Зеленський підписав закон, який забезпечує незалежність Нацради з питань телебачення і радіомовлення

Зеленський підписав закон, який забезпечує незалежність Нацради з питань телебачення і радіомовлення

17 Липня 2021
2981

Зеленський підписав закон, який забезпечує незалежність Нацради з питань телебачення і радіомовлення

2981
Закон впроваджує більш дієвий механізм призначення і звільнення членів Національної ради.
Зеленський підписав закон, який забезпечує незалежність Нацради з питань телебачення і радіомовлення
Зеленський підписав закон, який забезпечує незалежність Нацради з питань телебачення і радіомовлення

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення» № 1556-IX. 

Про це повідомив Офіс Президента. Згідно з нововведеннями, впроваджується більш дієвий механізм призначення і звільнення членів Національної ради (НРТР), який тепер забезпечує принцип незалежності діяльності державного регулятора.

Зокрема, прописується порядок подання кандидатур на посаду члена НРТР. Так, для більш прозорого призначення членів Нацради Президент України може створити конкурсну комісію для проведення відбору кандидатів на посади членів НРТР за своєю квотою та призначити їх своїм указом.

Також змінюється порядок і збільшується з 2 до 6 місяців термін, протягом якого Верховна Рада призначає членів НРТР за своєю квотою.

Крім того, документ уточнює вимоги щодо статусу членів НРТР, зокрема щодо терміну проживання в Україні, кваліфікації, володіння державною мовою. Також розширюється перелік обставин, які унеможливлюють призначення особи членом НРТР.

У законі також визначаються питання забезпечення і організації роботи НРТР, оплати праці її членів та дострокового припинення їх повноважень.

Закон набирає чинності з наступного дня після опублікування.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила закон про незалежність Нацради. Метою ухвалення законопроєкту є необхідність вироблення дієвої процедури призначення та припинення повноважень членів Національної ради, оскільки наявна процедура не може повноцінно гарантувати принцип незалежності та ефективних і прозорих механізмів діяльності державного регулятора. 

Одним із головних завдань пропонованих змін є урегулювання порядку подання кандидатур на посаду члена Національної ради.

члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики 10 лютого 2021 року розглянули проєкт закону №4107 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення» та рекомендували Верховній Раді прийняти його у другому читанні та в цілому.

Раніше Верховна Рада 15 грудня 2020 року прийняла проєкт №4107 за основу в першому читанні.

Законопроект розроблено на виконання міжнародних зобов’язань щодо імплементації у національне законодавство норм Директиви Європейського парламенту та Ради 2010/13/ЄС про аудіовізуальні медіа послуги від 10 березня 2010 року зі змінами, внесеними Директивою (ЄС) 2018/1808 від 14 листопада 2018 року в частині забезпечення незалежності державного регулятора в сфері телерадіомовлення.

Як писав ДМ, Комітет гуманітарної та інформаційної політики 11 листопада 2020 року  підтримав цей проєкт і рекомендував парламенту ухвалити його за основу. Члени комітету зазначали, що потребують доопрацювання й гендерні питання, запропонований порядок звітності Нацради перед суб’єктами призначення – Верховною Радою та Президентом України та прийняття рішень за результатами розгляду звіту, а також порядок оплати праці членів Нацради. Комітет підтримав вилучення норм, якими було призупинено проведення конкурсів.

Фото: Офіс президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2981
Читайте також
15.07.2021 14:27
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 464
15.07.2021 13:56
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 000
15.07.2021 12:34
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 182
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду