detector.media
05.09.2021 23:07
У підвалі, в наручниках, з мішком на голові, без води – Джеляла та інших затриманих кримських татар катували
У підвалі, в наручниках, з мішком на голові, без води – Джеляла та інших затриманих кримських татар катували
Йому інкримінують пособництво у диверсії. Російське слідство шукає причетних до начебто підриву газопроводу в Перевальному 23 серпня.

4 вересня зранку у заступника глави Меджілісу Нарімана Джеляла відбувся обшук, пишуть «Ґрати». В результаті у нього відібрали техніку та відвезли в спершу невідомому напрямку.

Адвокатка Еміне Авамілєва розповіла виданню, що коли вона приїхала до його дому, то Джеляла кудись везла темно-синя машина, схожа на ті, які використовувались в інших затриманнях ФСБ. Вона намагалась слідувати за ними, але машина супроводу фактично перекрила їй дорогу. 

Кілька днів до того Джелял був у Києві на саміті «Кримської платформи». Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що хвиля затримань кримських татар у ці дні – це помста за те, що Україна провела цей захід

5 вересня о 4:00 слідчий ФСБ запросив адвокатку Авамілєву для продовження слідчих дій. Через годину вона побачила свого підзахисного. Він розповів, що з ним робили силовики і вона назвала ці дії тортурами. 

«Він виглядав фізично і морально виснаженим. До нього застосовувалися жорсткі заходи психологічного впливу. Весь цей час він перебував у наручниках і з мішком на голові. Без води і їжі. Він не знав, де перебував, але розумів, що десь у підвалі. Пізно ввечері [4 вересня] його доставили в управління ФСБ», – розповіла Авамілєва.

Джеляла підозрюють у пособництві диверсії. Йому загрожує від 12 до 15 років ув’язнення.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова пише, що, з її джерел, до затриманих кримських татар застосовують тортури: «До них застосовуються незаконні методи слідства, психологічний і фізичний тиск». 

Вона посилається на повідомлення кримського управління МВС, начебто в Криму відбулося механічне пошкодження газопроводу в районі села Перевальне Сімферопольського району.

«Він (газопрвід - ДМ) забезпечував подачу газу чомусь саме до військової частини в Перевальному... "Пошкодження, можливо, сталося внаслідок протиправних дій невстановлених осіб". Зокрема, факт пошкодження газопроводу з інших джерел підтвердити не вдалося», – написала вона. 

Нагадаємо, що в окупованому Криму 4 вересня співробітники російської поліції і спецслужб затримали п'ятьох кримських татар: підприємця Ельдара Одаманова, братів Азіза і Асана Ахтемових, Шевкета Усеінова і ексзаступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла. Їм інкримінують диверсію або посібництво у ній. 

Згодом, намагаючись з'ясувати, де перебувають затримані, біля будівлі ФСБ в Сімферополі зібралися їхні родичі, адвокати та активісти об'єднання «Кримська солідарність» – загалом близько 60 людей. 40 з них поліція затримала.

Незаконні затримання та викрадення кримських татар засудили зокрема Туреччина та США.  

Фото: Наріман Джелял / Антон Наумлюк, «Ґрати»

в Криму відбулося механічне пошкодження газопроводу в районі села Перевальне Сімферопольського району (він забезпечував подачу газу чомусь саме до військової частини в Перевальному). З повідомлення кримського управління МВС:
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY