Комітет свободи слова звернеться до Єрмака і Шмигаля з проханням акредитовувати на заходи влади максимум ЗМІ

Комітет свободи слова звернеться до Єрмака і Шмигаля з проханням акредитовувати на заходи влади максимум ЗМІ

28 Січня 2021
1540

Комітет свободи слова звернеться до Єрмака і Шмигаля з проханням акредитовувати на заходи влади максимум ЗМІ

1540
Комітет розглянув скаргу «Шарій.net» щодо відмови в акредитації зазначеному агентству на заходи, які проводять Офіс президента, Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки, Національна поліція та інші.
Комітет свободи слова звернеться до Єрмака і Шмигаля з проханням акредитовувати на заходи влади максимум ЗМІ
Комітет свободи слова звернеться до Єрмака і Шмигаля з проханням акредитовувати на заходи влади максимум ЗМІ

Комітет свободи слова на черговому засіданні 27 січня 2021 року, розглянувши звернення працівниці інформаційного агентства «Шарій.net» Нелі Керечанин щодо відмови в акредитації зазначеному агентству на заходи, які проводять Офіс президента, МВС, СБУ та Нацполіція, вирішив надіслати два звернення на адресу глави ОПУ Андрія Єрмака та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Таку пропозицію голови комітету Нестора Шуфрича підтримали троє членів комітету. Про це йдеться на сайті комітету.

«Пропоную надіслати від Комітету свободи слова звернення на Єрмака і Шмигаля, як приклад там зазначити  "Шарій.net", щоб вони максимально сприяли акредитації. І пояснювали причини відмов. І якщо наступного разу їх ("Шарій.net" – ДМ) викреслять, то ми будемо більш жорстко реагувати», – сказав Шуфрич.

За словами Нелі Керечанин, у їхньому виданні помітили, що з травня 2020 року їхніх журналістів систематично не акредитують на заходи Офісу президента, Міністерства внутрішніх справ, Кабміну. «З акредитацією до Верховної Ради проблем немає. Торік була пресконференція Володимира Зеленського, нас акредитували. І тоді в суспільстві виражали дуже багато протестних настроїв, чому нас акредитували, а решту ЗМІ ні. І після цього ми спостерігаємо таку тенденцію, що нас не пускають. Ми подаємо постійно запити на акредитацію, на них не приходять відповіді у зазначений законом термін. Прошу ваш Комітет вжити заходів в межах ваших повноважень. Можливо надіслати відповідні запити, щоб офіційні органи пояснили, чому відбувається незрозуміла селекція при відборі акредитованих ЗМІ. Розуміємо, що COVID вплинув, але навіть якщо ми телефонуємо одними з перших нам постійно говорять, що немає місць. Вважаємо це нелогічним», – сказала вона, додавши, що й «Укрзалізниця» не пускає їх на заходи і не відповідає на запити.

Члени комітету Сергій Швець і Тетяна Циба поцікавилися, чому в інших медіа таких проблем не виникає, а лише у видань, пов’язаних з політиком Шарієм. Можливо не все гаразд з дотриманням професійних стандартів і етики журналіста, запитали вони. Також Сергій Швець констатував, що у скаржниці немає доказів відмови у акредитації.

На думку Сергія Швеця видання, пов’язані з Шарієм, в тому числі і «Шарій.net»,  зловживають своєю позицією, що стосується ЗМІ, і тими можливостями, які надає їм статус журналіста. «Бо ледь не щозасідання ми розглядаємо скарги видань Шарія. Такі скарги не приходять ні від "Української правди", LB.ua, "1+1", "Інтера", 5-го каналу, "Прямого"», – сказав він.

Тетяна Циба уточнила, що у зверненнях Комітет має також закликати журналістів дотримуватися професійних стандартів.

Нагадаємо, 20 жовтня 2020 року Комітет Верховної Ради з питань свободи слова вирішив позбавити 19 інтернет-видань, агентств і газет акредитації в парламенті, бо вони «не висвітлюють діяльність Верховної Ради». З такою ініціативою до Комітету звернулася пресслужба Апарату Верховної Ради. Комітет з питань свободи слова рекомендував припинити акредитацію, а вже пресслужба припинила акредитацію.

Згідно з протоколом засідання Комітету з питань свободи слова, позбавити акредитації хотіли: інтернет-видання «Politmarket.Info», інтернет-видання «Mind.kiev.ua», газету «Патріот плюс патріот», інтернет-видання «ВД Панорама», інтернет-видання «Правова інформатика», інтернет-видання «Ю-Контрол Медіа», інтернет видання «Слідство. Інфо», агентство «АУРБ "Фалькон"», агентство «Стоп Корупції ТВ», інформаційне агентство «МСГК Інфо», агентство «Косатка Медіа», агентство «Журналісти проти корупції», агентство «Громадське телебачення Донбасу», агентство «Агентство промислової політики», журнал «Час Перших», журнал «Доброволець України», газету «Ник Вести», газету «Схід та захід разом», газету «Слово Патріота», газету «Життя Авто Євро Сили», газету «Ветеранська правда», агентство «Руська Правда».

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков доручив пресслужбі Апарату ВР переглянути рішення щодо позбавлення акредитації у парламенті низки ЗМІ. 28 жовтня у Комітеті свободи слова пообіцяли поновити акредитацію в Раді журналістам, яких її «випадково позбавили».

Ввечері 28 жовтня керівниця пресслужби Апарату Верховної Ради Ірина Кармелюк повідомила, що рішення про позбавлення представників 19 медіа акредитації в парламенті скасували. Наступного дні вона сказала, що пресслужба Верховної Ради припиняє практику позбавлення журналістів акредитації в парламенті.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав негайно скасувати рішення щодо масового позбавлення акредитації у Верховній Раді редакцій 19 українських медіа та притягнути до дисциплінарної відповідальності працівників пресслужби Апарату Верховної Ради. У цьому рішенні члени Медіаруху вбачають цензуру. У Національній суспільній телерадіокомпанії України засудили позбавлення акредитації у Верховній Раді всіх журналістів агенції «Слідство.Інфо» і вважають це тиском на роботу журналістів та наступом на свободу слова в Україні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1540
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду