Денис Бігус прокоментував рішення суду щодо Семочка: «Як тільки наша апеляція дійде до суду, провадження призупинять»

Денис Бігус прокоментував рішення суду щодо Семочка: «Як тільки наша апеляція дійде до суду, провадження призупинять»

12 Листопада 2020
3361
12 Листопада 2020
19:00

Денис Бігус прокоментував рішення суду щодо Семочка: «Як тільки наша апеляція дійде до суду, провадження призупинять»

3361
Рішення суду вступило в силу 12 листопада, тоді ж Київський апеляційний суд прийняв до розгляду скарги ТРК «Люкс» та Bihus.info, але рахунки журналістів вже заблоковано.
Денис Бігус прокоментував рішення суду щодо Семочка: «Як тільки наша апеляція дійде до суду, провадження призупинять»
Денис Бігус прокоментував рішення суду щодо Семочка: «Як тільки наша апеляція дійде до суду, провадження призупинять»

Bihus.Info повідомив, що суд за позовом  Сергія Семочка про захист честі, гідності й ділової репутації та спростування недостовірної інформації проти журналістів проєкту Bihus.info Лесі Іванової та Дениса Бігуса, редакторки UAportal Валерії Куценко та телерадіокомпанії «Люкс» (24 канал) виніс рішення на користь позивача, не спростувавши при цьому жодного факту з розслідування.

Справу розглядали близько року, однак влітку суддя звільнився і її передали іншому –Юрію Мазуру, який у вересні й задовольнив вимоги колишнього посадовця. Зокрема, він не прийняв докази щодо майна та громадянства родичів, адже Сергій Семочко визнав родиною лише дружину й сина. 

«Цікаво, що всі докази, які стосуються громадянства і майна пасинка, падчерки і зятя Семочка – суд не спростував, а просто не прийняв як докази. Бо Семочко заявив, що класифікує людей як родичів тільки в юридичному значенні Сімейного кодексу, тому визнає родиною тільки дружину і сина, а решту – ні. Тобто інформація щодо їхнього громадянства і майна не була спростована, але суд спростував усі дані щодо них тільки тому, що Семочка не вважає їх родичами. При цьому, також виходить, що “за компанію” суд спростував інформацію і про дружину – хоча її Семочко членом родини визнав, а дані щодо її майна та паспорта підтверджуються українськими та російськими реєстрами відповідно», - повідомили в Bihus.Info.

Та додали, що суддя проголосив рішення 10 вересня, однак повний текст авторка сюжету Леся Іванова отримала від суду лише 16 жовтня, після чого у відведені законом сроки (30 днів) було подано апеляцію. Однак на той момент суддя Мазур вже видав виконавчий лист на примусове виконання рішення суду – спростувати і виплатити Семочку судові витрати. Тобто, суддя не дочекався ані апеляції, ані ознайомлення відповідача з рішенням суду, чим грубо порушив права відповідачів. На основі листа суду приватний виконавець арештував рахунки Дениса Бігуса та Лесі Іванової.

Генеральний директор ТРК «Люкс» Роман Андрейко сказав «Детектору медіа», що приватний виконавець рахунки медіа не арештував. Він також вважає, що дії судді виходять за межі повноважень. «Оскільки засідання було закритим, то ми можемо дізнатися про рішення лише, коли до нас приходить повідомлення про це рішення. Ми отримали повідомлення на цьому тижні. З нього ми дізналися, що ми нібито мали дізнатися про нього значно раніше – нібито ми вже про нього дізналися. Тоді терміни й все решта мають значення, якщо пропущено термін апеляційного оскарження – то виглядає ніби ми погодилися з рішенням суду», – розповів він.

Попри те, що Bihus.info та 24 канал подали апеляційну скаргу на рішення Голосіївського райсуду, воно вступило в силу 12 листопада. Керівник проєкту Bihus.info розповів у коментарі «Детектору медіа», що апеляцію подавали від імені пані Іванової. «Але до того, як ми її подали, суддя протизаконно виніс ухвалу про початок виконавчого провадження. Як тільки апеляція дійде процедурно до Апеляційного – провадження призупинять і все буде так, як має бути», – уточнив Бігус.

Нагадаємо, 1 жовтня 2018 року в розслідуванні програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» журналісти заявили, що Сергій Семочко, будучи на чолі економічної контррозвідки СБУ, втручався у закупівлі ліків для діалізу, вимагаючи «відкати», що спричинило зупинку закупівель і нестачу препаратів. Постачальники ліків у розслідуванні заявили, що через це померло близько 200 паціентів. 

Журналісти також заявили, що за останні три роки члени родини Семочка купили три маєтки в Козині загальною вартістю близько 8 млн дол., що не корелює з офіційними доходами родини. Крім того, журналісти заявили, що родина Сергія Семочка володіє будинками під Києвом вартістю у мільйони доларів, а у членів його родини нібито є громадянство Росії.

14 листопада 2018 року проєкт Bihus.Info повідомив, що Сергій Семочко подав позов про захист честі, гідності і ділової репутації та спростування недостовірної інформації до автора розслідування «Розвідкою по нирках» Лесі Іванової, ведучого програми «Наші Гроші» Дениса Бігуса, а також ПрАТ «ТРК Люкс» – 24 каналу, який транслював програму.

10 вересня 2020 року Голосіївський районний суд Києва зобов'язав 24 канал, Bihus.info та UAportal спростувати наступну інформацію про колишнього першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка:

  • на посаді начальник Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України Сергій Семочко вимагав хабарі та втручався в закупівлі ліків для діалізу – що призвело до зупинки закупівель, нестачі препаратів та смерті людей;
  • вісім родичів Сергія Семочка мають подвійне громадянств, у тому числі РФ, та систематично відвідують окупований Крим;
  • родичі Сергія Семочка володіють нерухомістю загальною вартістю близько восьми мільйонів доларів;

Суд також стягнув із журналістів на користь позивача близько 70 тисяч гривень судових витрат за експертні дослідження тощо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3361
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду