ІМІ зафіксував 18 злочинів проти свободи слова в Україні у липні

ІМІ зафіксував 18 злочинів проти свободи слова в Україні у липні

4 Серпня 2022
1257

ІМІ зафіксував 18 злочинів проти свободи слова в Україні у липні

1257
З них 13 вчинила Росія на українській території.
ІМІ зафіксував 18 злочинів проти свободи слова в Україні у липні
ІМІ зафіксував 18 злочинів проти свободи слова в Україні у липні

Інститут масової інформації зафіксував 18 злочинів проти свободи слова в Україні у липні 2022-го, з них 13 вчинили росіяни. Зокрема, це обстріли, погрози, кібератаки на ЗМІ, блокуванная доступу до сайтів медіа тощо.

У липні журналісти французького телеканалу France 24 потрапили під російський обстріл у Слов'янську.

Кількість погроз з боку росіян у липні зменшилася порівняно з попередніми місяцями. Листи з погрозами ув’язненням та кримінальною відповідальністю отримали, наприклад, запорізькі видання inform.zp.ua та 061.ua.

10 липня через масові скарги на контент про порушення авторських прав була зірвана пряма трансляція російськомовного марафону «FreeДом» на ютубі.

Цього ж дня хакери видалили фейсбук-акаунт головного редактора «Преступности.НЕТ» Анатолія Чубаченка та ютуб-канал видання.

Ще один випадок кібератаки пов'язаний з атакою на сервери та мережі радіостанцій TAVR Media. В ефірі радіостанцій унаслідок атаки було запущено фейк, що президент України Володимир Зеленський «перебуває в реанімації».

Також ІМІ зафіксував п’ять випадків порушення свободи слова, за які відповідальна саме українська сторона.

Зокрема, у Вінниці поліція не пустила редактора видання «20 хвилин» Вадима Павлова на місце трагедії після російського обстрілу 14 липня (але деяких інших медійників пустила).

У Хмельницькому обласна рада не надала коментарів журналістці редакції «ЖАР.INFO» Марії Турчині щодо гуманітарних потреб області та роботи облради з міжнародними партнерами для покриття цих потреб. Водночас іншим ЗМІ коментарі на цю тему надавали.

У Полтаві журналісти заявили про перешкоджання з боку посадовців міської ради, зокрема пресслужби. Журналісти поскаржилися на бюрократичні відписки замість відповідей на інформаційні запити; неможливість отримати необхідні коментарі оперативно; відсутність «живого» спілкування з посадовцями міськради, брифінгів; запізнілі анонси заходів або взагалі їхню відсутність

Випадок цензури зафіксовано у Кропивницькому: місцеве видання «Гречка» змушене було видалити зі свого сайту матеріал про роботу місцевих вищих навчальних закладів в умовах війни через «наполегливе прохання» обласного управління Нацполіції.

Нагадаємо, в Україні за пів року зафіксовано 484 випадки порушень свободи слова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1257
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду