detector.media
23.07.2021 13:51
Комісія з журналістської етики не знайшла порушень у матеріалі «Заборони»
Комісія з журналістської етики не знайшла порушень у матеріалі «Заборони»
Гендиректор «Заборона Медіа» пояснив, що матеріал розмістили в розділі сайту, де редакція публікує історії, що не співзвучні з масовою культурою чи наражаються на безпідставну цензуру в ЗМІ і в соцмережах.

Комісія з журналістської етики 23 липня повідомила, що не знайшла порушень в матеріалі інтернет-видання «Заборона» «Усміхнені і добрі обличчя. Ігор Дудник – в "Рівні цензури"» від 27 вересня 2020 року.

«Публікація складається з 20 портретних фото осіб східно-азіатської зовнішності з замальованими очима. Кожне фото має підпис, що є рефлексією автора на певну реалію його життя у Китаї протягом трьох років та його спробою розвінчати міфи, що обвивають потенційний переїзд українців до Китаю», – йдеться в повідомленні.

На матеріал 5 травня 2021 року поскаржилася Каміла-Моніка Лі, яка вважала, що в матеріалі поширили мову ворожнечі щодо етнічних груп, які також проживають на території України або є громадянами України (пункт 15 Кодексу етики українського журналіста – ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання).

Генеральний директор організації «Заборона Медіа» Роман Степанович пояснив, що матеріал розмістили в розділі сайту, де редакція публікує історії, що не співзвучні з масовою культурою чи наражаються на безпідставну цензуру в ЗМІ і в соціальних мережах. Рубрика була створена для висловлення особистої думки без обмежень та містить художні проєкти з мінімальним втручанням з боку редакції.

За його словами, «Заборона» не вбачає в творах автора дискримінації щодо людей східно-азіатського регіону. «Матеріал містить особисту думку автора, який перебуваючи в Китаї протягом трьох років, скоріше сам відносився до національної меншини і міг відчувати дискримінацію щодо себе в чужій країні, що є основною темою його роботи. Написи на фотографіях не містять образливих висловлювань чи нецензурної лексики та несуть інформацію про те, що автор побачив під час життя в Китаї», – йдеться у відповіді «Заборони».

Комісія з журналістської етики погодилася з доводами редакції, що цей матеріал «радше рефлексія автора на свій досвід життя у Китаї».

«Ця робота є мистецькою і закликає читачів задуматися над тим, чи варто ідеалізувати потенційний переїзд до Китаю як до однієї зі світових супердержав, яка, втім, не гребує порушувати права людини. У цій мистецькій роботі Ігор Дудник провокує та висловлює думки, що можуть бути образливими для низки категорій читачів. Втім, Комісія вважає, що не кожна робота, яка ображає певну категорію населення, містить в собі розпалювання ворожнечі. Її контекст, а також відсутність намірів розпалювати ворожнечу Ігорем Дудником свідчать про відсутність мови ворожнечі у публікації, розміщеній інтернет-виданням "Заборона". Виходячи з цього, Комісія доходить висновку про відсутність порушень вимог пункту 15 Кодексу в цій публікації», – сказали в КЖЕ.

Крім того, у мистецьких матеріалах, що мають на меті підняття соціально важливої тематики та можуть провокувати певну категорію споживачів, Комісія рекомендує медіа:

Нагадаємо, наприкінці лютого 2021 року Нацрада звернулась до 4 каналу з проханням надати запис ефіру та свої пояснення щодо висловлювань ведучого Остапа Дроздова. Остап Дроздов в авторській програмі «Прямим текстом» назвав глядачів підсанкційних каналів «112 Україна», ZIK та NewsOne «дрібними амебами», «інфузоріями туфельками», «одноклітинними», «дрімучими неадекватними людьми», а глядачку, яка жалілась на закриття «каналів Медведчука» в ефірі каналу «Наш» – «старою дурною бабою».

Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд журналісту, телеведучому Остапу Дроздову за висловлювання про глядачів «каналів Медведчука». Національна рада з питань телебачення та радіомовлення, своєю чергою, винесла попередження та штраф у розмірі 114 тисяч гривень 4 каналу (юридична особа ТОВ «ТРК «Інтеррадіо») через наявність в ефірі ознак дискримінаційних висловлювань та мови ворожнечі.

Фото: Заборона 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY