detector.media
17.07.2021 21:04
Білоруський кореспондент​ «Настоящего Времени» Роман Васюкович виїхав з країни
Білоруський кореспондент​ «Настоящего Времени» Роман Васюкович виїхав з країни
Він припускав, що якщо залишиться, то скоріш за все не уникне нових репресій проти журналістів.

Наразі білоруський кореспондент​ «Настоящего Времени» Роман Васюкович перебуває в Тбілісі. Про це він сам розповів в ефірі програми «Вечір». 

За його словами, йому дали зрозуміти, що якщо він не покине країну, то скоріш за все потрапить під репресії.

«Дуже складно стало працювати журналістам в Білорусі, це не секрет. І або опинитися у в'язниці, або їхати. Кілька тижнів назад я отримав чергову повістку до міліції. Я пішов разом з адвокатом у відділення – мені пощастило вийти з цього РУВС. Але мені дали зрозуміти, що стежать за моєю роботою, за мною в цілому, за мною як за кореспондентом «Настоящего Времени». Було очевидно, що якщо не виїду, то міг би опинитися в списку тих журналістів, які потрапили під репресії сьогодні. Одним словом, дали зрозуміти, що можна опинитися в СІЗО», – сказав він про свій від’їзд.

Нагадаємо, що у грудні 2020 року у Васюковича, який повернувся до Мінська з Києва, прикордонна служба Білорусі вилучила ноутбук та два примірники книги «Білоруський Донбас», які відправили на експертизу. Пізніше влада Білорусі визнала книгу «екстремістською». Однією з авторів книги є білоруська журналістка Катерина Андрєєва, яку у лютому 2021 року разом з колегою Дар'єю Чульцовою засудили до двох років колонії через стрім з акції протесту. 

24 лютого 2021 року стосовно Васюковича склали протокол за ч. 1 ст. 17.11 Кодексу про адміністративні правопорушення. Що саме у книзі є «екстремізмом» тоді Васюковичу не пояснили. Рішення по його адміністративній справі не ухвалено досі.

На початку квітня у мінській квартирі Васюковича правоохоронці провели обшуки.

6 липня суд Першотравневого району Мінська оштрафував його на 30 базових величин (870 білоруських рублів) за роботу без акредитації.

16 липня 2021 року білоруські правоохоронці провели масові обшуки у журналістів незалежних медіа в Гродно, Мінську та Гомелі. Обшуки проводились здебільшого у журналістів білоруської редакції «Радіо Свобода» та каналу «Белсат».

Зокрема, під час обшуків в офісі білоруської служби «Радіо Свобода» у Мінську правоохоронці виламали двері та вилучили в редакції майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані.

Також 16 липня правоохоронці затримали журналіста «Белсату» Ігоря Ілляша у справі про «масові заворушення». Цього дня білоруські силовики прийшли з обшуком до близько 30 журналістів, активістів та правозахисників. 

Фото: Роман Васюкович / «Радыё Свабода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY