Суд на 850 гривень оштрафував посадовця Волинської митниці, який напав на журналістів каналу «Аверс»

Суд на 850 гривень оштрафував посадовця Волинської митниці, який напав на журналістів каналу «Аверс»

20 Липня 2021
1901

Суд на 850 гривень оштрафував посадовця Волинської митниці, який напав на журналістів каналу «Аверс»

1901
Журналістка Марія Петручик каже, що від початку розслідування розуміла, що справу хочуть розвалити або зробити так, аби митник отримав мінімальне покарання.
Суд на 850 гривень оштрафував посадовця Волинської митниці, який напав на журналістів каналу «Аверс»
Суд на 850 гривень оштрафував посадовця Волинської митниці, який напав на журналістів каналу «Аверс»

Шацький районний суд Волинської області 15 липня 2021 року оштрафував на 850 гривень посадовця Волинської митниці Державної фіскальної служби Валерію Коцуру. Його визнали винним у порушенні ч.1 ст.171 Кримінального кодексу України – у перешкоджанні роботі журналістів телеканалу «Аверс».

«Двоє нападників проходили в справі як свідки, а головному фігуранту Олександру Марчуку інкримінували напад не на журналістів, а на цивільних осіб, у той час як його посібника Валерія Коцуру, який допомагав Марчуку відбирати камери і виштовхувати журналістів, судили саме за напад на представників преси, – пишуть «Волинські новини». – Олександр Марчук уникнув відповідальності, адже справу в його випадку закрили за строком давності, а Валерію Коцуру присудили 850 гривень штрафу».

У вироці суду йдеться, що Коцура «умисно, протиправно, з метою перешкоджання законній професійній діяльності журналістів ... почав створювати перепони щодо збирання, одержання, фіксації, поширення і зберігання інформації». Обвинувачений своєї провини не визнав та переконував, що не бачили у журналістів посвідчень. Натомість суд стверджує, що Коцура знав, що перешкоджав у зйомці саме журналістам.

«Ще два фігуранти справи Віктор Лончук та Володимир Пінчук взагалі ніде не проходили як співучасники, хоча теж шарпали журналістів та навіть погрожували їм фізичною розправою», – зазначається в повідомленні.

Журналістка Марія Петручик каже, що від початку розслідування розуміла, що справу хочуть розвалити або зробити так, аби митник отримав мінімальне покарання. «Це одразу стало зрозуміло, коли ми побачили кваліфікацію. Це стаття 125 Кримінального кодексу України – нанесення легких тілесних ушкоджень мені як приватній особі, а не як журналісту. Чомусь слідчі ДБР вперто не хотіли бачити, що побили насправді журналістів, а не приватних осіб. Тобто, я була при виконанні, а справу чомусь кваліфікували так ніби я не була журналісткою. Відомо, що стаття 125 передбачає менше покарання, ніж те, яке мали б призначити», – пояснила вона.

Вирок може бути оскаржений у Волинському апеляційному суді протягом 30 днів з дня його проголошення.

Нагадаємо, що 8 травня 2019 року у Волинській області напали на знімальну групу луцького телеканалу «Аверс», яка приїхала знімати день народження начальника пункту прикордонного пропуску «Ягодин» Олександра Оникійчука. Інцидент стався в ресторанно-готельному комплексі на березі озера Світязь у Шацькому районі Волинської області. За словами журналістки Марічки Петручик, гості святкування побили камеру, яка вже не вмикається, відібрали у водія водійське посвідчення. У самої журналістки відібрали телефон і журналістське посвідчення, їй пошкодили палець.  

Наступного дня поліція Волинської області повідомила, що розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів. Відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочинів передбачених ч. 1 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ч. 1 ст. 186 (відкрите викрадення чужого майна - грабіж) та ч. 1 ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.

8 серпня 2019 року слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру заступнику начальника відділу митного оформлення одного з митних постів Волинської митниці Державної фіскальної служби в завданні тілесних ушкоджень Марічці Петручик, журналістці луцького телеканалу «Аверс». У вересні 2019-го стало відомо, що до суду скерували обвинувальний акт щодо заступника начальника відділу митного оформлення одного з митних постів Волинської митниці Державної фіскальної служби, підозрюваного у завданні легких тілесних ушкоджень журналістці «Аверсу».

Фото: Волинські новини

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1901
Читайте також
07.11.2020 10:18
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
1 859
03.03.2020 13:00
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
1 680
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду