На в’їзді до Криму силовики захопили кількох журналістів та активістів (ДОПОВНЕНО)

На в’їзді до Криму силовики захопили кількох журналістів та активістів (ДОПОВНЕНО)

9 Березня 2014
12532

На в’їзді до Криму силовики захопили кількох журналістів та активістів (ДОПОВНЕНО)

12532
На в’їзді до Криму силовики захопили кількох журналістів та активістів (ДОПОВНЕНО)
На в’їзді до Криму силовики захопили кількох журналістів та активістів (ДОПОВНЕНО)

Поблизу Армянська, що на Перекопському перешийку невідомі у військовій формі затримали дві групи українських журналістів. Про це повідомив кореспондент «​​Главкому» Олексій Бик, який перебуває у Криму. Також, як з`ясувалося згодом, затримано двох активісток Автомайдану.

 

Як він розповів, це трапилося біля блокбосту невідомих у військовій уніформі.

 

За словами журналіста, тут затримали фотокореспондентку  «Українського тижня» Олену Максименко та двох її друзів, які не є представниками ЗМІ. Силовики звернули увагу, що вона зі знайомими прибула на Jeep Wrangler та висловили підозру, що та має намір пересуватися на позашляховику по всій території Криму. Телефонний зв`язок з пані Максименко відсутній. 

 

Також, як пише «Українській правда», затримано двох активісток спільноти «Автомайдан»  Катерину Бутко та Олександру Рязанцеву.

 

Олексій Бик звернув увагу, що вони мали при собі бейджі з надписом «Преса».  «Востаннє я їх бачив між 16-16:20 біля намету блокбосту, коли вони стояли на колінах», - розповів Олексій Бик.

 

В однієї з затриманих активісток бойовики під час обшуку виявили на руці татуювання «Небесна сотня». Один з силовиків почав їм погрожувати: «Вас вже сотня? Зараз буде 102».

 

Олексій Бик додав, що активістки прибули до Криму на Citroen білого кольору з українськими номерами AK 4646 CE. Їхнє авто силовики відігнали в невідомому напрямку, каже журналіст.

 

«Силовики спочатку поставили цих дівчат на коліна біля намету, разом з іншими затриманими, а потім кудись повели», - розповів у коментарі «Детектор медіа» Олексій Бик. Він додав, що в них були зв`язані руки пластмасовими  «біндерами».

 

Іншу групу працівників медіа, серед яких був журналіст «​​Главкома» також затримали. Озброєні люди вкрали у одного з кореспондентів всю готівку, але потім відпустили. Його прізвище не вказано з міркувань безпеки.

 

«Українській правді» стало відомо, що Катерина Бутко та Олександра Рязанцева перебувають у таборі «Беркута». За даними представників Автомайдану, «самооборона Криму» готові відпустити дівчат, але «Беркут» на це не погоджується.

 

Пізніше батькам Олександри Рязанцевої повідомили, що її та пані Бутко везуть у Севастополь у штаб ЧФ РФ.

 

Зникнення журналістів підтвердила дружина водія автівки Jeep Wrangler з номерами АЕ 9115 ЄВ, який віз групу журналістів, у тому числі Олексія Бика, Олену Масименко і фотографа-фрілансера Олеся Кромпляса. Дружина водія - Катерина Абієва - повідомила, що її чоловік Євген Рахно був затриманий на КПП у Перекопі.

 

 

 

Зниклий водій

 

«Він віз групу з трьох журналістів. Два з них - з "Главкому". На Перекопі їх зупинили, перевернули догори дном всю машину, знайшли камери, викинули їх на землю. Повели в невідомому напрямку. Зараз з ними немає зв'язку», - зазначила пані Абієва.

 

За її словами, у групі одна дівчина, фотокореспондент (мається на увазі Олена Максименко з «Українського тижня» - ТК). Журналіста з «Глакома» Олексія Бика пропустили через КПП через те, що його зустрічав брат із кримською пропискою на своїй машині.

 

Отримати якусь інформацію через ДАІ, які стоять поруч з російськими частинами біля КПП, не вдалося.

 

У свою чергу у спільноті «Євромайдан SOS» повідомили: трьох журналістів, яких затримали під час переходу в Армянську, зараз везуть в СБУ Севастополя. «Їх затримав севастопольський Беркут в Армянську, потім були викликані співробітники СБУ із Севастополя, яким і передали журналістів», - йдеться у повідомленні.

 

Разом з тим у прес-службі СБУ України зазначили: будівля СБУ в Севастополі захоплена представниками сепаратистів, які перейшли на бік нової самопризначеної влади Криму і зараз нове призначене керівництво управління СБУ там не розміщується. «Екс-керівник СБУ перейшов на бік сепаратистів. Нове керівництво в цьому приміщенні не працює», - пояснили в СБУ України.

 

Пізно увечері активіст Автомайдану Олексій Гриценко повідомив у Facebook, що затриманих хлопців і дівчат тримають у комендатурі в Севастополі, зранку мають випустити. 10 березня ця інформація не підтвердилася, зниклих досі шукають.

 

Як писала «Детектор медіа», утиски та переслідування українських журналістів у Криму стають систематичними. Так, 8 березня на представників ЗМІ у Сімферополі напали озброєні люди, а 7 березня жорстоко побили журналістів у Севастополі. 

 

Сьогодні, 9 березня, на блок-пості біля виїзду  з Криму невідомі у формі «Беркуту» брутально обшукали позаштатного фотокореспондента Insider Сергія Гуменюка, погрожували йому фізичною розправою і двічі намагались привласнити його камери.  Це сталося також на блокпості біля Армянська.

 

Як писала ТК, телеканал «Інтер», співробітники якого зазнали погоні на авто, побиття й залякування, висловив глибоке обуренння фактами нападу на журналістів, що працюють у Криму, та закликає всіх, хто має вплив на забезпечення правопорядку й законності на території Автономної республіки, вжити всіх заходів для того, щоби представники ЗМІ могли безпечно виконувати свій професійний обов'язок.

 

5 канал готує запити щодо жорстокого побиття в Севастополі режисера каналу Антона Локтіонова, якому зламали пальці. Зокрема, як розповів у коментарі «Детектор медіа» генеральний продюсер 5-го каналу народний депутат Юрій Стець, запит буде подано до прокуратури, а ситуацію щодо нападу на журналістів у Криму розглядатиме Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.

 

Представник Організації з безпеки і співпраці в Європі зі свободи засобів інформації Дуня Міятович засудила напади на журналістів у Криму та припинення трансляцій каналів на території півосторова. «Тим, хто запроваджує цензуру на засоби інформації, не місце в демократичному суспільстві. Повторюю заклик до відповідальних за правопорядок у Криму покласти край знищенню свободи преси і зробити все можливе, щоб гарантувати безпеку журналістів. Відповідальність урешті лежить саме на них», - заявила вона.

 

Директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України Богдан Червак звернувсядо генерального прокурора України  Олега Махніцького щодо жорстоких нападів на журналістів у Криму. У своєму відкритому листі він вимагає невідкладно вжити заходів щодо виявлення і покарання усіх, хто посягнув на життя і здоров'я журналістів у Криму та поінформувати про це українську і зарубіжну громадськість.

 

Генпрокуратура вже розпочала кримінальне провадження за фактом побиття журналістів в Криму.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://rozetka.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12532
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Elle N Equip
890 дн. тому
Отлично Спасибо, что поделились
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду