КЖЕ винесла дружнє попередження «РБК-Україна» за акцентування на ромах у матеріалі про крадіжку

КЖЕ винесла дружнє попередження «РБК-Україна» за акцентування на ромах у матеріалі про крадіжку

26 Жовтня 2021
1764

КЖЕ винесла дружнє попередження «РБК-Україна» за акцентування на ромах у матеріалі про крадіжку

1764
Редакція вже внесла зміни до публікації та видалила згадки про ромів та «осіб ромської національності».
КЖЕ винесла дружнє попередження «РБК-Україна» за акцентування на ромах у матеріалі про крадіжку
КЖЕ винесла дружнє попередження «РБК-Україна» за акцентування на ромах у матеріалі про крадіжку

Комісія з журналістської етики винесла дружнє попередження виданню «РБК-Україна» за публікацію «Сімейний бізнес: в Одесі маленький ром крав товар, поки його мама відволікала продавщицю (відео)» (від 28 липня 2021, авторка – Тетяна Самарук).

Скаргу подала Ольга Ковальчук, яка повідомила, що в публікації, де йдеться про крадіжку в магазині, зазначено національність імовірного неповнолітнього правопорушника. Така згадка, на думку авторки скарги, є порушенням Кодексу етики українського журналіста.

КЖЕ звернулася до редакції «РБК-Україна» з проханням надати коментарі щодо вказаного матеріалу. В агентстві повідомили, що внесли правки: видалили з тексту та заголовку слова «ром», «роми» та «ромської національності».

У Комісії також звернули, що єдиними джерелом інформації є телеграм-канал, а не офіційна інформація, при цьому у новині стверджується, що «хлопчик обікрав магазин», а його мама нібито допомагала вчиняти злочин. Крім того, у новині цитуються коментарі читачів каналу, на кшталт: «Який жах, з дитинства вчать обкрадати»; «Їх не можна пускати в магазини»; «Не розуміють, що при вигляді циган, потрібно пильнувати»; «Від них потрібно триматися якомога далі».

Новина супроводжується тегами «крадіжка» та «роми».

У пункті 15 Кодексу етики українського журналіста зазначається: «Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу. Необхідно утримуватися від натяків або коментарів, що стосуються фізичних недоліків чи хвороб людини, уникати вживання образливих висловів, ненормативної лексики».

В оскаржуваній публікації КЖЕ зайшла одразу кілька ознак порушення цього пункту Кодексу:

  • згадується національність осіб, яких підозрюють у скоєнні правопорушення (у заголовку до відео та в адресному рядку новини);
  • цитуються висловлювання, які містять мову ворожнечі і створюють враження про етнічну групу як таку, яка становить загрозу для суспільства;
  • проводиться зв’язок між належністю до певної етнічної групи та крадіжками;
  • вживається дискримінаційний термін «цигани» замість «роми».
  • для посилення негативного враження публікацію проілюстровано фотоколажем, на якому скріншот із відео поєднаний зі знімком жінки з мішком за плечима (жінка не має стосунку до згаданих подій).

Також інформація з новини потребує перевірки в інших джерелах – у поліції чи в самому торговельному закладі, де нібито сталося правопорушення. 

Крім того, у відео, яке є невід’ємною частиною новини, використане зображення неповнолітньої дитини без дозволу її батьків або законних представників. Обличчя дитини не заретушоване. У публікації зазначалося, що жінка і хлопчик є ромами – така ознака теж дозволяла ідентифікувати осіб, зображених на відео. В процитованих коментарях користувачі телеграм-каналу пишуть, що хлопчика «бачили на Привозі», тобто впізнали на відео. Таке використання зображення неповнолітньої дитини, яку вважають причетною до скоєння правопорушення, є порушенням пункту 18 Кодексу етики українського журналіста.

Комісія з журналістської етики дійшла висновку, що оскаржувана публікація порушує і Кодекс етики українського журналіста, і редакційні стандарти агенції, тому винесла «РБК-Україна» дружнє попередження.

Раніше КЖЕ оголосила публічний осуд Liga.net та дружнє попередження Любові Величко через матеріал про Бабин Яр.

Фото: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1764
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
А КЖЄ разрешает?
927 дн. тому
Бред какой-то! Увидел преступника - не говори о нем никому, а то он может оказаться ромом! Эта комиссия - яркий образец коллективного маразма (я так думаю).
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду