Секретар РНБО відповів IFJ і EFJ: Чи можливою була робота під час Другої світової війни філій фашистських газет і радіо

Секретар РНБО відповів IFJ і EFJ: Чи можливою була робота під час Другої світової війни філій фашистських газет і радіо

4 Лютого 2021
2459

Секретар РНБО відповів IFJ і EFJ: Чи можливою була робота під час Другої світової війни філій фашистських газет і радіо

2459
Данілов уточнив, що одним із знарядь гібридної зброї Росії в боротьбі проти України є телевізійні ресурси, які фактично фінансує РФ через афілійованих політиків.
Секретар РНБО відповів IFJ і EFJ: Чи можливою була робота під час Другої світової війни філій фашистських газет і радіо
Секретар РНБО відповів IFJ і EFJ: Чи можливою була робота під час Другої світової війни філій фашистських газет і радіо

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов сказав, що розуміє стурбованість Міжнародної та Європейської федерації журналістів, які засудили санкції проти «каналів Медведчука» та назвали їх «позасудовою і політично вмотивованою забороною». Він нагадав їм, що в Україні вже сім років триває війна та порадив ретельно вивчити контент телеканалів «112 Україна», ZIK і NewsOne. Про це він написав 4 лютого в Facebook.

Генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ентоні Белланжер сказав, що в умовах демократії є неприйнятною «вибіркова і політично вмотивована заборона». Генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Ґутьєррес додав, що «заборони повинні застосовуватися лише у дуже виняткових обставинах». Йому здається очевидним, що рішення РНБО та президент Володимира Зеленського «не відповідає міжнародно-правовим стандартам щодо свободи вираження поглядів та ЗМІ».

Пан Данілов на ці заяви відповів: «Україна вже сім років живе в таких надзвичайних умовах, назва яким – війна. Війна, яку веде проти нашої країни Росія, використовуючи, зокрема, всі технології інформаційної війни, які жодним чином "не відповідають міжнародно-правовим стандартам", на необхідність дотримання яких нам вказують».

Він закликав IFJ и EFJ «не робити поверхневі оцінки і стандартні заяви», а розібратися в суті та провести аналіз контенту телеканалів «112 Україна», ZIK і NewsOne на відповідність світовим журналістським стандартам об’єктивності і неупередженості.

Секретар РНБО уточнив, що одним із знарядь гібридної зброї Росії в боротьбі проти України є телевізійні ресурси, які фактично фінансує РФ через афілійованих політиків. «Чи можлива була би робота у Великій Британії і США під час Другої світової війни філій фашистських газет і радіостанцій? Їх закриття також було би розцінено, як напад на "свободу слова"?», – додав він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

З 19 членів ради 17 проголосували «за» санкції, один був відсутній, спікер парламенту Дмитро Разумков – утримався. Він вважає, що відповідальних за співпрацю з РФ та фінансування тероризму мають карати згідно з законодавством. Натомість санкції, на його думку, запроваджують проти осіб, яких не можуть притягнути до відповідальності перед українським судом. 

Власник медіахолдингу «Новини» Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. Він піде в українські та європейські суди оскаржувати це рішення РНБО. У заяві каналів групи «Медведчука», що з’явилась на сайті «112 Україна», рішення РНБО називають «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ». Канали, йдеться в заяві, «намерены бороться за свое право вещать для украинцев, доносить правду до граждан и быть в эфире». Однак автори заяви не уточнили, про які методи боротьби йдеться.

Президент Володимир Зеленський та голова Служби безпеки України Іван Баканов вважають заборону каналів групи «Медведчука» — боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності, а також кроком у боротьбі з російською гібридною агресією. Чому закриття каналів Медведчука — це не наступ на свободу слова читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Пан Зеленський обговорив з керівниками каналів ICTV, «Інтер», «1+1», «Україна» рішення РНБО про санкції. Вони дійшли згоди, що санкції є інструментом глобальної боротьби з дезінформацією та не мають нічого спільного з питанням свободи слова та незалежності ЗМІ. Він також обговорив санкції РНБО з послами країн «Великої сімки» та Європейського Союзу в Україні.

Секретар РНБО Олександр Данілов заявив, що в Україні працює багато антиукраїнських телеканалів і РНБО буде вводити санкції щодо них після отримання відповідних документів. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сказав, що надані Службою безпеки України матеріали, які лягли в основу рішення РНБО про санкції, є цілком достатніми та вичерпними. Дмитро Разумков розповів, що представники спецслужб не надали додаткової інформації для ознайомлення під час засідання РНБО. Пан Данілов уточнив, що частина документів про фінансування телеканалів засекречена. 

4 лютого перший заступник голови Національної ради з питань телерадіомовлення Валентин Коваль повідомив, що в усіх регіонах України провайдери вимкнули телеканали «112 Україна», ZIK і NewsOne – як на супутнику, так і в кабелі. Регулятор контролює виконання рішення РНБО, оскільки це зона відповідальності Нацради. Телеканали продовжують транслювати свої ефіри на YouTube. Міністерство культури та інформаційної політики раніше повідомило, що направить до компанії запит з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

Фото: Олексій Данілов / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2459
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду