«СтопКор» звинуватив депутата Дніпропетровської облради в нападі – він заявив про провокацію

«СтопКор» звинуватив депутата Дніпропетровської облради в нападі – він заявив про провокацію

16 Жовтня 2020
2291

«СтопКор» звинуватив депутата Дніпропетровської облради в нападі – він заявив про провокацію

2291
Сторони поскаржилися до поліції. Там відкрили провадження через перешкоджання журналістам.
«СтопКор» звинуватив депутата Дніпропетровської облради в нападі – він заявив про провокацію
«СтопКор» звинуватив депутата Дніпропетровської облради в нападі – він заявив про провокацію

Проєкт «СтопКор» звинуватив депутата Дніпропетровської обласної ради Володимира Роя в організації нападу на знімальну групу. Депутат відкинув ці звинувачення, назвавши їх провокацією.

У виданні повідомили, що 14 жовтня приїхали в село Грушовато-Криничне Дніпропетровської області, щоб знімати розслідування про порушення під час передвиборного процесу в Дніпропетровській області, зокрема – щодо пана Роя.

«Ми працювали за редакційним завданням у межах журналістського розслідування про порушення під час передвиборного процесу в Дніпропетровській області. На той момент наша група перебувала на вулиці Лесі Українки, де ми знімали коптером види села і будинок одного з передбачуваних фігурантів розслідування. Коли ми закінчили та збиралися, щоб повертатися – під'їхав автомобіль Audi Q8, за кермом якого був депутат облради Володимир Рой. Спочатку він заблокував рух нашого автомобіля та виїзд нашого транспорту. А потім намагався здійснити наїзд на члена знімальної групи Максима», – розповів журналіст Артем Поліковський.

Натомість Володимир Рой у коментарі «Детектору медіа» сказав, що знімальна група проєкту запустила дрон над його будинком і спробувала зайти на його подвір’я. Він додав, що не вважає знімальну групу «СтопКору» журналістами.

«Я вважаю, що це не журналісти. Журналісти так себе не поводять. Три дні назад вони з моїми фотографіями пікетували обласну держадміністрацію, обласну поліцію та організували пікет у центрі Синельниково. Через два дні лізуть до мене у двір – запускають дрон, перелазять через паркан. <…> Зі сторони води заходять два чоловіка й через паркан лізуть три людини. На них написано, що вони журналісти? Я їхню машину зупинив, викликав поліцію і сказав: "Поки не приїде поліція, я звідси не поїду"», – сказав депутат.

Він пояснив, що перекрив рух машині «СтопКору», бо «вони хотіли тікати».

Володимир Рой додав, пізніше на місце конфлікту під’їхав невідомий чоловік і почав йому погрожувати. «Прийшов якийсь боєць АТО й почав мені погрожувати: "Або їдь по-хорошому, або поїдеш по поганому"», – згадує він. За його словами, коли невідомий чоловік поїхав, на місце приїхали молодики в балаклавах. Депутат припустив, що їх прислав цей чоловік.

Представники «СтопКору», своєю чергою, вважають, що це були охоронці Володимира Роя. Артем Поліковський уточнив, що молодики були в зеленій формі та без розпізнавальних знаків.

«Спочатку приїхала Toyota Land Cruiser з двома невідомими чоловіками. Наша група викликала поліцію. Приблизно о 14:10 під'їхав Reno Duster, з якого вийшли троє в спецформі темнозеленого кольору і в балаклавах. Вони силою забрали робочу техніку та особисті речі. В Олега, оператора, забрали всі особисті речі. Паспорт, документи, гроші, а також відеокамеру, мікрофон і сумку. В Олега обшукали всі кишені, повалили обличчям в землю і били. Мене штовхали об паркан, а потім забрали телефон. Так само нападники побили ще одного чоловіка, що був поруч із нами. Рой стояв поруч і наказував їм, що робити. Саме він наказав забрати всю нашу техніку», – розповів представник «СтопКору».

Пан Рой відкинув ці звинувачення та сказав, що в нього немає охоронців. Сам напад молодиків у балаклавах він вважає провокацією проти себе: «Коли з’явилася ці люди в балаклавах, я зрозумів, що це точно провокація, підготовлена для мене. Щоб показати, що я негідник. Підстава для того, щоб пропіарити. Я не виходив з машини, я розвернувся й поїхав».

Сторони вже поскаржилися в поліцію один на одного: Володимир Рой подав заяву через порушення недоторканності житла; проєкт «СтопКор» – через перешкоджання їх журналістській діяльності.

Поліція вже порушила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). Однак юридичний відділ ГО «Стоп корупції» хоче змінити кваліфікацію цієї справи на ст. 345/1 (погроза або насильство щодо журналіста) ККУ.

«Ми розуміємо, що такі дії були вчинені в результаті виконання журналістами своєї професійної діяльності, отже розглядаємо ключовою ст. 345/1. Також ми вбачаємо в даних діях елементи ст.187 ККУ "Розбій та напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством та вчинений групою осіб". Нами готується звернення до МВС, Нацполіції України та Офісу генпрокурора. Ми просимо дані компетентні органи взяти справу під свій особистий контроль. Ми просимо вчинити всі дії задля встановлення нападників та повернення майна журналістам», – повідомила керівниця юридичного департаменту організації Роксолана Арійончик.

Нагадаємо, 27 квітня 2020 року журналіст інформаційного порталу «СтопКор» Артем Поліковський приїхав до будинку начальника Головного управління Національної поліції Вінницькій області Юрія Педоса. За словами представника «СтопКору», він хотів взяти коментар у пана Педоса, проте той почав погрожувати, що «в представників ЗМІ можуть знайти наркотики, а також звинуватив у "нападі" на його родину». Він також назвав знімальну групу «СтопКору» «замовними журналістами», а їхні дії – «провокаційними».

Знімальна група проєкту повідомила, що він «викликав своїх підлеглих на підмогу» – правоохоронці забрали в журналістів камеру та картку пам’яті з відео зі зйомок з-під будинку начальника ГУ Нацполіції Вінниччини. Прокуратура області відкрила кримінальне провадження проти знімальної групи за фактом «порушення недоторканості приватного життя».

Фото: СтопКор

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2291
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду