detector.media
09.03.2014 22:35
На в’їзді до Криму силовики захопили кількох журналістів та активістів (ДОПОВНЕНО)
На в’їзді до Криму силовики захопили кількох журналістів та активістів (ДОПОВНЕНО)

Поблизу Армянська, що на Перекопському перешийку невідомі у військовій формі затримали дві групи українських журналістів. Про це повідомив кореспондент «​​Главкому» Олексій Бик, який перебуває у Криму. Також, як з`ясувалося згодом, затримано двох активісток Автомайдану.

 

Як він розповів, це трапилося біля блокбосту невідомих у військовій уніформі.

 

За словами журналіста, тут затримали фотокореспондентку  «Українського тижня» Олену Максименко та двох її друзів, які не є представниками ЗМІ. Силовики звернули увагу, що вона зі знайомими прибула на Jeep Wrangler та висловили підозру, що та має намір пересуватися на позашляховику по всій території Криму. Телефонний зв`язок з пані Максименко відсутній. 

 

Також, як пише «Українській правда», затримано двох активісток спільноти «Автомайдан»  Катерину Бутко та Олександру Рязанцеву.

 

Олексій Бик звернув увагу, що вони мали при собі бейджі з надписом «Преса».  «Востаннє я їх бачив між 16-16:20 біля намету блокбосту, коли вони стояли на колінах», - розповів Олексій Бик.

 

В однієї з затриманих активісток бойовики під час обшуку виявили на руці татуювання «Небесна сотня». Один з силовиків почав їм погрожувати: «Вас вже сотня? Зараз буде 102».

 

Олексій Бик додав, що активістки прибули до Криму на Citroen білого кольору з українськими номерами AK 4646 CE. Їхнє авто силовики відігнали в невідомому напрямку, каже журналіст.

 

«Силовики спочатку поставили цих дівчат на коліна біля намету, разом з іншими затриманими, а потім кудись повели», - розповів у коментарі «Детектор медіа» Олексій Бик. Він додав, що в них були зв`язані руки пластмасовими  «біндерами».

 

Іншу групу працівників медіа, серед яких був журналіст «​​Главкома» також затримали. Озброєні люди вкрали у одного з кореспондентів всю готівку, але потім відпустили. Його прізвище не вказано з міркувань безпеки.

 

«Українській правді» стало відомо, що Катерина Бутко та Олександра Рязанцева перебувають у таборі «Беркута». За даними представників Автомайдану, «самооборона Криму» готові відпустити дівчат, але «Беркут» на це не погоджується.

 

Пізніше батькам Олександри Рязанцевої повідомили, що її та пані Бутко везуть у Севастополь у штаб ЧФ РФ.

 

Зникнення журналістів підтвердила дружина водія автівки Jeep Wrangler з номерами АЕ 9115 ЄВ, який віз групу журналістів, у тому числі Олексія Бика, Олену Масименко і фотографа-фрілансера Олеся Кромпляса. Дружина водія - Катерина Абієва - повідомила, що її чоловік Євген Рахно був затриманий на КПП у Перекопі.

 

 

 

Зниклий водій

 

«Він віз групу з трьох журналістів. Два з них - з "Главкому". На Перекопі їх зупинили, перевернули догори дном всю машину, знайшли камери, викинули їх на землю. Повели в невідомому напрямку. Зараз з ними немає зв'язку», - зазначила пані Абієва.

 

За її словами, у групі одна дівчина, фотокореспондент (мається на увазі Олена Максименко з «Українського тижня» - ТК). Журналіста з «Глакома» Олексія Бика пропустили через КПП через те, що його зустрічав брат із кримською пропискою на своїй машині.

 

Отримати якусь інформацію через ДАІ, які стоять поруч з російськими частинами біля КПП, не вдалося.

 

У свою чергу у спільноті «Євромайдан SOS» повідомили: трьох журналістів, яких затримали під час переходу в Армянську, зараз везуть в СБУ Севастополя. «Їх затримав севастопольський Беркут в Армянську, потім були викликані співробітники СБУ із Севастополя, яким і передали журналістів», - йдеться у повідомленні.

 

Разом з тим у прес-службі СБУ України зазначили: будівля СБУ в Севастополі захоплена представниками сепаратистів, які перейшли на бік нової самопризначеної влади Криму і зараз нове призначене керівництво управління СБУ там не розміщується. «Екс-керівник СБУ перейшов на бік сепаратистів. Нове керівництво в цьому приміщенні не працює», - пояснили в СБУ України.

 

Пізно увечері активіст Автомайдану Олексій Гриценко повідомив у Facebook, що затриманих хлопців і дівчат тримають у комендатурі в Севастополі, зранку мають випустити. 10 березня ця інформація не підтвердилася, зниклих досі шукають.

 

Як писала «Детектор медіа», утиски та переслідування українських журналістів у Криму стають систематичними. Так, 8 березня на представників ЗМІ у Сімферополі напали озброєні люди, а 7 березня жорстоко побили журналістів у Севастополі. 

 

Сьогодні, 9 березня, на блок-пості біля виїзду  з Криму невідомі у формі «Беркуту» брутально обшукали позаштатного фотокореспондента Insider Сергія Гуменюка, погрожували йому фізичною розправою і двічі намагались привласнити його камери.  Це сталося також на блокпості біля Армянська.

 

Як писала ТК, телеканал «Інтер», співробітники якого зазнали погоні на авто, побиття й залякування, висловив глибоке обуренння фактами нападу на журналістів, що працюють у Криму, та закликає всіх, хто має вплив на забезпечення правопорядку й законності на території Автономної республіки, вжити всіх заходів для того, щоби представники ЗМІ могли безпечно виконувати свій професійний обов'язок.

 

5 канал готує запити щодо жорстокого побиття в Севастополі режисера каналу Антона Локтіонова, якому зламали пальці. Зокрема, як розповів у коментарі «Детектор медіа» генеральний продюсер 5-го каналу народний депутат Юрій Стець, запит буде подано до прокуратури, а ситуацію щодо нападу на журналістів у Криму розглядатиме Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.

 

Представник Організації з безпеки і співпраці в Європі зі свободи засобів інформації Дуня Міятович засудила напади на журналістів у Криму та припинення трансляцій каналів на території півосторова. «Тим, хто запроваджує цензуру на засоби інформації, не місце в демократичному суспільстві. Повторюю заклик до відповідальних за правопорядок у Криму покласти край знищенню свободи преси і зробити все можливе, щоб гарантувати безпеку журналістів. Відповідальність урешті лежить саме на них», - заявила вона.

 

Директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України Богдан Червак звернувсядо генерального прокурора України  Олега Махніцького щодо жорстоких нападів на журналістів у Криму. У своєму відкритому листі він вимагає невідкладно вжити заходів щодо виявлення і покарання усіх, хто посягнув на життя і здоров'я журналістів у Криму та поінформувати про це українську і зарубіжну громадськість.

 

Генпрокуратура вже розпочала кримінальне провадження за фактом побиття журналістів в Криму.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://rozetka.com.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY