Кількість згадок про жінок як експерток впала в онлайн-медіа до 16% – моніторинг ІМІ

Кількість згадок про жінок як експерток впала в онлайн-медіа до 16% – моніторинг ІМІ

13 Червня 2022
1630
13 Червня 2022
12:46

Кількість згадок про жінок як експерток впала в онлайн-медіа до 16% – моніторинг ІМІ

1630
Як героїні жінки згадуються у 22% матеріалів (на 7% менше, ніж торік), а чоловіки – в 78% матеріалів, опублікованих в українських онлайн-медіа.
Кількість згадок про жінок як експерток впала в онлайн-медіа до 16% – моніторинг ІМІ
Кількість згадок про жінок як експерток впала в онлайн-медіа до 16% – моніторинг ІМІ

В українських медіа суттєво зменшився показник присутності жінок. Про це свідчать результати моніторингу гендерного балансу в медіа, проведеного Інститутом масової інформації в травні 2022 року.

В рамках дослідження вивчали матеріали 10 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ: «Цензор.НЕТ», 24 канал, «Інтерфакс-Україна», «Корреспондент», «ЛІГА.net», «НВ», «Обозреватель», «Сегодня», ТСН, «Українська правда». Вибірка становила 1000 новин (по 100 новин з кожного досліджуваного ЗМІ).

Так, в середньому онлайн-медіа цитують експерток лише в 16% матеріалів (на 7% менше, ніж у третьому кварталі 2021 року), відповідно експертів – у 84%.

Як героїні жінки згадуються у 22% матеріалів (на 7% менше, ніж торік), а чоловіки – в 78% матеріалів онлайн-медіа.

Найбільше експерток у другому кварталі 2022 року зафіксували на сайтах «Обозреватель» (28% загальної кількості матеріалів), «Українська правда» (24%) та «Корреспондент» (20%). Разом із тим найменше експерток — на сайті ТСН (11%) та 24 каналу (9% від загальної кількості матеріалів).

Якщо до початку повномасштабного вторгнення росіян жінки найчастіше коментували в ЗМІ політику, міжнародні відносини, кримінал і права людини, то зараз найбільше коментують теми економіки та бізнесу – 32,4% всіх згадок про жінок як експерток, а також міжнародну тематику – 20,3%. Значно поменшало в онлайн-медіа коментарів експерток щодо прав людини, здоров'я, політики.

Матеріали, які стосувалися кримінальної тематики (9,1% від загальної кількості згадок про експерток), найчастіше коментувала генпрокурорка Ірина Венедіктова, що повідомляла про кількість злочинів росіян на українській території.

Жінок як героїнь для своїх матеріалів найчастіше вибирають сайти ТСН (44%) та «Сегодня» (31% від загальної кількості матеріалів). Високі показники пояснюються згадкою про жінок у матеріалах про шоу-бізнес.

Порівняно з попереднім моніторингом у ТСН показник кількості героїнь упав лише на 1%, а у «Сегодня» – на 25%.

Разом із цим автори дослідження зауважують, що «Сегодня» в своїх публікаціях про жінок час від часу вдається до сексизму, бодішеймінгу, еротизації неповнолітніх (на кшталт «16-летняя дочь Ольги Фреймут выставила напоказ пышные формы в мини-платье» або публікацій, де героїня «отважилась поднять тему лишнего веса»).

Натомість сайти «ЛІГА.net» (9% згадок про жінок як героїнь матеріалів) та «Інтерфакс-Україна» (3% згадок), попри низькі показники гендерного балансу, не вдавались до сексизму чи дискримінації жінок.

Загалом 20,3% згадок про жінок як героїнь в онлайн-медіа припало на матеріали політичної тематики. Найчастіше в медіа фігурували політикині-колаборантки маріупольського осередку «ОПЗЖ», які пішли на співпрацю з росіянами.

Ще у 20,3% матеріалів жінки згадувалися як жертви або постраждалі від дій росіян.

9,4% всіх згадок стосувалося міжнародної тематики. Героїнями таких публікацій були лідерки країн, дружніх до України, а також ексочільниця МЗС Австрії Карін Кнайсль, яка танцювала з Путіним на своєму весіллі.

Окрім цього, під час моніторингового періоду були поодинокі згадки героїнь у матеріалах про суспільство, культуру та спорт.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1630
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду