Хакери зламали та видалили фейсбук-акаунт головреда «Преступности.НЕТ» та ютуб-канал видання

Хакери зламали та видалили фейсбук-акаунт головреда «Преступности.НЕТ» та ютуб-канал видання

12 Липня 2022
1761
12 Липня 2022
14:59

Хакери зламали та видалили фейсбук-акаунт головреда «Преступности.НЕТ» та ютуб-канал видання

1761
Колектив видання вважає, що з великою ймовірністю це зробили російські спецслужби або російські хакери.
Хакери зламали та видалили фейсбук-акаунт головреда «Преступности.НЕТ» та ютуб-канал видання
Хакери зламали та видалили фейсбук-акаунт головреда «Преступности.НЕТ» та ютуб-канал видання

Хакери зламали та видалили власну фейсбук-сторінку головного редактора миколаївського  видання «Преступности.НЕТ» Анатолія Чубаченка. Окрім того, зловмисники отримали доступ й до ютуб-каналу видання та видалили його. 

Про це Анатолій Чубаченко розповів представниці ІМІ в Миколаївській області.

Зранку 10 липня Чубаченко виявив, що напередодні опубліковане інтерв'ю видалене з сайту видання. Також він побачив, що їхній ютуб-канал хтось видалив. Паралельно з цим виявилось, що він втратив доступ до власної  фейсбук-сторінки, яку в подальшому теж видалили.

«Зранку я почав працювати та виявив, що на сайті відсутнє відео інтерв’ю з нашого YouTube-каналу, яке ми поставили на сайт днем раніше. Було написано, що канал видалено. Я почав розбиратися і зрозумів, що уже не маю доступу до пошти, яка була підв’язана під цей канал. Поки намагався з’ясувати, як це все відбулося, почав отримувати повідомлення на власну пошту про те, що в мене спочатку змінився номер телефону, який був прив’язаний до Facebook-акаунту, потім змінилася пошта, потім видалили мою пошту та змінили пароль. Я втратив взагалі будь-яку можливість підключитися до Facebook-акаунту. Минуло буквально кілька хвилин і мої колеги почали писати, що мій акаунт недоступний, тобто його немає, він також видалений», – розповів Анатолій Чубаченко.

Редакція не розуміє, як це могло статись, адже, за словами головреда, на пошті та фейсбук-акаунті були двофакторні авторизації. До того ж, пошта, підв’язана до ютуб-акаунту, не була зв'язана з номером телефону Чубаченка.

«Тобто в мене був пароль, але там була двофакторна авторизація. І точно так само з фейсбуком. Досі ми не можемо зрозуміти, як так сталося, що змогли отримати доступ до мого фейсбук-акаунту без проходження двофакторної авторизації, яка була налаштована», – сказав він.

Редакція звернулася до служб підтримки YouTube і Facebook.

«Надійшла відповідь від ютубу, що вони розглядатимуть протягом двох днів, а, може, й більше. По фейсбуку немає як такої форми зв’язку, тому доводиться використовувати всі можливості, які були, які у них є для відновлення доступу до акаунту, але наразі жодна з них не працює. Не дає можливості вирішити питання, тому що зловмисники просто змінили всі пошти всередині, і всі коди на зміну паролю, відновлення доступу приходять на ті пошти, які встановили зловмисники», – розповів Анатолій Чубаченко.

Він та його колеги вважають, що це зробили російські спецслужби або російські хакери, зокрема зламані акаунти у Facebook та YouTube хакери підв'язали до російської електронної пошти.

«Ми думаємо, що з великою ймовірністю це зробили російські спецслужби або російські хакери, тому що в моєму випадку вони прописали російські пошти типу "mail.ru", які в Україні не використовуються. Це може пояснюватись тим, що на YouTube-каналі було багато відео про полонених російських солдат, про те, як українська армія розбиває російську техніку, було чимало переглядів – деякі відео набирали по 2 мільйони переглядів. А Facebook-акаунт зламали також, мабуть, через те, що я – головний редактор видання, яке активно відстоює Україну і всіляко розвінчує російські фейки. Ми маємо чималу аудиторію. Тому, в принципі, це єдине пояснення, кому було потрібно в цей час зламувати фейсбук і пошту»,  –  зазначив головред видання.

Наразі Чубаченко просить допомогти йому напряму зв'язатися з представниками Facebook та YouTube. Він побоюється, що може цілком втратити свою фейсбук-сторінку і ютуб-канал, який розвивав разом із колегами протягом 10 років.

Нагадаємо, 4 липня невідомі зламали акаунти армії Великої Британії в твіттері та ютубі. Тоді на акаунті армії з'явились ретвіти публікацій про NFT, а обліковий запис армії на YouTube, який був перейменований на «Ark Invest», показував кілька відео про криптовалюту. Всі інші відео були видалені з каналу.

Фото: World's Direction/Flick

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1761
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
652 дн. тому
Дійсно важко, коли почуваєшся так, ніби тобі з усіх сторін кисень перекрили і ти безпорадний. Хоч є можливість пожалітися суспільству. Тепер уявіть натовпи чоловіків на підпитку, без роботи та сім'ї. Які безпорадно вештаються вулицями. І тут нікому не потрібні, і виїхати не можна. Кажете що зв'язок тут сумнівний? Може так, а може карма вирішила інакше. Країна або комфортна для життя всіх, або не відбулась і приречена страждати. В Біблії багато прикладів божого гніву.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду