Прокуратура відкрила провадження щодо знімальної групи «СтопКору», яка готувала матеріал про нерухомість начальника поліції

Прокуратура відкрила провадження щодо знімальної групи «СтопКору», яка готувала матеріал про нерухомість начальника поліції

29 Квітня 2020
2913

Прокуратура відкрила провадження щодо знімальної групи «СтопКору», яка готувала матеріал про нерухомість начальника поліції

2913
Прокуратура Вінницької області відкрила кримінальне провадження проти знімальної групи інформаційного порталу «СтопКор» за фактом «порушення недоторканості приватного життя» начальника Головного управління Національної поліції області Юрія Педоса.
Прокуратура відкрила провадження щодо знімальної групи «СтопКору», яка готувала матеріал про нерухомість начальника поліції
Прокуратура відкрила провадження щодо знімальної групи «СтопКору», яка готувала матеріал про нерухомість начальника поліції

Про це 28 квітня повідомляється на сайті прокуратури.

Раніше «СтопКор» написав, що начальник Головного управління Нацполіції «мешкає у незадекларованому маєтку», який «зареєстрований на його батька, а добудова на подвір’ї – на батька його дружини».

27 квітня 2020 року журналіст порталу Артем Поліковський приїхав до цього будинку, щоб взяти коментар у пана Педоса. «На запитання журналістів про нерухомість Педос відповісти не зміг. Лише припустив, що у представників ЗМІ можуть знайти наркотики, а також звинуватив у "нападі" на його родину. Після цього поліціянт викликав підмогу – своїх підлеглих. Патрульні наполегливо запропонували знімальній групі проїхати до райвідділу», – йдеться в повідомленні.

Пан Поліковський розповів, що правоохоронці забрали в них камеру та картку пам’яті з відео зі зйомок з-під будинку начальника Головного управління поліції в Вінницькій області.

Юрій Педос, своєю чергою, назвав знімальну групу «СтопКору» «замовними журналістами», а їх дії – «провокаційними». «Незаконні дії явно замовних журналістів відносно моїх рідних біля будинку, де мешкає моя сім’я, призвели до погіршення стану здоров’я моєї дружини та матері, у яких стався гіпертонічний криз, діти отримали психологічну травму, у наймолодшої доньки пішла кров носом – з цього приводу моя реакція в першу чергу як чоловіка, батька та сина буде принципова», – сказав він у коментарі порталу «Вінниця News».

Пан Педос також додав, що звернеться до НАЗК для повної перевірки декларації, бо йому «немає чого приховувати». «А що стосується будинку, де я дійсно зараз з сім’єю проживаю у с. Агрономічне, то він вказаний у щорічній декларації у розділі "Місце фактичного проживання або поштова адреса, на яку Національне агентство з питань запобігання корупції може надсилати кореспонденцію суб’єкту декларування"», –розповів він.

Прокуратура Вінницької області відкрила кримінальне провадження проти знімальної групи «СтопКор» за фактом порушення ч. 1 ст.182 КК України.

«Впродовж ночі та вранці 28 квітня, двоє чоловіків, проводили відеозйомку будинку, де мешкає начальник ГУНП у Вінницькій області. Вранці вони заблокували виїзд автомобіля керівника поліції, знімали на відео його та членів сім’ї, у тому числі, неповнолітніх дітей. Ці дії були задокументовані слідчо-оперативною групою поліції Вінницького районного відділення поліції. Люди, які здійснювали відеозйомку, назвалися журналістами, жодних посвідчень не пред’явили. Їх запросили до відділення поліції для встановлення осіб та дачі пояснень з приводу вказаних подій. Після чого, вказані особи залишили приміщення поліції», – зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, Головне слідче управління Національної поліції України 13 лютого порушило кримінальне провадження щодо редакції Bihus.Info після того, як вони знімали розслідування про першого заступника голови Нацполіції Євгена Коваля. Провадження порушили за статтями «Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу» та «Порушення недоторканності приватного життя». Зазначається, що журналістка представилася, показала посвідчення і пояснила, що виконує редакційне завдання. Попри це, правоохоронець відкрив авто журналістів, взяв відеокамеру та вимагав документи у водія. Крім того, журналістку, адміністратора проєкту та головного редактора програми вже викликали на допит у рамках провадження.

Начальниця управління комунікації Національно поліції Оксана Блищик сказала, що справу відкрили після того, пан Коваль подав рапорт.

Пізніше заступник керівника Національної поліції Євген Коваль вимагав від редакції Bihus.Info видалити його фотографії й повідомлення про оформлену на його батьків нерухомість вартістю в понад мільйон доларів.

Фото: СтопКор

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2913
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду