Мінекономіки визнало акредитацію організацій, які збирають гроші за авторські права

Мінекономіки визнало акредитацію організацій, які збирають гроші за авторські права

29 Вересня 2021
4315
29 Вересня 2021
21:28

Мінекономіки визнало акредитацію організацій, які збирають гроші за авторські права

4315
Міністерство видало наказ на вимогу Апеляційного адміністративного суду. Організація Валерія Харчишина має намір оскаржити цей наказ у суді.
Мінекономіки визнало акредитацію організацій, які збирають гроші за авторські права
Мінекономіки визнало акредитацію організацій, які збирають гроші за авторські права

На вимогу суду Міністерство економіки видало наказ про затвердження акредитації організації колективного управління (ОКУ) у сфері публічного сповіщення (роялті мають платити канали і радіо) громадську спілку «Автори та видавці».  А у сфері публічного виконання, де платниками роялті є заклади HoReCa, «Організацію колективного управління авторськими та суміжними правами». Про це йдеться у реєстрі ОКУ. Наказ № 612-21 датований 24 вересня 2021 року.

Справа в тому, що ще 17 грудня 2020 року Комісія з акредитації організацій колективного управління (ОКУ) підбила підсумки конкурсу і прийняла рішення про акредитацію ОКУ у двох сферах. У сфері публічного сповіщення, де платниками роялті за використання музичних творів є телерадіокомпанії, комісія визначила переможцем нову громадську спілку «Автори та видавці». У сфері публічного виконання, де платниками роялті є заклади HoReCa — «Організацію колективного управління авторськими та суміжними правами» (ОКУАСП). 

Ще один учасник конкурсу — «Українська агенція з авторських та суміжних прав» (УААСП) — попросила міністра економіки зупинити процес акредитації, бо вважає, що конкурсна процедура проходила з порушеннями, та  оскаржила результати конкурсу в суді.

Міністр не підписав рішення комісії з акредитації. Саме тому ОКУАСП подала позов до суду на міністерство через те, що воно не затвердило рішення комісії, де організація перемогла.

20 травня у цій справі Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв рішення на користь позивача, тобто ОКУАСП, яка вимагає затвердження акредитації у сфері публічного виконання, де платниками роялті є заклади HoReCa. Вимоги організації суд підтримав. До всього ще й зобов’язав Мінекономіки відшкодувати їй понад 5 млн гривень. Така компенсація, на думку суду, «обумовлена бездіяльністю Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, що полягала в ухиленні від видання наказу на затвердження рішення комісії з акредитації організацій колективного управління від 17 грудня 2020 року».

Міністерство економіки подало апеляцію на це рішення. Однак 14 липня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд прийняв постанову, якою апеляційну скаргу залишив без задоволення. Таким чином рішення навіть за наявності касаційної скарги від міністерства вже вступило в силу.

6 вересня 2021 року, як пише у своєму «Фейсбуці» ОКУАСП Окружний адміністративний суд Києва навіть видав постанову про накладання штрафу (у розмірі 5100 грн) на міністерство через невиконання рішення суду. Тому 24 вересня Мінекономіки було змушене відреагувати і видати наказ.

Оскільки  Комісія з акредитації прийняла рішення про акредитацію ОКУ у двох сферах, то у реєстрі посилання на наказ № 612-21 від 24 вересня 2021 року, стосується не лише ОКУАСП, а й громадську спілку «Автори та видавці».

Експерт з авторського права, менеджер інтелектуальної власності Національної суспільної телерадіокомпанії України Дмитро Гузій у коментарі «Детектор медіа» зазначив: «Оскільки є виконавче провадження з цього приводу та була вимога державного виконавця, зокрема тому міністерство видало цей наказ. З іншого боку, зазначений наказ Міністерства виданий формально на виконання рішення суду апеляційної інстанції. Водночас, у цій справі вже подані касаційні скарги. Тому відповідне судове провадження фактично ще триває».

УААСП, яку очолює Валерій Харчишин,  після появи наказу міністерства звернулась до  Президента, уряду та народних депутатів України з проханням «сприяти та забезпечити у законний спосіб скасування усіх незаконних акредитацій, припинити діяльність монопольного тіньового угрупування, повністю перезавантажити та реформувати сферу колективного управління авторськими та суміжними правами для забезпечення прозорого збору та виплат роялті».

У коментарі «Детектору медіа» Валерій Харчишин розказав, що має намір оскаржити у суді наказ міністерства про акредитацію.

Нагадаємо, Організації колективного управління (ОКУ) — це посередник між користувачами та авторами. Ці організації мають зібрати винагороду за використання авторських та суміжних прав у різних сферах, розподілити її та віддати українським та іноземним авторам і правовласникам. Тобто, музикантам, письменникам, художникам тощо. За законом «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», ухваленим у 2018 році, збирати роялті в кожній сфері мають ОКУ, акредитовані в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

У медійній сфері до кінця 2020 року були лише дві акредитовані міністерством організації: громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП; має збирати роялті з провайдерів у сфері кабельної ретрансляції) та громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА; має збирати роялті з радійників у сфері публічного сповіщення, суміжні права).

КАМП 2020 року домовилася з провайдерами про тарифи, почала збирати роялті за авторські та суміжні права та активно подавати позови до суду проти тих провайдерів, які не бажали укладати угоди. А от радійники з УМА не дійшли згоди щодо тарифів роялті. Відповідно до ухваленого влітку 2020 року закону, якщо індустрія не домовляється зі своєю ОКУ, то сторони намагаються визначити тариф через суд. Поки що судової практики в цьому питанні немає.

Фото: Bryan Jones/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4315
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду