проведення фоноскопічної експертизи.

 

Про це повідомив заступник генерального прокурора Микола Голомша в середу на брифінгу в Києві, повідомляіє "Інтерфакс-Україна".

 

"Ця справа не гальмується, як намагаються подати наші опоненти. Єдиним гальмом у розслідуванні кримінальної справи є відсутність записів, які має надати Мельниченко (екс-майор держохорони Мельниченко) і проведення експертизи", - сказав він.

 

Разом з тим, відповідаючи на питання про те, чи співробітничає в даний час з слідством Мельниченко, Голомша сказав: "У нас з Мельниченком зняті будь-які протиріччя. Працюємо в режимі співробітництва".

 

Заступник генпрокурора також додав, що подальше розслідування буде залежати від Мельниченка, а також від міжнародних експертів тих держав, які візьмуть участь в експертизі.

 

Журналіст Ґонґадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлене обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові. Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом убивства.

 

Замовники убивства дотепер не встановлені. Справу розслідує Генеральна прокуратура.

 

Мельниченко залишив батьківщину восени 2000 року. У квітні 2001 року він одержав політичний притулок у США. Він - основний фігурант так званого "касетного скандалу".

 

28 листопада 2000 року лідер Соцпартії Олександр Мороз оприлюднив у парламенті аудіозаписи, які, за його словами, підтверджували причетність президента Леоніда Кучми до зникнення журналіста Ґонґадзе.

 

Ці записи нібито зробив колишній офіцер державної охорони України Мельниченко. Автентичність записів не доведена остаточно.

 

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва засудив трьох виконавців убивства журналіста Георгія Ґонґадзе, екс-співробітників міліції Миколи Протасова, Валерія Костенка й Олександра Поповича до 13, 12 і 12 років позбавлення волі відповідно.

 

Українська правда

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7601
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду