У Мінську суд розгляне апеляцію на вирок журналісток «Белсату»

У Мінську суд розгляне апеляцію на вирок журналісток «Белсату»

23 Квітня 2021
921

У Мінську суд розгляне апеляцію на вирок журналісток «Белсату»

921
Андрєєву та Чульцову засудили до двох років колонії загального режиму.
У Мінську суд розгляне апеляцію на вирок журналісток «Белсату»
У Мінську суд розгляне апеляцію на вирок журналісток «Белсату»

Мінський міський суд 23 квітня о 10:00 розпочне розгляд апеляційної скарги на вирок журналісток телеканалу «Белсат» Катерини Андрєєвої та Дарини Чульцової, яких засудили до двох років в'язниці. Про це повідомив канал.

Як писав ДМ, 18 лютого 2021 року Фрунзенський районний суд Мінська засудив журналісток каналу «Белсат» Катерину Андрєєву та Дарину Чульцову до двох років колонії загального режиму. Після оголошення вироку журналістки заявили, що справи проти них мають політичну мотивацію. Катерина Андрєєва вимагала звільнити не тільки її та Чульцову, а й усіх політичних в'язнів. 17 березня журналісток перевели з СІЗО № 1 на Володарського в Мінську до в’язниці, розташованої в Жодіно.

Заступник директора білоруського телеканалу «Белсат» Олексій Диковицький у коментарі «Детектору медіа» сказав, що вирок Катерині Андрєєвій та Дарині Чульцовій – це показовий процес, метою якого є спроба «закрити рота» усім незалежним журналістам, щоб вони «не псували картинку владі». Його оскаржать щойно отримають рішення суду. 

Телеканал «Белсат» закликав журналістів з Європейського Союзу, США та всього демократичного світу проявити солідарність з білоруськими колегами та висвітлювати історію ув’язнення журналісток.

США запровадили візові обмеження проти 43 громадян Білорусі після ув'язнення журналісток телеканалу «Белсат» та проведення масових обшуків у представників преси і правозахисників

Нагадаємо, 15 листопада 2020 року журналісток «Белсату» Катерину Андрєєву (Бахвалову) та Дарину Чульцову затримали під час прямого ефіру в Мінську, коли вели репортаж про протест після смерті Романа Бондаренка, якому зламали череп, коли він намагався завадити злочинцям, які знищували патріотичну символіку у його дворі.

Спершу журналісток засудили до семиденного тримання під вартою за «участь у незаконних зборах». Однак пізніше проти них порушили кримінальну справу, звинувативши «в організації діяльності, яка грубо порушувала громадський порядок». 20 листопада 2020 року в Мінську Катерину Андрєєву та Дарину Чульцову арештували на два місяці (до 20 січня 2021 року). 

Білоруська асоціація журналістів 23 листопада закликала владу країни відпустити Катерину Андрєєву та Дарину Чульцову й припинити кримінальне переслідування. Правозахисники визнали журналісток політв'язнями.

У січні 2021 року Слідчий комітет Білорусі відмовився звільнити Катерину Андрєєву та Дарину Чульцову. 13 січня заступник директора білоруського телеканалу «Белсат» Олексій Диковицький повідомив, що слідчі завершили розслідування в кримінальній справі проти Катерини Андрєєвої і Дарини Чульцової. Суд Фрунзенського району Мінська призначив на 9 лютого 2021 року розгляд справи журналісток.

9 лютого суд допитав журналісток Катерину Андрєєву та Дарину Чульцову. Остання надавати показання відмовилася, тому суддя зачитав її показання із матеріалів справи. Пані Андрєєва назвала арешт і суд «помстою спецслужб». Журналістки вину не визнали. 

Фото: Белсат

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
921
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду