У Білорусі на «Марші визволення» затримали 17 журналістів

У Білорусі на «Марші визволення» затримали 17 журналістів

5 Жовтня 2020
1668

У Білорусі на «Марші визволення» затримали 17 журналістів

1668
П’ятьох журналістів досі утримують в ізоляторах.
У Білорусі на «Марші визволення» затримали 17 журналістів
У Білорусі на «Марші визволення» затримали 17 журналістів

У містах Білорусі 4 жовтня пройшла акція протесту «Марш визволення політв'язнів», під час якої силовики затримали 17 журналістів. Про це повідомила Білоруська асоціація журналістів.

Як пише Tut.by, учасники акції в Мінську викрикували гасла на підтримку Tut.by, також тримали банери на підтримку інших незалежних ЗМІ.

Водночас у Мінську затримали кореспондента Onliner Олександра Владика, журналіста видання «Белорусы и рынок» Олега Шепелюка та фотографиню «БелГазети» Дарину Сапранецьку. Двох останніх спершу відпустили, але потім до їх квартир прийшли силовики. Пані Сапранецька їх не впустила, проте пообіцяла приїхати 5 жовтня в Жовтневий РВВС для ознайомлення з адміністративним протоколом.

У Гомелі затримали відеокореспондентку інтернет-ресурсу «Сильні новини» Надію Пужинську через «веденням адміністративного процесу за статтею 23.34 КоАП».

У Вітебську затримали журналістку Tut.by і БелаПАН Тетяну Матвєєву, журналіста Tut.by і «Народнай волі» Олеся Пілецького, редактора «Народних навінаў Віцебска» Сергія Серебра.

У Гродно затримали блогера Андрія Ірха, журналісток «Народнай волі» і Tut.by – Ольгу Ком’ягину та Катерину Гордєєву. Під час затримання пана Андрія кілька разів ударили по обличчю, а потім сильно затягли руку пластикової стяжкою. Його відпустили, але склали протокол опитування й вилучили телефон.

У Бобруйську затримали Марину Молчанову, Олесю Латинську, Дениса Носова та Юрія Комісаріва.

У Бресті затримали головну редакторку міського інтернет-журналу «Бінокль» Ксенію Петрович і фотокореспондента «Брестської газети» Олега Поліщука.

У Могильові затримали журналіста БелаПАН Олеся Асіпцова.

Більшість затриманих журналістів відпустили після перевірки документів, але п'ять осіб залишили в ізоляторах до суду – це Надія Пужинська, Марина Молчанова, Олеся Латинська, Денис Носов та Юрій Комісарів. Ймовірно, усіх судитимуть за «участь в несанкціонованих вуличних акціях протесту».

Загалом, за даними правозахисного центру «Вясна», під час акцій протесту в Білорусі затримали 250 осіб.

Раніше білоруське видання Tut.by позбавили статусу ЗМІ на три місяці.

Нагадаємо, у Гомелі 3 жовтня затримали головну редакторку «Сильних новин» Анну Якштас та її чоловіка, кореспондента видання Дениса. 4 жовтня журналістка «Сильних новин» Надія Пужинська разом із батьком Дениса Якштаса пішла до ізолятору тимчасового тримання, щоб залишити передачу затриманим. Її там затримали у зв'язку з веденням адміністративного процесу за статтею 23.34 (порушення порядку організації або проведення масових заходів).

Крім того, влада Білорусі 2 жовтня без попередження офіційно скасувала акредитацію усіх журналістів іноземних засобів масової інформації. Олександр Лукашенко неодноразово критикував іноземні ЗМІ, які висвітлюють події в Блорусі з тієї сторони, яку не демонструє білоруське державне телебачення. Діставалося і чиновникам, «які чекають вказівок, як в цьому випадку чинити».

Фото: Tut.by, Belsat

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1668
Читайте також
28.09.2020 10:30
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
3 089
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду