Прокуратура Криму порушила справу проти пропагандистів окупаційного ТРК «Крым 24»

Прокуратура Криму порушила справу проти пропагандистів окупаційного ТРК «Крым 24»

12 Грудня 2022
1367
12 Грудня 2022
14:43

Прокуратура Криму порушила справу проти пропагандистів окупаційного ТРК «Крым 24»

1367
Кримінальне провадження за пропаганду війни та підтримку агресії базується на матеріалах Центру журналістських розслідувань.
Прокуратура Криму порушила справу проти пропагандистів окупаційного ТРК «Крым 24»
Прокуратура Криму порушила справу проти пропагандистів окупаційного ТРК «Крым 24»

Прокуратура АР Крим і міста Севастополя відкрила кримінальне провадження за матеріалами Центру журналістських розслідувань проти співробітників окупаційної телекомпанії «Крым 24».

За даними розслідування, вони створюють і поширюють матеріали, які містять ознаки пропаганди війни, виправдовування збройної агресії РФ проти України та правомірності окупації її території, а також глорифікації учасників агресії. Це ознаки злочину, передбаченого ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України, йдеться на сайті ЦЖР.

Повідомляється, що для створення пропагандистського контенту керівництво «Крым 24» відкрило філії телеканалу і спеціальні програми «Херсон 24» і «Запорожье 24». Вони поширювали російські наративи й пропаганду в інформпросторі окупованих територій на півдні України, звідки були витіснені українські медіа.

У своїй протиправній діяльності вони використовували захоплене майно і частоти телерадіокомпанії «Суспільне Херсон».

У кримінальному провадженні фігурують шість кримських пропагандистів – фігурантів розслідувань ЦЖР. Це керівники ТРК «Крым» – директор юрособи Вадим Первих, генеральний продюсер і радник «глави Криму» Олег Крючков, головна редакторка телеканалу «Крым 24» Дарина Сафонова, а також кореспонденти  Маргарита Семенюк, Дмитро Кокшаров і Юрій Авдєєв. Усі вони, за винятком росіянки Семенюк, яка приїхала до Криму з Югри, є громадянами України.  

У прокуратурі Криму повідомили ЦЖР, що наразі проводять лінгвістичну експертизу контенту, створеного і поширеного ТРК «Крым 24» на тимчасово окупованих територіях півдня України та Криму. Питання щодо оголошення підозри кримським пропагандистам вирішуватимуть за результатами експертизи.

Автономну некомерційну організацію «ТРК "Крым"» окупанти створили на базі захопленого майна і радіочастот державної ТРК «Крим» у Сімферополі. Її внесли до російського держреєстру 20 серпня 2014 року (ІПН 9102020940). Засновником ТРК стало «міністерство внутрішньої політики, інформації і зв’язку Республіки Крим», фінансується компанія з бюджету окупаційного уряду Криму. Структурні підрозділи – телеканали «Первый крымский» і «Крым 24», радіостанції «Радио Крым» і «Море».

Нагадаємо, за даними американського PEN, російські окупанти ув’язнили в Криму 162 українських журналістів, активістів і письменників, закрили доступ до незалежних ЗМІ і заборонили вивчення кримськотатарської та української мов у школах.

Фото: ЦЖР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1367
Читайте також
16.01.2023 14:50
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 244
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду