У Києві пікетували канал «Наш»

У Києві пікетували канал «Наш»

4 Лютого 2021
6286

У Києві пікетували канал «Наш»

6286
Під час акція правоохоронці затримали чотирьох протестувальників.
У Києві пікетували канал «Наш»
У Києві пікетували канал «Наш»

У Києві 4 лютого пікетували телеканал «Наш», учасники акції вимагали закриття каналу.

Організаторами акції виступили «Основа майбутнього» (молодіжне крило руху «Суспільство майбутнього», колишньої С14), «Сокіл» (молодіжне крило «Свободи»), «Правий сектор» та «Спілка ветеранів війни з Росією». «Влада зробила перший невпевнений крок з очищення інформаційного простору від московсько-медвечукської антиукраїнської пропаганди, не "помічаючи" всіх агентів впливу Кремля», – писали організатори в анонсах акції.

«Наш» транслював акцію у прямому ефірі. До протестувальників вийшли ведучі та знімальні групи каналу, які запросили лідерів акції до студії обговорити ситуацію, але ті відмовилися. Під час протесту відбулися перепалки між учасниками акції й виконавчим продюсером телеканалу «Наш» Миколою Бугою та ведучим Максом Назаровим, у одного з кореспондентів забрали мікрофон.

Працівники каналу також винесли активістам відра з рибою. Учасників акції це обурило.

Крім того, між активістами й правоохоронцями сталися сутички, унаслідок яких затримали чотирьох пікетувальників. «Біля одного з телеканалів на вулиці Жилянській зібралася група громадян для проведення акції. <…> Однак окремі учасники заходу не відреагували на законні вимоги та попередження правоохоронців і вдалися до протиправних дій. У результаті чотирьох учасників доставили до територіального управління поліції», – повідомило Міністерство внутрішніх справ.

Як писав ДМ, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сказав, що надані Службою безпеки України матеріали, які лягли в основу рішення РНБО про санкції, є цілком достатніми та вичерпними. Його радник Зорян Шкіряк розповів, що МВС отримує інформація про можливі силові провокації, розпалювання ворожнечі та громадянські протистояння через блокування телеканалів. Відомство застерегло ймовірних ініціаторів та організаторів цих провокацій.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

З 19 членів ради 17 проголосували «за» санкції, один був відсутній, спікер парламенту Дмитро Разумков – утримався. Він вважає, що відповідальних за співпрацю з РФ та фінансування тероризму мають карати згідно з законодавством. Натомість санкції, на його думку, запроваджують проти осіб, яких не можуть притягнути до відповідальності перед українським судом. 

Власник медіахолдингу «Новини» Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. Він піде в українські та європейські суди оскаржувати це рішення РНБО. У заяві каналів групи «Медведчука», що з’явилась на сайті «112 Україна», рішення РНБО називають «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ». Канали, йдеться в заяві, «намерены бороться за свое право вещать для украинцев, доносить правду до граждан и быть в эфире». Однак автори заяви не уточнили, про які методи боротьби йдеться.

Президент Володимир Зеленський та голова Служби безпеки України Іван Баканов вважають заборону каналів групи «Медведчука» — боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності, а також кроком у боротьбі з російською гібридною агресією. Чому закриття каналів Медведчука — це не наступ на свободу слова читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Пан Зеленський обговорив з керівниками каналів ICTV, «Інтер», «1+1», «Україна» рішення РНБО про санкції. Вони дійшли згоди, що санкції є інструментом глобальної боротьби з дезінформацією та не мають нічого спільного з питанням свободи слова та незалежності ЗМІ. Він також обговорив санкції РНБО з послами країн «Великої сімки» та Європейського Союзу в Україні.

Секретар РНБО Олександр Данілов заявив, що в Україні працює багато антиукраїнських телеканалів і РНБО буде вводити санкції щодо них після отримання відповідних документів. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сказав, що надані Службою безпеки України матеріали, які лягли в основу рішення РНБО про санкції, є цілком достатніми та вичерпними. Дмитро Разумков розповів, що представники спецслужб не надали додаткової інформації для ознайомлення під час засідання РНБО. Пан Данілов уточнив, що частина документів про фінансування телеканалів засекречена. 

4 лютого перший заступник голови Національної ради з питань телерадіомовлення Валентин Коваль повідомив, що в усіх регіонах України провайдери вимкнули телеканали «112 Україна», ZIK і NewsOne – як на супутнику, так і в кабелі. Регулятор контролює виконання рішення РНБО, оскільки це зона відповідальності Нацради. Телеканали продовжують транслювати свої ефіри на YouTube. Міністерство культури та інформаційної політики раніше повідомило, що направить до компанії запит з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

Фото: Основа майбутнього, Правий сектор та Євген Мураєв / Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6286
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Твою же ...
1147 дн. тому
До Правда 18:13, легально ці чорнороті не можуть працювати, провокувати людей і користуватись журналістським посвідченням, яке дає право доступу до інформації(штраф за ненедання і перешкоджання) а також носити зброю.
Твою же ...
1147 дн. тому
Поліція далі замість затримувати пропагандистів Путіна затримує українців-протестувальників? Не здивуюсь коли РНБО введе санкції проти поліції.
Правда
1148 дн. тому
Лучше бы каналы Порошенко закрыли, вот где точно разжигание ненависти происходит. А эти каналы просто вещают, никто их не слушает.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду