Конфлікт ОКУ: Comp Music вимагає від Харчишина не ображати Руслану

Конфлікт ОКУ: Comp Music вимагає від Харчишина не ображати Руслану

10 Грудня 2021
4252

Конфлікт ОКУ: Comp Music вимагає від Харчишина не ображати Руслану

4252
У компанії заперечують бізнес-зв’язки Олександра Ксенофонтова та Олега Долинського.
Конфлікт ОКУ: Comp Music вимагає від Харчишина не ображати Руслану
Конфлікт ОКУ: Comp Music вимагає від Харчишина не ображати Руслану

Компанія Comp Music відреагувала на заяву громадської організації Валерія Харчишина «Українське агентство з авторських та суміжних прав» щодо звинувачень в інтерв’ю Руслани Лижичко та Олександра Ксенофонтова. У компанії називають заяву УААСП «інформацією, густо приправленою неправдою та образами».

«У відповідь на звинувачення у численних махінаціях із грошима авторів та майном державного підприємства вони просто обливають брудом того, хто їх звинувачує. Пане Харчишин, ви впевнені, що ваше місце в українському суспільстві вам дозволяє ображати Руслану, яка стільки зробила для нашої країни і на сцені, і у громадському житті? Ви не боїтеся потонути у всьому тому бруді, який принесли на наш музичний ринок?» — йдеться в повідомленні Comp Music. У компанії стверджують, що чоловік Руслани Лижичко Олександр Ксенофонтов, «будучи автором пісень, як і тисячі інших авторів, передав права в управління в нашу компанію», однак не є бізнес-партнером засновника і директора Comp Music Олега Долинського. Вони також заперечують, що Олег Долинський «проходить у кримінальних справах» і називають дії правоохоронців щодо Comp Music замовними. Йдеться про обшуки, які відбулись у компанії у жовтні. За інформацією музиканта Тараса Тополі, Долинський нібито причетний до підкупу народного депутата.

«Пропонуємо представникам УААСП публічно спростувати недостовірну інформацію, або, якщо вона є достовірною, пояснити, звідки така інформація вам відома. В іншому випадку і ця справа буде передана адвокату для написання відповідних позовів та скарг», — йдеться в заяві.

Напередодні громадська організація «Українське агентство з авторських та суміжних прав» (УААСП) заявила, що планує звернутись до суду з метою захисту честі та гідності своїх членів через інтерв’ю Руслани Лижичко та її чоловіка Олександра Ксенофонтова на ютуб-каналі Олесі Бацман.

УААСП вимагатиме спростування «недостовірної інформації та безпідставних звинувачень».

8 грудня Руслана Лижичко і Олександр Ксенофонтов дали інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання «Гордон» Олесі Бацман.

«Під час інтерв’ю Олександром Ксенофонтовим та Русланою Лижичко було озвучено велику кількість інформації, яка не відповідає дійсності. Окрім того, нашу організацію, а також президента України, міністра культури, ексміністрів економіки, народних депутатів звинуватили у корупції», — йдеться у заяві спілки.

Також УААСП заявляє, що ані члени авторської спільноти, ані менеджмент ГО УААСП не зустрічались особисто ні з керівником Офісу президента, ані з самим президентом, були лише спільні публічні зустрічі. «Офіційно заявляємо, що усі зустрічі в Міністерстві культури, Кабміні та онлайн відбувалися за участі усіх сторін і представників організацій колективного управління, були відкритими та публічними, — йдеться у заяві. — Відповідно, всі звинувачення щодо змови представників ГО УААСП з Офісом президента, Міністром культури Олександром Ткаченком та іншими представниками влади, оголошені Русланою Лижичко та Олександром Ксенофонтовим, є безпідставними та маніпулятивними. Також не відповідає дійсності й те, що Руслана відійшла від активної "боротьби за авторське право" з 2006 року. Адже навіть до 2019 року Руслана залишалась віцепрезидентом ГО УААСП, а раніше — ДО УААСП. Нагадаємо, що саме за часів її віцеголовування в ДО УААСП відбувалися всі ті сумні події з минулого, про які вона та її чоловік неодноразово згадують в інтерв‘ю».

Зокрема, під час інтерв’ю Олександр Ксенофонтов сказав, що «двоє депутатів від "Слуги народу" подали закон, який створює антиконституційний механізм відміни акредитації».

«Внесли закон і пропонують відмінити акредитації, які відбулись. Це юридичне мегапорушення. Це Микола Потураєв та Олександр Санченко, директор Atlas Weekend, одного з найбільших неплатників роялті. Ці двоє людей вирішують, що вони можуть розрулити і вирішити ситуацію між авторами та правовласниками. Корупційна складова їхніх інтересів видна неприкритим оком. Син Потураєва замішаний з відмиванням великих грошей з цим УААСПом. Це величезні гроші, які вивели на програмне забезпечення. Це під 10 мільйонів, але я не можу бути точним, бо ми глибоко цим не займались», – сказав Ксенофонтов.

Руслана додала: «Але факти є».

Олександр Ксенофонтов назвав це «мегатоксичною темою»: «Ми одразу дистанціювались і зрозуміли, що в лізли у нехорошу історію з тим УААСПом. Це фактично "Рога і копита", на які переписались авторські права та договір з Cisac».

«Акредитації відміняють, бо вважають, що має перемогти УААСП. УААСП абсолютно заангажований інтересами Микити Потураєва. І він, і люди від нього говорять про те, що вона має перемогти. Це фактична корупція, якщо його організація, з цим афільована, де працює його син… чи вважати це корупцією? Засновники УААСПу – близькі друзі Потураєва, у них спільні фірми створені. Я глибоко в це не вникав, але почитав і це був жах. Це питання "бігусів". Але видно прямий зв'язок Потураєва з УААСПу», – сказав Ксенофонтов.

Нагадаємо, «Детектор медіа» вже писав про звинувачення у причетності сина Микити Потруаєва до УААСПу, подавав відповідь на ці звинувачення та роз'яснював ситуацію у матеріалі «Чи можлива корупція в автоматизованій системі розподілу авторської винагороди?».

Нагадаємо, у сфері авторських прав конкурс пройшов у грудні минулого року. Акредитована організація мала би збирати роялті за авторські права з радіо й телеканалів. Комісія з акредитації при міністерстві обрала нову громадську спілку «Автори та видавці». Однак інша учасниця конкурсу — Українська агенція з авторських та суміжних прав (УААСП) — попросила міністра економіки зупинити процес акредитації, бо вважає, що процедура проходила з порушеннями. З цього приводу організація звернулась у НАБУ.

У вересні 2021 року на вимогу суду міністерство економіки видало наказ про затвердження акредитації організації колективного управління (ОКУ) у сфері публічного сповіщення (роялті мають платити канали і радіо) громадську спілку «Автори та видавці». Однак у цій справі були подані касаційні скарги. Зокрема, і УААСП, яку очолює Валерій Харчишин. УААСП після появи наказу міністерства звернулась до президента, уряду та народних депутатів України з проханням «сприяти та забезпечити у законний спосіб скасування усіх незаконних акредитацій, припинити діяльність монопольного тіньового угруповання, повністю перезавантажити та реформувати сферу колективного управління авторськими та суміжними правами для забезпечення прозорого збору та виплат роялті».

Організації колективного управління (ОКУ) — це посередник між користувачами та авторами. Ці організації мають зібрати винагороду за використання авторських та суміжних прав у різних сферах, розподілити її та віддати українським та іноземним авторам і правовласникам, тобто музикантам, письменникам, художникам тощо. За законом «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», ухваленим у 2018 році, збирати роялті в кожній сфері мають ОКУ, акредитовані в міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

У медійній сфері до кінця 2020 року були лише дві акредитовані міністерством організації: громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП; має збирати роялті з провайдерів у сфері кабельної ретрансляції) та громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА; має збирати роялті з радійників у сфері публічного сповіщення, суміжні права).

КАМП у 2020 році домовилася з провайдерами про тарифи, почала збирати роялті за авторські та суміжні права та активно подавати позови до суду проти тих провайдерів, які не бажали укладати угоди. А от радійники з УМА не дійшли згоди щодо тарифів роялті. Відповідно до ухваленого влітку 2020 року закону, якщо індустрія не домовляється зі своєю ОКУ, то сторони намагаються визначити тариф через суд. Поки що судової практики в цьому питанні немає.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4252
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду