Роcія готувала знищення вільних медіа на захоплених територіях — аналітик «Опори»

Роcія готувала знищення вільних медіа на захоплених територіях — аналітик «Опори»

12 Липня 2022
1540
12 Липня 2022
17:51

Роcія готувала знищення вільних медіа на захоплених територіях — аналітик «Опори»

1540
У цілій низці нині окупованих міст ще до входження російських військ журналістам надходили погрози розправи, а їхні персональні дані оприлюднювали «зливні бачки» окупантів.
Роcія готувала знищення вільних медіа на захоплених територіях — аналітик «Опори»
Роcія готувала знищення вільних медіа на захоплених територіях — аналітик «Опори»

Факти щодо злочинів проти ЗМІ під час повномасштабної війни Росії проти України свідчать про те, що Кремль веде «чітко продуману й підготовлену» політику знищення вільних медіа на захоплених грубою силою територіях. Про це йдеться в огляді аналітика Громадянської мережі «Опора» Олександра Клюжева на сайті ZN.UA.

Статтю «Окуповані: Як журналісти на захоплених територіях тримають удар від Росії» опубліковано 12 липня.

Як ідеться в матеріалі, упродовж другого етапу російської агресії в Україні загинули 33 журналісти, 15 медійників зникли безвісти. При цьому, за даними західних розвідок, росіяни підготували списки активістів, журналістів і місцевих політиків як пріоритетних мішеней.

Як нагадує автор статті, атаки на українських журналістів, їх арешти, затримання та допити стали візитівкою російських окупантів ще з часів захоплення Криму у 2014 році.

З початку путінської «спецоперації» РФ активно використовує технології, спрямовані на деморалізацію та залякування працівників вільних ЗМІ. У цілій низці нині окупованих міст ще до входження російських військ журналістам надходили погрози розправи, а їхні персональні дані оприлюднювали «зливні бачки» окупантів.

«Окупанти розраховують на деморалізацію та страх журналістів, насамперед місцевих і наближених до фронту, що призведе до самоцензури. Очікують вони й на колаборацію медійників із окупаційними адміністраціями на територіях, над якими Україна тимчасово втратила контроль», — зазначає Олександр Клюжев.

Втім, сподівання на зраду медійників не справдилися. Як розповіла представниця Інституту масової інформації Валентина Троян, чий коментар наводиться у статті, таких фактів співпраці не виявлено. «Я цю інформацію перевіряла у Служби безпеки України в Луганській та Донецькій областях, чи зафіксували вони факти співпраці медіа або окремих журналістів після 24 лютого. Ні. Таких випадків поки що не було», — каже Валентина Троян.

Нагадаємо, за даними Інституту масової інформації, в Україні за пів року зафіксовано 484 випадки порушень свободи слова, 419 злочинів скоїла Росія за період з початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого. 

Ще до початку російської агресії у ЗМі публікувалися попередження із посиланням на дані розвідки США. Як у них ішлося, Росія переслідуватиме політичних опонентів, антикорупційних активістів, білоруських і російських дисидентів, які переїхали до України. Також, як зазначалося, дії російських силовиків передбачають цілеспрямовані вбивства, викрадення та насильницькі зникнення, затримання та застосування катувань, ймовірно, будуть спрямовані на тих, хто виступає проти дій Росії.

Фото з сайту «Суспільне. Херсон»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1540
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду