detector.media
14.06.2022 15:01
КЖЕ заявила про неприпустимість тиску на журналістів, які висвітлюють війну
КЖЕ заявила про неприпустимість тиску на журналістів, які висвітлюють війну
У КЖЕ наголошують, що неприпустимо надавати перевагу певним медіа або журналістам: одним забороняти роботу без пояснення причин, а іншим – дозволяти.

Комісія з журналістської етики виступила із заявою про неприпустимість тиску на журналістів, які висвітлюють війну. 

Зокрема, в КЖЕ стурбовані фактами, коли до представників медіа пред’являють вимоги понад тих, які визначені правилами, або дають усні заборони відвідувати військових на передовій. Як зазначили в Комісії, політики намагаються тиснути на журналістів, які висвітлюють війну.

Комісія з журналістської етики закликала політиків, представників військових підрозділів і правоохоронних органів поважати права журналістів та дотримуватися ухвалених правил акредитації та порядку роботи в районах бойових дій.

У КЖЕ наголошують, що неприпустимо надавати перевагу певним медіа або журналістам: одним забороняти роботу без пояснення причин, а іншим – дозволяти. Комісія заохочує журналістів використовувати не лише офіційну інформацію, а й шукати безпосередніх учасників подій, додавати факти і контекст.

КЖЕ також засуджує практику онлайн-цькування журналістів, поширення безпідставних звинувачень на адресу представників медіа в нібито викритті позицій українських військових, адрес важливих цивільних об’єктів та у розголошенні інших даних, які можуть бути корисними ворогу. Такі звинувачення, на думку КЖЕ, сприймаються як тиск на журналістів і провокують онлайн-булінг, а також підривають довіру до всіх медіа і ускладнюють роботу медійників на передовій.

Разом із тим Комісія засуджує зловживання статусом журналіста або доступом до районів бойових дій. Зокрема, вважає неприпустимим використовувати акредитацію для вирішення будь-яких питань, не пов’язаних із журналістською роботою, або для отримання особистих преференцій.

Ілюстрація: istockphoto.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY