ІМІ зафіксував у вересні 19 злочинів проти свободи слова в Україні

ІМІ зафіксував у вересні 19 злочинів проти свободи слова в Україні

11 Жовтня 2022
1154
11 Жовтня 2022
15:26

ІМІ зафіксував у вересні 19 злочинів проти свободи слова в Україні

1154
У п'яті випадках відповідальна українська сторона – всі вони стосуються доступу журналістів до публічної інформації.
ІМІ зафіксував у вересні 19 злочинів проти свободи слова в Україні
ІМІ зафіксував у вересні 19 злочинів проти свободи слова в Україні

Інститут масової інформації зафіксував у вересні 19 злочинів проти свободи слова в Україні, з яких 14 вчинила Росія. Зокрема, це були викрадення, обстріли журналістів та телевеж.

У вересні стало відомо, що раніше, під час окупації нових територій Луганщини, російські військові викрали і кілька днів утримували трьох журналісток місцевих видань. Також у Херсоні окупанти викрали трьох блогерів, які публічно висловлювалися на підтримку України. У Каховці окупанти викрали редакторку газети «Каховська зоря» Жанну Кисельову, пізніше її відпустили.

Під російські обстріли у вересні потрапили знімальні групи ICTV, «1+1» та 5 каналу.

11 вересня росіяни намагалися поцілити в телевежу в Запоріжжі. Пошкоджень зазнав телецентр, де розташована редакція «Суспільного Запоріжжя».

Водночас у п’яти випадках порушення свободи слова ІМІ зазначає як відповідальну саме українська сторону. Всі вони стосувалися обмеження доступу журналістів до публічної інформації – у Києві, Кам'янці-Подільському та на Полтавщині.

Наприклад, редактор Bihus.Info Максим Опанасенко майже місяць чекав відповіді від Апарату Верховної Ради на інформаційний запит щодо використання бюджетних коштів на діяльність народних депутатів. У Полтаві департамент освіти міської ради у відповіді на запит журналістки онлайн-медіа «Фундамент» Надії Кучер порадив шукати запитувану інформацію самостійно. А в Кременчуці журналісти поскаржилися на вибірковість під час допуску на засідання сесії міської ради, куди пустили тільки комунальний телеканал. 

Раніше ІМІ назвав лідерів із розміщення матеріалів з ознаками замовності.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1154
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду