Міжнародна спільнота зібрала для українських авторів 17,7 мільйонів гривень

Міжнародна спільнота зібрала для українських авторів 17,7 мільйонів гривень

14 Грудня 2022
1319
14 Грудня 2022
15:01

Міжнародна спільнота зібрала для українських авторів 17,7 мільйонів гривень

1319
Основну частину зібраних коштів спільнота направила у країни, що надали прихисток мільйонам українців, — у Польщу, Словаччину, Румунію, Молдову та Угорщину.
Міжнародна спільнота зібрала для українських авторів 17,7 мільйонів гривень
Міжнародна спільнота зібрала для українських авторів 17,7 мільйонів гривень

Міжнародна авторська спільнота Cisac та організації колективного управління зі всього світу зібрали для українських авторів 1,5 млн євро. Про це повідомляє громадська спілка «Українська агенція з авторських та суміжних прав (УААСП), яка є членом Cisac.

З цих коштів 650 тисяч євро надійшли безпосередньо в «УААСП». З початку повномасштабного вторгнення організація виплатила українським культурним діячам 17,7 мільйонів гривень.

«ГО "УААСП" вже було проведено 1549 виплат фінансової допомоги українським авторам на суму 17,7 млн грн. Кожен автор, що довірив права в управління ГО "УААСП" або співпрацює з видавцями-партнерами нашої організації, та звернувся з початку війни до агенції, отримав фінансову підтримку. Також на рахунок держави перераховано податків на суму 3,4 млн грн, що є вагомим внеском в економіку нашої країни. Окрема подяка фонду Creators for Ukraine за допомогу на утримання офісу ГО "УААСП", завдяки якій є можливість функціонувати та допомагати нашим авторам», — йдеться у повідомленні організації.

Основна частина бюджету фонду (із загальної суми в 1,5 мільйона євро) була направлена в країни, що надали прихисток мільйонам українців, зокрема митцям та членам їхніх родин, — у Польщу, Словаччину, Румунію, Молдову та Угорщину. Через організації колективного управління — ZAIKS, SOZA, LITA та ARTISJUS, а також міжнародні організації — Червоний Хрест та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) для допомоги біженцям та творцям, які потребували фінансової підтримки.

Під час свого виступу на семінарі товариств Центральної та Східної Європи генеральний директор ГО «УААСП» та лідер гурту «Друга Ріка» Валерій Харчишин сказав, що основою для створення будь-якого суспільства чи держави є культура, а організація колективного управління правами — це дзеркало тієї ж культури. Харчишин звернув увагу європейських колег на виконану ГО «УААСП» роботу та подякував за допомогу українським авторам від партнерів: «Не дивлячись на те, що моя промова знову пронизана словом "support",  мені не соромно просити про підтримку, ба більше — дякувати за неї. Я вірю і знаю, що ми переможемо. Європа переможе. Світ переможе зло. Бо навіть у темряві, без тепла, світла та зв’язку ми чуємо і бачимо добро». Також він закликав президента Зеленського підписати закон «Про авторське право та суміжні права».

Нагадаємо, у березні цього року рада директорів міжнародної конфедерації товариств авторів і композиторів CISAC та партнери громадської організації «Українська Агенція з Авторських та Суміжних Прав» створили благодійний фонд Creators for Ukraine для збору коштів на підтримку українських творців та біженців. 

Графіка: Українська Агенція з Авторських та Суміжних Прав/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1319
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду