detector.media
29.10.2012 18:14
«Стоп цензурі!» заявляє про системну цензуру в Україні на прикладі УНІАН
«Стоп цензурі!» заявляє про системну цензуру в Україні на прикладі УНІАН

Журналістський рух «Стоп цензурі!» заявляє про існування в Україні системної політичної цензури, прикладом якої стала ситуація в інформаційного агентстві УНІАН. «Стоп цензурі!» вимагає від менеджменту УНІАН припинити цензурування новин, а від Адміністрації президента - публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні. Відповідну заяву рух поширив29 жовтня.

 

Заява

 

Ми, журналісти руху «Стоп Цензурі!», заявляємо про існування в Україні системної політичної цензури, кричущим прикладом якої стала ситуація в інформаційному агентстві УНІАН.

 

Керівництво агентства заборонило згадувати на сайті УНІАН прізвища Президента України Віктора Януковича, Прем'єр-міністра Миколи Азарова та спікера ВР Володимира Литвина у негативному контексті та зобов'язало редакторів сайту попередньо узгоджувати з ним всі новини з цими прізвищами. Новину під назвою «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою», яка з'явилась на сайті агентства 26 жовтня, було негайно видалено. Після чого двом редакторам сайту - Любові Жаловазі та Валентині Романенко - було повідомлено, що вони будуть оштрафовані на 200 грн. кожна за згадування прізвища Президента в негативному контексті.

 

Ми вимагаємо від менеджменту агентства УНІАН негайно припинити ганебну практику цензурування новин та усвідомити свою відповідальність перед законом та власними читачами.

 

Оскільки цензура в УНІАНі має очевидний системний характер, ми вимагаємо від керівництва агентства публічно пояснити, з чим пов'язана заборона висвітлювати діяльність Януковича та інших вищих посадових осіб держави в негативному світлі: чи є це прямою вказівкою Адміністрації Президента, волею власника, чи ініціативою  керівництва холдингу?

 

Ми також закликаємо керівництво УНІАНу, в тому числі генерального директора Вадима Осадчого, згадати про професійну гордість, адже неминучим результатом такої політики УНІАНу є падіння авторитету і рейтингу колись одного з провідних українських ЗМІ, яке досі продовжує виробляти унікальні і цікаві новини.

 

Найбільш очевидною причиною заборони висвітлювати діяльність Януковича в негативному світлі є тиск з боку політиків, зокрема, з боку Адміністрації Президента. Тому ми звертаємось до Адміністрації Президента з вимогою публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні, а саме: хто давав вказівки Вадиму Осадчому щодо виключно позитивного висвітлення діяльності Януковича, та хто «дзвонив з істериками» після появи критичної інформації про зустріч Президента з металургами на сайті агентства 29.08.2012. Ми також закликаємо Адміністрацію Президента публічно пояснити, з чим саме пов'язана відсутність критики про діяльність вищих посадових осіб держави у переважній більшості національних ЗМІ.

 

Ми підтримуємо опір наших колег з УНІАНу, які заявили про цензуру, і вважаємо, що їх вчинок заслуговує на повагу. Рух «Стоп цензурі!» оголошує, що вживатиме всіх необхідних засобів, щоб захистити наших колег, якщо їх будуть переслідувати у зв'язку з їхніми намаганням об'єктивно висвітлювати події.

 

Рух «Стоп цензурі!» також підготував окреме звернення до міжнародних структур з приводу існування в Україні цензури щодо висвітлення діяльності вищих посадових осіб.

 

 

Довідка. Громадський рух «Стоп цензурі!»

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об'єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

 

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням /news/article/53128/2010-05-22-pripiniti-tisk-na-zhurnalistiv-ne-dopustiti-represii/

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

 

 

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру

Громадського руху «Стоп цензурі!»

050 440 46 08,

censor.stop@gmail.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY