ІМІ: В Україні у серпні зафіксовано 17 злочинів проти журналістів

ІМІ: В Україні у серпні зафіксовано 17 злочинів проти журналістів

5 Вересня 2022
715
5 Вересня 2022
13:12

ІМІ: В Україні у серпні зафіксовано 17 злочинів проти журналістів

715
З цих 17 зафіксованих випадків порушення свободи слова за одинадцять несуть відповідальність росіяни, а за шість – українська сторона.
ІМІ: В Україні у серпні зафіксовано 17 злочинів проти журналістів
ІМІ: В Україні у серпні зафіксовано 17 злочинів проти журналістів

Інститут масової інформації зафіксував у серпні 17 злочинів проти свободи слова в Україні, з них 11 вчинили росіяни. 

Серед російських злочинів – викрадення, обстріли журналістів, погрози, захоплення та знищення редакцій українських медіа, кібератаки на українські медіа, блокування доступу до сайтів медіа та запуск російської пропаганди на окупованих територіях. Разом із цим ІМІ зафіксував 6 випадків порушення свободи слова, за які відповідальна Україна. 

Так, у серпні російські окупанти викрали з власного будинку патріотичну блогерку Олену Наумову, яка знімала в TikTok ролики, де розповідала про життя в окупації, а також висловлювала підтримку Україні. Про її подальшу долю нічого невідомо.

Під російський обстріл в Авдіївці потрапила знімальна група Ukrainian Witness. Їх виявив безпілотник, після чого почався прицільний обстріл. З журналістів ніхто не постраждав. Журналіст Олексій Продайвода витяг осколок зі свого бронежилета. 

Редакції «Волинь Online» та запорізького сайту inform.zp.ua отримали чергові погрози від росіян. Волинському виданню погрожували відповідальністю за «злочини» «бандерівської хунти». Запорізькому медіа inform.zp.ua погрожували ув'язненням.

Російські війська продовжують знищувати офіси ЗМІ та захоплювати редакції. Так, у Бахмуті окупанти знищили вщент офіс «Вільного радіо». Постраждалих унаслідок обстрілу приміщень немає. Виконавча директорка «Вільного радіо» Анастасія Шибіко зазначила ІМІ, що всю необхідну техніку, потрібну безпосередньо для роботи, команда змогла вивезти ще на початку повномасштабного російського вторгнення. 

«Вільне радіо» вважає, що російські війська свідомо цілили по цивільному об’єкту. Сепаратистські пабліки в Telegram писали про те, що в цій будівлі був офіс радіо, кафе, СТО та відділення пошти, в яких нібито перебували військові. 

У Бериславі (Херсонська область) окупанти захопили редакцію місцевої газети «Маяк» і почали випускати під її брендом свою пропаганду. На першій шпальті розмістили матеріал про річницю хрещення Київської Русі під заголовком «Одна віра. Один народ. Одна країна».

Крім того, росіяни продовжують вчиняти кібератаки на платформи українських медіа. Так, з території Росії 23 серпня намагалися заглушити сигнал Суспільного на супутнику. 

Ситуація зі свободою слова в Україні, відповідальність за яку лежить на українській стороні:

У серпні ІМІ зафіксував 6 випадків порушень свободи слова в Україні, за які відповідальна українська сторона. Це випадки побиття та перешкоджання (по одному), два випадки обмеження доступу до публічної інформації, непрямий тиск (стеження за журналістами) та кіберзлочини – по одному випадку.

Так, розголосу набув випадок стеження за журналістом Віталієм Портниковим. Він знайшов пристрій (диктофон з можливістю вести запис протягом тривалого часу) для підслуховування у квартирі, яку орендує у Львові. Портников припускає, що це може бути пов’язано з його журналістською діяльністю.  

Випадки порушення свободи слова ІМІ зафіксував на Львівщині, Рівненщині, у Запоріжжі та Києві.

Фото: maidanmuseum.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
715
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду