ЄСПЛ визнав Україну відповідальною за порушення прав Ігоря Луценка та вбивство Юрія Вербицького

ЄСПЛ визнав Україну відповідальною за порушення прав Ігоря Луценка та вбивство Юрія Вербицького

22 Січня 2021
2511

ЄСПЛ визнав Україну відповідальною за порушення прав Ігоря Луценка та вбивство Юрія Вербицького

2511
Ігорю Луценку держава має виплатити 19 тисяч євро, а Сергію Вербицькому – 25 тисяч євро.
ЄСПЛ визнав Україну відповідальною за порушення прав Ігоря Луценка та вбивство Юрія Вербицького
ЄСПЛ визнав Україну відповідальною за порушення прав Ігоря Луценка та вбивство Юрія Вербицького

Європейський суд з прав людини 21 січня 2021 року оприлюднив рішення в п’яти справах Майдану, зокрема – у справі «Луценко і Вербицький проти України» щодо викрадення активіста Євромайдану та блогера Ігоря Луценка і вбивства іншого активіста, львівського фотографа Юрія Вербицького. Про це повідомила ГО «Адвокатська дорадча група» – об’єднання адвокатів, що займається справами Майдану, адвокати родичів Героїв Небесної Сотні.   

«Європейський суд також вважає встановленим, що викрадення і тортури І. Луценка і Ю. Вербицького було вчинено або по інструкції правоохоронців, та/або під їхнім контролем. Або щонайменше за їхньої згоди і сприяння. Відповідно до ст. 3 Конвенції Україною порушено також і в матеріальному аспекті. Приймаючи це до уваги, відповідальність за смерть Вербицького також лежить на державі-відповідачі», – йдеться в повідомленні.

Скарги до ЄСПЛ подали Сергій Вербицький, брата вбитого фотографа, та Ігор Луценко. Їх інтереси представляли адвокатки Євгенія Закревська та Юлія Науменко.

Суд вирішив, що були порушені права заявників, передбачені Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод: заборона катування, право на життя, свобода зібрань та об'єднання, право на свободу та особисту недоторканність

Активісту, блогеру та колишньому народному депутату Ігорю Луценку держава має виплатити 19 тисяч євро (3000 євро як відшкодування матеріальної шкоди та 16 тисяч євро як відшкодування моральної шкоди); Сергію Вербицькому – 25 тисяч євро як відшкодування моральної шкоди.

Пан Луценко у коментарі «Радіо Свобода» сказав, що це рішення є «перш за все моральною сатисфакцією». Він додав, що наразі немає жодного вироку українських судів щодо «майданівських справ», щодо викрадення та вбивства Юрія Вербицького. «Міжнародний суд підтвердив, що Україна порушує права потерпілих. Зараз це рішення можна використати як інструмент для притягнення до відповідальності тих слідчих, прокурорів, які свідомо саботували "справи Майдану" і робили все, щоб заблокувати цей процес», – розповів він.

Рішення ЄСПЛ виніс у справах «Шморгунов та інші проти України», «Луценко й Вербицький проти України», «Кадура і Смалій проти України», «Дубовцев та інші проти України», «Воронцов та інші проти України».

Нагадаємо, у ніч на 21 січня 2014 року активістів Євромайдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького викрали з Олександрівської клінічної лікарні Києва. Після цього потерпілих катували, а потім кинули в лісі. Від завданих травм і переохолодження Юрій Вербицький помер, Ігорю Луценку вдалося врятуватись. Чотирьом особам висунили обвинувачення в участі в складі злочинної групи та викраденні активістів. Один підозрюваний зараз на свободі, троє інших – під вартою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2511
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду