«Стоп цензурі!» заявляє про системну цензуру в Україні на прикладі УНІАН

29 Жовтня 2012
12209

«Стоп цензурі!» заявляє про системну цензуру в Україні на прикладі УНІАН

12209
«Стоп цензурі!» заявляє про системну цензуру в Україні на прикладі УНІАН

Журналістський рух «Стоп цензурі!» заявляє про існування в Україні системної політичної цензури, прикладом якої стала ситуація в інформаційного агентстві УНІАН. «Стоп цензурі!» вимагає від менеджменту УНІАН припинити цензурування новин, а від Адміністрації президента - публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні. Відповідну заяву рух поширив29 жовтня.

 

Заява

 

Ми, журналісти руху «Стоп Цензурі!», заявляємо про існування в Україні системної політичної цензури, кричущим прикладом якої стала ситуація в інформаційному агентстві УНІАН.

 

Керівництво агентства заборонило згадувати на сайті УНІАН прізвища Президента України Віктора Януковича, Прем'єр-міністра Миколи Азарова та спікера ВР Володимира Литвина у негативному контексті та зобов'язало редакторів сайту попередньо узгоджувати з ним всі новини з цими прізвищами. Новину під назвою «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою», яка з'явилась на сайті агентства 26 жовтня, було негайно видалено. Після чого двом редакторам сайту - Любові Жаловазі та Валентині Романенко - було повідомлено, що вони будуть оштрафовані на 200 грн. кожна за згадування прізвища Президента в негативному контексті.

 

Ми вимагаємо від менеджменту агентства УНІАН негайно припинити ганебну практику цензурування новин та усвідомити свою відповідальність перед законом та власними читачами.

 

Оскільки цензура в УНІАНі має очевидний системний характер, ми вимагаємо від керівництва агентства публічно пояснити, з чим пов'язана заборона висвітлювати діяльність Януковича та інших вищих посадових осіб держави в негативному світлі: чи є це прямою вказівкою Адміністрації Президента, волею власника, чи ініціативою  керівництва холдингу?

 

Ми також закликаємо керівництво УНІАНу, в тому числі генерального директора Вадима Осадчого, згадати про професійну гордість, адже неминучим результатом такої політики УНІАНу є падіння авторитету і рейтингу колись одного з провідних українських ЗМІ, яке досі продовжує виробляти унікальні і цікаві новини.

 

Найбільш очевидною причиною заборони висвітлювати діяльність Януковича в негативному світлі є тиск з боку політиків, зокрема, з боку Адміністрації Президента. Тому ми звертаємось до Адміністрації Президента з вимогою публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні, а саме: хто давав вказівки Вадиму Осадчому щодо виключно позитивного висвітлення діяльності Януковича, та хто «дзвонив з істериками» після появи критичної інформації про зустріч Президента з металургами на сайті агентства 29.08.2012. Ми також закликаємо Адміністрацію Президента публічно пояснити, з чим саме пов'язана відсутність критики про діяльність вищих посадових осіб держави у переважній більшості національних ЗМІ.

 

Ми підтримуємо опір наших колег з УНІАНу, які заявили про цензуру, і вважаємо, що їх вчинок заслуговує на повагу. Рух «Стоп цензурі!» оголошує, що вживатиме всіх необхідних засобів, щоб захистити наших колег, якщо їх будуть переслідувати у зв'язку з їхніми намаганням об'єктивно висвітлювати події.

 

Рух «Стоп цензурі!» також підготував окреме звернення до міжнародних структур з приводу існування в Україні цензури щодо висвітлення діяльності вищих посадових осіб.

 

 

Довідка. Громадський рух «Стоп цензурі!»

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об'єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

 

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням /news/article/53128/2010-05-22-pripiniti-tisk-na-zhurnalistiv-ne-dopustiti-represii/

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

 

 

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру

Громадського руху «Стоп цензурі!»

050 440 46 08,

censor.stop@gmail.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12209
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду