Депутат пропонує заборонити вислови, що заперечують воєнну агресію Росії та окупацію

Депутат пропонує заборонити вислови, що заперечують воєнну агресію Росії та окупацію

7 Жовтня 2020
3129
7 Жовтня 2020
13:50

Депутат пропонує заборонити вислови, що заперечують воєнну агресію Росії та окупацію

3129
Народний депутат Олег Дунда пропонує протидіяти інформаційній війні на телебаченні та радіо шляхом розширення повноважень Нацради та кримінальною відповідальністю.
Депутат пропонує заборонити вислови, що заперечують воєнну агресію Росії та окупацію
Депутат пропонує заборонити вислови, що заперечують воєнну агресію Росії та окупацію

5 жовтня народний депутат із фракції «Слуга народу» Олег Дунда зареєстрував у парламенті законопроєкт №4188 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо протидії інформаційній війні», яким пропонує заборонити поширювати на телебаченні та радіо вислови, які містять заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації, окупації нею частини території України та ведення нею гібридної війни проти України.

За перше таке порушення з боку мовника Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має карати його штрафом у розмірі 25% ліцензійного збору. Водночас мовник не нестиме відповідальності, якщо ці вислови транслювалися в прямому ефірі у репліках учасників (гостей) програм, а працівники телерадіокомпанії робили щось, щоб припинити це порушення в прямому ефірі.

Автор також хоче змінити норму закону, за якою Нацрада звертається до суду щодо анулювання ліцензій порушників. Чинна норма передбачає: якщо порушення не були усунені після застосування санкції у вигляді стягнення штрафу, Національна рада звертається до суду з позовом про анулювання ліцензії на мовлення телерадіоорганізації або анулювання ліцензії провайдера програмної послуги. Депутат пропонує, щоб Нацрада зверталася до суду щодо анулювання ліцензії, якщо порушення не були усунені протягом місяця після штрафу, а також у разі повторного стягнення штрафу за те саме порушення. 

Автор законопроєкту звертає увагу, що Україна перебуває в стані гібридної війни з Російською Федерацією з 2014 року, а інструментарію для боротьби з російськими впливами на український медійний та інформаційний простір, що існує на сьогодні, не вистачає для ефективної протидії російській пропаганді та трансляції її повідомлень українськими медіа. «Санкції, які може накладати регулятор у сфері медіа в Україні – Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення – часто виявляються неефективними, оскільки не призводить до усунення порушень законодавства у контенті, що транслюється», – зазначається в пояснювальній записці до проєкту.

Олег Дунда також пропонує внести зміни до Кримінального кодексу України – це передбачено його іншим законопроєктом № 4189). А саме – додати статтю 436-2 «Публічне заперечення факту збройної агресії Російської Федерації і тимчасової окупації частини території України».

Публічне заперечення воєнної агресії Росії, окупації частини території України й ведення гібридної війни, а також виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням він пропонує карати штрафом від 51 тис. до 170 тис. грн або позбавленням волі до п'яти років. За повторний такий злочин або за злочин, вчинений представником влади, або з використанням ЗМІ Олег Дунда пропонує до п'яти років тюрми.

Нагадаємо, результати всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного на замовлення ГО «Детектор медіа» фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно із соціологічною службою Центру Разумкова показали, що 60% українців вважають, що війну на Донбасі почала Росія. Кожен п’ятий опитаний переконаний, що війну почали український уряд та олігархи. Не визначилися з відповіддю 18%.

Станом на лютий 2019 року 48,5% українців вважали, що війну першими почали сепаратисти і Росія, 17% – що Україна, а 35% не могли визначитися щодо питання, хто першим почав війну.

Фото: Reuters

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3129
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду