Дружина загиблого військового, режисера монтажу Віктора Ониська відмовилася від державного ордену

Дружина загиблого військового, режисера монтажу Віктора Ониська відмовилася від державного ордену

12 Вересня 2023
6092
12 Вересня 2023
19:49

Дружина загиблого військового, режисера монтажу Віктора Ониська відмовилася від державного ордену

6092
На думку Ольги Бірзул, кінематографісти, які добровільно долучилися до ЗСУ, не мають бути в одному списку з тими, хто залишився в тилу. Ба більше, вона вважає, що до переліку нагороджених орденами від 8 вересня внесли лояльних до діяльності Держкіно, а не фахівців, які презентують Україну на міжнародних фестивалях.
Дружина загиблого військового, режисера монтажу Віктора Ониська відмовилася від державного ордену
Дружина загиблого військового, режисера монтажу Віктора Ониська відмовилася від державного ордену

Дружина загиблого на фронті режисера монтажу Віктора Ониська, культурна менеджерка та кінокураторка Ольга Бірзул у коментарі «Суспільне Культура» заявила, що відмовляється від ордену «За заслуги» ІІІ ступеня, яким нагородили її чоловіка. 

Вона висловила думку, що кінематографісти, які добровільно долучилися до ЗСУ, не мають бути в одному списку з тими, хто залишився в тилу. На думку Бірзул, це є виявом неповаги до загиблих військових і тих, хто досі боронить нашу державу.

Своє рішення відмовитися від ордену вона також пояснила тим, що серед нагороджених орденами від 8 вересня 2023 року немає дієвих фахівців, які з початком повномасштабного російського вторгнення презентують Україну на міжнародних кінофестивалях. Натомість, за словами Ольги Бірзул, до переліку внесли лише лояльних до діяльності Держкіно.

Вона також наголосила на відсутності комунікації з боку Держкіно, оскільки про нагородження їй стало відомо із соцмереж.

Згідно з указом президента «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Українського кіно» за вагомий особистий внесок у розвиток української кінематографії, заслуги в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, багаторічну сумлінну працю, орден «За заслуги» ІІІ ступеня отримали:

  • Олег Бобало-Яремчук — режисер телефільмів та рекламних роликів, загинув у Бахмуті 20 грудня 2022 року;
  • Денис Бондарев — каскадер, актор, загинув 21 травня 2022 року під Гуляйполем;
  • Максим Девізоров — актор, воює в ЗСУ;
  • Володимир Кравчук — актор, воює в ЗСУ;
  • Віктор Онисько — режисер монтажу, загинув 30 грудня 2022 року в Соледарі;
  • Геннадій Попенко — ведучий та актор, воює в ЗСУ;
  • Євген Світличний — актор, загинув 19 липня 2023 року на Харківському напрямку;
  • Олексій Хільський — актор, загинув 17 серпня 2023 року на Запорізькому напрямку;
  • Володимир Чорний — художник-декоратор, загинув 9 травня 2023 року;
  • Олександр Суворов — постановник, загинув 28 травня 2023 року;
  • Олег Маламуж — аніматор, режисер «Мавки»;
  • Андрій Ногін — продюсер «Свінгерів» та «Свінгерів 2».

Окрім цього, орден княгині Ольги ІІІ ступеня присуджений продюсерці Ірині Костюк. Почесне звання «заслужений артист України» отримав актор Дмитро Лінартович, а почесне звання «заслужена діячка мистецтв України» — режисерка Марина Врода.

Нагадаємо, про загибель Віктора Ониська стало відомо 2 січня цього року. Військовий з позивним «Тарантіно» мав звання молодшого лейтенанта і служив на Бахмутському напрямку.

До війни він працював режисером монтажу, зокрема над кінострічками «Сторожова застава», «Захар Беркут», «Віддана», «Черкаси», «Італійський щоденник Ольги».

У нього залишилися дружина та 9-річна донька.

Фото: Ольга Бірзул / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6092
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду