Медіарух вимагає відповідальності для тих, хто позбавив акредитації журналістів у Верховній Раді

Медіарух вимагає відповідальності для тих, хто позбавив акредитації журналістів у Верховній Раді

28 Жовтня 2020
1934

Медіарух вимагає відповідальності для тих, хто позбавив акредитації журналістів у Верховній Раді

1934
Члени Медіаруху вбачають у цьому цензуру та перешкоджання професійній діяльності журналістів.
Медіарух вимагає відповідальності для тих, хто позбавив акредитації журналістів у Верховній Раді
Медіарух вимагає відповідальності для тих, хто позбавив акредитації журналістів у Верховній Раді

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» вимагає негайно скасувати рішення щодо масового позбавлення акредитації у Верховній Раді редакцій 19 українських медіа та притягнути до дисциплінарної відповідальності працівників пресслужби Апарату Верховної Ради.

У рішенні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та пресслужби Апарату Верховної Ради щодо позбавлення медіа акредитації в парламенті члени Медіаруху вбачають цензуру.

Медіарух вимагає від правоохоронних органів негайно порушити кримінальне провадження за статтею 171 Кримінального кодексу України, оскільки таке позбавлення редакцій акредитації є перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів.

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви Медіаруху:

Заява

Ми, члени Медіаруху «Медіа за усвідомлений вибір», журналісти і представники медійних організацій, обурені рішеннями Апарату Верховної Ради України та Комітету ВРУ з питань свободи слова, які всупереч законодавству позбавили акредитації 19 українських медіа. Зокрема, акредитацію забрали у «Слідства.інфо», «Громадського телебачення Донбасу», «Никвести» та низки інших медіа.

Акредитацію редакцій було припинено як таку, що не відповідає меті: «Для всебічного, об'єктивного та збалансованого висвітлення журналістами, технічними працівниками засобів масової інформації діяльності Верховної Ради України».

Звертаємо увагу, що оцінювання держорганом «всебічності, об'єктивності та збалансованості» висвітлення діяльності цього органу в журналістських матеріалах є конфліктом інтересів, а позбавлення акредитації за зміст таких матеріалів – має ознаки незаконного впливу на зміст поширюваної інформації, тобто ознаки цензури.

Крім того, законодавство України не ставить питання акредитації журналіста чи ЗМІ в залежність від кількості матеріалів, які журналіст створює щодо цього суб’єкта владних повноважень, а також не вимагає від журналістів обов’язкового звітування про матеріали, створені про орган влади, що акредитував такого журналіста.

Ще одне відверте порушення законодавства України полягає в тому, що акредитації було позбавлено цілі редакції, а не окремих журналістів.

Ми вбачаємо ознаки прямої цензури в рішенні Комітету ВР з питань свободи слова та в діях пресслужби ВР, які призвели до відмови редакціям в акредитації.

Вимагаємо від керівництва парламенту притягнути до дисциплінарної відповідальності працівників пресслужби Апарату Верховної Ради, які ініціювали та документально оформили таке незаконне рішення щодо акредитації.

Вимагаємо від правоохоронних органів негайно порушити кримінальне провадження за статтею 171 Кримінального кодексу України, оскільки таке позбавлення редакцій акредитації є також перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів.

Ми вимагаємо від Комітету ВР з питань свободи слова негайно провести засідання і скасувати ганебне та протизаконне рішення щодо масового позбавлення акредитації редакцій українських ЗМІ.

Закликаємо колег-журналістів, які поділяють обурення перешкоджанням діяльності ЗМІ та їхній можливості доносити до суспільства важливу інформацію, доєднатися до публічного протесту.

Звернення підписали:
МедіаРух «Медіа за усвідомлений вибір»
Інститут масової інформації
«Детектор медіа»
Центр прав людини Zmina
Інститут розвитку регіональної преси
Тетяна Трощинська, головна редакторка «Громадського радіо»
Світлана Єременко, виконавча директорка Інституту демократії ім. Пилипа Орлика
Гайгисиз Гелдієв, старший партнер в Jnomics media

Звернення відкрите для підписання. Для цього необхідно звернутись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA:Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina та інші організації, окремі журналісти — загалом понад 70 учасників. Вступити до Медіаруху або підтримати його можна, звернувшись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Нагадаємо, 20 жовтня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова вирішив позбавити 19 інтернет-видань, агентств і газет акредитації в парламенті, бо вони «не висвітлюють діяльність Верховної Ради». З такою ініціативою до Комітету звернулася пресслужба Апарату Верховної Ради. Комітет з питань свободи слова рекомендував припинити акредитацію, а вже пресслужба припинила акредитацію.

Згідно з протоколом засідання Комітету з питань свободи слова, позбавити акредитації хотіли: інтернет-видання «Politmarket.Info», інтернет-видання «Mind.kiev.ua», газету «Патріот плюс патріот», інтернет-видання «ВД Панорама», інтернет-видання «Правова інформатика», інтернет-видання «Ю-Контрол Медіа», інтернет видання «Слідство. Інфо», агентство «АУРБ "Фалькон"», агентство «Стоп Корупції ТВ», інформаційне агентство «МСГК Інфо», агентство «Косатка Медіа», агентство «Журналісти проти корупції», агентство «Громадське телебачення Донбасу», агентство «Агентство промислової політики», журнал «Час Перших», журнал «Доброволець України», газету «Ник Вести», газету «Схід та захід разом», газету «Слово Патріота», газету «Життя Авто Євро Сили», газету «Ветеранська правда», агентство «Руська Правда».

Народна депутатка від «Слуги народу», член Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба пообіцяла швидко поновити акредитацію до Верховної Ради журналістам, яких її «випадково позбавили». Вона вважає, що в цій ситуації винна пресслужба Апарату Верховної Ради. За її словами, Комітет з питань свободи слова не знав, які ЗМІ рекомендує позбавити акредитації.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков доручив пресслужбі Апарату ВР переглянути рішення щодо позбавлення акредитації у парламенті низки ЗМІ.

5 жовтня голова Верховної Ради Дмитро Разумков змінив порядок допуску журналістів до парламенту: їх пускатимуть за постійною карткою акредитації та разовою перепусткою. Зайти до ВР зможуть не більше 120 працівників ЗМІ. Керівниця пресслужби Апарату Верховної Ради Ірина Кармелюк каже, що зараз у парламенті акредитовано 2934 людини від 512 ЗМІ. За її словами, у звичайний пленарний день у ВР працює до 60 працівників ЗМІ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1934
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду