detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
03.10.2023 15:32
МЗС засудило вивезення ув’язнених Джеляла та Ахтемових з Криму до Росії
МЗС засудило вивезення ув’язнених Джеляла та Ахтемових з Криму до Росії
Кримськотатарського політика та журналіста Нарімана Джеляла «засудили» до 17 років ув’язнення за «диверсію на газопроводі».

Міністерство закордонних справ України «рішуче засудило» етапування ув’язнених в окупованому Криму першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста Нарімана Джеляла, а також братів Асана та Азіза Ахтемових до Росії.

«Усі троє були затримані силовими структурами окупаційної адміністрації у вересні 2021 року за сфабрикованими звинуваченнями. Восени того ж року Нарімана Джеляла та братів Ахтемових додатково звинуватили у злочинах, які вони не скоювали», — йдеться у заяві міністерства.

МЗС вказує на те, що кримські татари стали «однією з головних жертв репресій» російської окупаційної влади на півострові, сотні з них «зазнали різних форм переслідувань за етнічним, політичним, релігійним підґрунтям».

Міністерство нагадало про резолюцію Генеральної Асамблеї ООН від грудня 2022 року, яка вимагає звільнити незаконно затриманих у Криму громадян України.

«Закликаємо міжнародну спільноту та партнерів України, у тому числі в рамках Міжнародної Кримської платформи, продовжувати чинити тиск на Росію з метою негайного звільнення усіх українських громадян, незаконно ув’язнених російською окупаційною адміністрацією в Криму, та запровадити нові санкційні обмеження щодо посадових осіб, причетних до переслідувань громадян України», — додали в міністерстві.

Напередодні, 2 жовтня, російські окупанти вивезли з Криму до в'язниць на території Росії «засуджених» першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста Нарімана Джеляла та активістів Асана й Азіза Ахтемових.

4 вересня 2021 року представники окупаційної «влади» в Криму провели обшуки і затримали п’ятьох людей, зокрема Нарімана Джеляла, в межах справи про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.  

Свідок захисту заявив у суді, що Наріман Джелял не міг мати жодного стосунку до вибуху газопроводу, оскільки в цей день, 21 серпня 2021 року, перебував у Києві.

Незадовго до затримання, 23 серпня, Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримської платформи». Влада України пов’язує затримання Джеляла, а також інших кримськотатарських активістів із помстою РФ за проведення цього міжнародного саміту, спрямованого на пошуки шляхів деокупації Криму.

За словами адвоката Миколи Полозова, Росія тримає Джеляла у найжорсткішій ізоляції від зовнішнього світу.

21 вересня 2022 року підконтрольний Росії «верховний суд Криму» засудив Джеляла до 17 років позбавлення волі

Наріман Джелял — кримськотатарський політик, викладач, політолог та журналіст. Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу (з 2013 року), керівник інформаційно-аналітичного підрозділу. Працював ведучим на телеканалі ATR, кореспондентом республіканської газети «Авдет».

Фото: Nariman Dzhelyal / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY