«Як отримати психологічну допомогу?». Нацрада надала рекомендації для медійників

«Як отримати психологічну допомогу?». Нацрада надала рекомендації для медійників

26 Липня 2022
3768
26 Липня 2022
18:08

«Як отримати психологічну допомогу?». Нацрада надала рекомендації для медійників

3768
Тепер журналістам доступна база контактів фахівців і онлайн-ресурсів, які допоможуть пережити наслідки воєнної травми, відновитися після вигорання чи підтримати дітей.
«Як отримати психологічну допомогу?». Нацрада надала рекомендації для медійників
«Як отримати психологічну допомогу?». Нацрада надала рекомендації для медійників

На сайті Національної ради з питань телебачення і радіомовлення опубліковано Рекомендації щодо забезпечення психологічної допомоги журналістам у період воєнної психотравматизації (з профілактики посттравматичних стресових розладів). Їх підготувала Громадська рада, що діє при регуляторі.

Підсумовуючи роботу Громадської ради, докторка психологічних наук, президентка Української асоціації медіапсихологів і медіапедагогів Любов Найдьонова назвала шкідливі для представників ЗМІ фактори впливу війни, а також їх наслідки. Вона також пояснила, чому психологічне здоров’я журналістів та інших фахівців медіа під час воєнних та інших травмівних подій вимагає посиленої уваги і їх самих, і керівників медіа.

У структурі презентації рекомендацій є такі розділи:

• Війна і пряма психотравматизація

• Симптоми психотравматизації

• Динаміка долання психотравми

• Вторинна психотравматизація

• Травмо-інформованість

• Сприятливе спілкування і підтримка.

Також журналістам пропонують огляд ресурсів, де можна безкоштовно чи на комерційних умовах отримати психологічну допомогу.

При цьому Любов Найдьонова вказує і на недоліки того чи іншого способу спілкування з фахівцем. Приміром, в кількох організаціях журналістам при реєстрації пропонують вказати місце роботи. «Це створює бар'єр для звернення», – коментує Любов Найдьонова. Її критика стосується саме медійних організацій, які надають безкоштовну психологічну допомогу для журналістів. Також експертка вказує на односторонність взаємодії у такій формі консультування: люди, які просять про допомогу, не знають, протягом часу на неї очікувати; і на низький технічний рівень таких послуг.

Втім, по допомогу журналісти можуть звернутися і до неспеціалізованих ресурсів. У цій частині огляду психологиня акцентує не лише на подоланні кризових станів чи таких поширених професійних проблем, як вигорання. Медійникам пропонують звернути увагу на чатботи чи онлайн-платформи з таких тем, як підтримка дітей і родини, стосунки, сексуальність тощо.

Нагадаємо, на початку липня експерти Громадської ради почали працювати над роз’ясненнями для медійників – зокрема, стосовно того, як вони можуть отримати допомогу після психологічних травм під час воєнних подій.

Фото: сайт НУШ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3768
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду