Дослідження: Майже 80% українців вірять у перемогу України у війні з Росією

Дослідження: Майже 80% українців вірять у перемогу України у війні з Росією

8 Березня 2022
2906
8 Березня 2022
12:25

Дослідження: Майже 80% українців вірять у перемогу України у війні з Росією

2906
Найбільший захист та підтримку громадяни відчувають від ЗСУ, родичів та друзів, територіальної оборони та волонтерів.
Дослідження: Майже 80% українців вірять у перемогу України у війні з Росією
Дослідження: Майже 80% українців вірять у перемогу України у війні з Росією

В Україні 78% дорослого населення (старші 18 років) вірять у перемогу України у війні з Росією. Натомість не вірять — 19,5% українців, не змогли відповісти — 2,7%. Про це свідчать дані дослідження, присвяченого політичним установкам та емоційному стану українців в умовах війни, яке провели громадська організація «Інститут когнітивного моделювання», Центр «Соціальний моніторинг» та агенція «Перша рейтингова система».

Також значно виріс рівень довіри до президента Володимира Зеленського: йому довіряють 75,1% українців, 16,6% — не довіряють, 8,4% — не змогли відповісти. Підтримка дій президента досягла позначки у майже 80%.

Найбільший захист та підтримку громадяни відчувають від Збройних Сил України (70,5%), родичів та друзів (40,2%), територіальної оборони (37,4%), також майже кожен п’ятий (19,4%) відчуває найбільшу підтримку від волонтерів. Своєю чергою, 75,3% опитаних допомагали ЗСУ, бійцям територіальної оборони або волонтерам за останній тиждень, не допомагали — 19,2%, не змогли відповісти — 5,5%.

«43,6% респондентів готові терпіти незручності та проблеми, пов’язані з війною, щоб забезпечити мир на умовах України стільки, скільки необхідно. 9,6% готові терпіти місяць і більше, 8,3% — 2-3 тижні, 5,6% — 1 тиждень, 8,3% — менше тижня, 17,8% опитаних не готові терпіти взагалі», — йдеться в дослідженні.

Майже половина (49%) українців мешкають у населеному пункті, де проживали до початку війни. 28,9% живуть в області, де мешкали до початку війни, але в іншому населеному пункті, 11,2% — в іншій області України, 2,8% — за кордоном.

Дослідження Соціологічної групи Рейтинг за 1 березня показало схожі результати (похибка — не більше 2,8%): 88% опитаних вірять у те, що Україна зможе відбити напад Росії й лише 10% не мали такої впевненості. Водночас 98% опитаних підтримують діяльність ЗСУ, 93% підтримують діяльність Зеленського, 84% підтримують дії місцевих голів.

 Результати репрезентативні на рівні всієї країни, згідно статистичних даних на початок 2022 року, за показниками віку (старші 18 років), статі, типу поселення (місто/село) та поділу на області. Опитування не проводилось в АР Крим та на непідконтрольній українській владі частині Донецької та Луганської областей. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод дослідження: онлайн опитування (Computer Assisted Web Interviewing) з використанням нової технології RatingBot, із запрошенням респондентів до участі в опитуванні у месенджерах Telegram та Viber, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Стандартне відхилення показників репрезентативності вибірки (довірчий інтервал) +/- 2,4%. Середня тривалість одного інтерв’ю склала до 2 хвилин. Терміни проведення дослідження: 4 – 6 березня 2022 року.

Зранку 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін повідомив про рішення щодо військової операції на Донбасі. Росія атакувала кордон у п'яти областях і з Криму. Президент Володимир Зеленський у відеозвернення до українців у зв’язку з початком Росією війни оголосив про введення воєнного стану. Верховна Рада підтримала введення воєнного стану в Україні. Українців закликають не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ. Водночас компанія Reface просить українців надсилати їм супутникові знімки або ж контакти людей, які мають до них доступ, щоби на основі світлин розробити алгоритм, який зможе швидко виявляти місця розташування ворожих військ.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ, Інститут когнітивного моделювання

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2906
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду